30 jocs per treballar l’atenció, la memòria i la concentració

Els jocs de taula són un excel·lent recurs educatiu per treballar amb els infants. És una eina estimulant i motivadora que els predisposa a un aprenentatge més actiu.

Nati Bergadà
 
 
 

Els jocs de taula tenen molts beneficis:

  • Permeten treballar l’atenció i la concentració.
  • Fomenten la memòria visual i la velocitat.
  • Afavoreixen la creativitat.
  • Potencien la capacitat de deducció, la lògica i l’enginy.
  • Permeten treballar la tolerància a la frustració i la paciència.
  • Potencien el treball en equip i afavoreix les habilitats de relació social.
  • Treballen els valors del joc: respectar les normes, saber guanyar i saber acceptar una derrota, saber esperar el torn…
  • Potencien el desenvolupament psicològic i emocional dels infants.

En aquest article he fet un recull de jocs educatius que considero que poden ser útils per treballar l‘atenció, la memòria visual i la concentració.

La manca d’atenció i concentració és una realitat a les nostres aules.  Aquests jocs són un recurs útil per treballar i potenciar en els infants aquestes habilitats i capacitats tan importants i necessàries per la vida.

Jocs per potenciar l’atenció, la memòria i la concentració

Set (A partir de 6 anys)

SET és un joc de percepció visual per a tota la família. Es comença el joc col·locant 12 cartes sobre de la taula. En aquest joc no hi ha torns, després de col·locar les 12 cartes tots els jugadors busquen un SET i el primer a localitzar-lo cridar “SET”. Un SET és un grup de tres cartes on cadascuna de les característiques és igual a tot o diferent en cadascuna d’elles. Es col·locaran 12 cartes al centre de la taula i tots els jugadors simultàniament buscaran sets. El primer a trobar-ne un guanyarà les cartes. El jugador que més sets trobi guanyarà.

Dobble (A partir de 6 anys)

Dobble és un joc de cartes que es basa en la velocitat, observació i reflexos, en el qual els jugadors competeixen per trobar el símbol que coincideix entre les cartes. El joc conté més de 50 símbols i 55 cartes. Només hi ha un símbol idèntic entre cada carta.

 

Sardines (Edat: a partir de 5 anys)

Sardines és un joc de memòria bastant senzill, intuïtiu i divertit. Només cal treure un determinat nombre de sardines, les quals estaran davant dels jugadors durant un temps limitat. Després s’amaguen i els jugadors han de trobar-les. Guanyarà el jugador que més sardines trobi.

 

Pictureka (Edat: a partir de 6 anys)

Divertit i emocionant joc d’agilitat visual en el qual hauràs d’intentar ser el primer jugador a aconseguir trobar un objecte concret en el tauler de joc. Hauràs de ser ràpid i no perdre’t entre tots els dibuixos. El joc inclou 9 rajoles de joc amb diferents imatges, 55 targetes, 1 dau, 1 rellotge de sorra i instruccions.

 

El fantasma Blitz (Edat: a partir de 8 anys)

És un joc de reflexos per 2-8 jugadors. Un dels jugadors gira la carta superior de la baralla de tal manera que quedi visible per a tothom. Llavors els jugadors han d’intentar agafar l’objecte que coincideixi, en tot fins i tot el color, amb el mostrat a la carta. El jugador que encerti, col·locarà la carta davant seu com a recompensa i procedirà a revelar la següent carta de la baralla. El joc acaba quan la pila de cartes s’acaba i el que té més cartes guanyades es proclama vencedor.

Jungle Speed (Edat: a partir de 8 anys)

Jungle Speed ​​és un joc de velocitat i reflexos, en el qual cada jugador haurà de desfer-se de les seves cartes per guanyar. Es reparteixen totes les cartes entre els jugadors i per torns, aixequen les seves cartes d’una en una, tan ràpidament com es pugui. Si dos (o més) rivals tenen la mateixa carta, hauran d’agafar el tòtem, situat al centre de la taula.

Bataflash (Edat: a partir de 5 anys)

Aquest és un magnífic joc de cartes per als petits de la casa. En aquest joc es potencia el sentit de l’observació dels infants. Cada jugador posa les seves cartes davant seu cap per avall i li dóna la volta, al mateix temps que la resta, a la carta superior de la seva baralla. El primer jugador a trobar un animal comú a totes les cartes voltejades, sempre que sigui possible, crida el nom d’aquest animal. Quan un dels jugadors aconsegueix totes les cartes ha guanyat la partida.

Halli Galli (Edat: a partir de 6 anys)

Aquest joc conté una baralla de cartes i un timbre. En les cartes trobarem fruites, de diferents tipus i en diferent nombre. Per jugar es repartiran totes les cartes entre els jugadors i aquests li aniran donant la volta i les aniran posant sobre la taula una a una. Cal estar molt atents a totes les cartes que van sortint perquè el moment en què hi hagi 5 fruites del mateix tipus sobre la taula, caldrà tocar ràpidament el timbre. El jugador que abans toqui el timbre serà el guanyador de la ronda i es quedarà amb les cartes que hi ha sobre la taula.

Gobb’it (Edat: a partir de 8 anys) Un joc de cartes que ens assegura llargues estones de diversió. En les cartes d’aquest joc tenim goril·les, serps, camaleons i mosques, de diferents colors. Es repartiran les cartes a tots els jugadors i aquests les col·locaran davant seu en una torre de cap per avall. Per torns aniran traient la carta superior i col·locant-la cap per amunt davant seu, i aquí comença el joc. Els goril·les maten a la resta d’animals, les serps es mengen els camaleons i aquests a les mosques, que són inofensives. Això només passa quan tots dos animals són del mateix color.

Speed Cubs (Edat: a partir de 6 anys)

Un joc de rapidesa i reflexos. Disposem d’un joc de glaçons de colors per a cada jugador (fins a 4) i una baralla de cartes. En les cartes tindrem objectes dels mateixos colors que els cubs col·locats en un determinat ordre. Es col·locaran les cartes cap per avall i els anirem donant la volta d’una en una per rondes. En donar la volta a la carta, tots els jugadors hauran de col·locar els cubs en el mateix ordre que apareix a la carta. El que ho aconsegueixi més de pressa tocarà el timbre i es quedarà amb la carta, se seguirà el joc de la mateixa manera fins que s’acabin les cartes. Al final de la partida el jugador que més cartes tingui serà el vencedor.

Tip top clap (Edat: a partir de 6 anys)

Tip top clap és un joc de memòria. Es crea una sèrie de sorolls i de mímica que els jugadors van repetint. La baralla de cartes es posa de cap per avall sobre la taula. Les cartes estan formades per 8 accions diferents que són molt comuns i sobretot molt divertides.  El primer jugador agafa una carta i ha de fer l’acció corresponent. El jugador següent, ha de fer el mateix però primer ha de fer l’acció del jugador anterior, de manera que anem acumulant les accions per treballar la memòria.  Quan un jugador s’equivoca tornarem a començar el joc.

Matamosques (Edat: a partir de 6 anys)

Matamosques és un divertit joc d’agilitat i rapidesa en què els jugadors competiran per atrapar les mosques que li atorguin la puntuació més gran. El jugador més ràpid aconseguirà major nombre de mosques i guanyarà.

 

Swish (Edat: a partir de 8 anys)

Swish és un joc espacial amb cartes que us repta a ser els primers a fer combinacions o “Swish”. Aquestes s’aconsegueixen apilant dues o més cartes de manera que cada punt estigui dins del cercle del mateix color. El jugador que hagi aconseguit més combinacions al final del joc guanya. El joc permet fer diferents nivells de joc per a totes les edats.

 

Batti burri (Edat: a partir de 5 anys)

Els jugadors hauran d’intentar ser els primers a crear una fila de set cartes amb dibuixos, amb almenys un objecte en comú amb la carta anterior. Tots busquen alhora cartes a la pila del centre de la taula, això sí, només poden buscar amb una mà i d’una en una! Quan trobin una que quadri, se la queden i continuen buscant fins a fer la seva fila de set cartes. Quan un jugador aconsegueixi acabar la fila, ha de córrer a ‘tocar el timbre! Si la fila no té cap error, el jugador es queda amb totes les cartes d’aquesta fila i les deixa a un costat. La resta de jugadors tornen les cartes de la seva fila al centre de la taula cap per avall. Es comença una nova ronda.

El Dr. Eureka (Edat: a partir de 6 anys)

En aquest joc, el Dr Eureka necessita ajuda per completar els seus experiments. Per poder-lo ajudar, haurem d’intercanviar les boles de colors entre els tubs d’assaig per aconseguir l’ordre correcte.  Tots els jugadors hauran de completar el repte passant les boles d’un tub a un altre sense tocar-les i sense que caiguin, fins a aconseguir el mateix ordre que apareix a la carta.

Cuca tras (Edat: a partir de 4 anys)

Amb aquest joc posarem a prova la nostra memòria i la nostra capacitat d’observació. Està format per una sèrie de cartes amb diferents dibuixos. En cadascuna d’elles trobarem el mateix dibuix per davant i per darrere, però amb alguna petita modificació. Per jugar es reparteixen 5 cartes a cada jugador i es col·loquen en el centre de la taula. Tots els jugadors tancaran els ulls menys un. Aquest girarà alguna de les cartes i qui endevini quina carta ha mogut guanyarà. El jugador que acabi sense cartes serà el guanyador.

Mosquit (Edat: a partir de 5 anys)

Mosquit és un joc en què primer hem d’observar i després realitzar una acció amb rapidesa. Tots els jugadors tenen un munt de cartes cap per avall davant seu. Per començar, tots alhora donen la volta a la primera de les cartes. Si 2 jugadors tenen la mateixa carta, hauran de reaccionar ràpidament i fer una acció (agafar un objecte, col·locar una figureta …). Guanya el jugador més ràpid que no s’equivoqui.

Safari (Edat: a partir de 6 anys)

Safari és un divertit joc de taula en el qual hauràs de ser el més ràpid en esbrinar quin animal falta a la imatge per poder guanyar al teu contrincant. Qui aconsegueixi més cartes guanya. Té 2 nivells de dificultat. Es pot jugar entre 2 a 5 jugadors.

Bata- waf (Edat: a partir de 3 anys)

Bata Waf és un joc per a nens a partir de 3 anys en el qual la sort i la rapidesa seran els factors determinants. Per jugar, s’han de distribuir totes les cartes. Cada jugador forma un paquet amb les seves cartes i les posa davant d’ell cap per avall. Els jugadors donen la volta al mateix temps a la primera carta dels seus respectius paquets. El que tregui la carta amb el gos més gran és el que guanya. Però, què passa si els jugadors tenen cartes amb gossos de la mateixa mida? Llavors han de dir ‘Bata-baf! Cada un d’ells traurà una nova carta cap per avall i després una altra més boca dalt. El que hagi tret l’última carta amb el gos més gran és el que guanya i s’emporta totes les cartes del bloc.

Jenga (Edat: a partir de 6 anys)

Jenga és un joc d’habilitat física i mental, en el qual els participants han de retirar els blocs d’una torre per torns i col·locar-los a la part superior, fins que aquesta caigui. Es juga amb 54 peces de fusta que se situen en formació creuada per nivells de tres peces juntes. En el seu torn, cada jugador haurà de retirar una peça de qualsevol dels nivells inferiors de la torre utilitzant només dos dits i procurant que no caigui la torre.

La joia de la serp (Edat: a partir de 4 anys)

Joc en el qual els jugadors hauran d’intentar arribar a la cistella de la serp per robar-li la joia sense que aquesta els vegi. Els seus ulls canvien de color per indicar quan els jugadors poden o no avançar. Si els jugadors es mouen quan no els toca, la serp saltarà fora de la cistella cap a ells.

Spidmonsters (Edat: a partir de 6 anys)

El joc es compon de 72 cartes. Cada carta representa un monstre dins d’un planeta i envoltat d’un patró espacial. Hi ha 10 monstres diferents, planetes de colors (groc, vermell, verd, rosa …) patrons de flors, cercles, ratlles, asteriscs … L’objectiu és ser el més ràpid reconeixent coincidències. Aquestes coincidències poden ser de qualsevol dels tres tipus indicats: monstre, planeta o patró. Guanya el que primer aconsegueix desfer-se de totes les seves cartes.

Sushi Go (Edat: a partir de 6 anys)

Sushi Go és un joc fàcil d’aprendre, ràpid de jugar i ideal per a tots els públics. El guanyador serà el que hagi aconseguit crear els millors menús durant tres rondes, i la mecànica és molt senzilla. A cada ronda, es reparteixen les cartes, cada jugador en tria una i passa la baralla de cartes al jugador assegut al seu costat. Amb les cartes triades, cal aconseguir la millor combinació per tenir el menú més complet.

Yeti or not (Edat: a partir de 6 anys)

És un joc d’observació que conté 9 figures de Yeti amb números del 0 al 8, 8 targetes de doble cara per formar el tauler, 1 targeta-tauler per col·locar els Yetis, 18 cartes amb els personatges del tauler. El joc consisteix a trobar quants personatges hi ha al tauler iguals que el personatge de la carta. El primer a posar en el centre la figura de Yeti amb el número correcte guanya.

 

Lince (Edat: a partir de 6 anys)

Posa a prova la teva rapidesa de reflexos i capacitat d’observació mentre et diverteixes amb els teus companys de joc. Munta el tauler i la caixa, agafa 3 fitxes de la caixa i intenta ser el primer a trobar les imatges i reunir el nombre més gran de fitxes. A més, aquesta versió del Lince et permet descarregar l’aplicació exclusiva per a tauletes i jugar de forma interactiva. Inclou 1 tauler amb diferents imatges, 401 fitxes, 18 fitxes de colors, 1 caixa i instruccions.

Les Doigts Malins (Edat: a partir de 5 anys)

Un joc d’observació, de lògica i de destresa que consisteix a reproduir el disseny indicat en les cartes com més ràpidament millor. Fent lliscar les boles per sota amb els dits s’ha de copiar el model d’una carta, sol o en parella, sense cometre errors.

 

 

Brainbox: La Volta al Món (Edat: a partir de 8 anys)

En aquest joc es treballen coneixements, memòria, observació i concentració. Amb aquest divertit joc de preguntes, petits i grans es divertiran jugant i aprenent junts. Cada targeta mostra diferents il·lustracions amb informació i curiositats que han d’observar i memoritzar durant 10 segons. Un cop finalitzi el temps, quantes preguntes seran capaços de respondre sense mirar la carta? Qui obtingui més targetes ‘guanya la partida.

Memory (Edat: a partir de 3 anys)

El memory és un joc educatiu clàssic, que consisteix a memoritzar la situació de les fitxes per tal d’aparellar-les. El nombre de cartes poden variar a causa del nombre de jugadors, però bàsicament són 28 cartes en total. Totes les cartes tenen la seva carta idèntica. L’objectiu és anar descobrint les parelles. Guanya el jugador que aconsegueix més parelles.

 

Geomemorix (Edat: a partir de 8 anys)

Geomemorix és un bonic joc de cartes de dibuixos geomètrics de colors, on l’observació i la memòria són claus per guanyar. En aquest joc t’hauràs de concentrar i esbrinar les formes i colors per guanyar més cartes que els altres jugadors. Conté 50 cartes originals amb motius geomètrics, cartes amb fons negre i boniques il·lustracions.

 

Banderes ràpides (Edat: a partir de 8 anys)

Desfés-te de les teves cartes quan dues o més banderes siguin iguals que les de la carta que està sobre la taula. Tots els jugadors s’enfrontaran en una carrera per desfer-se com més aviat millor de totes les seves cartes. Un joc perfecte perquè els nens comencin a aprendre els països.

 

Conclusió

Els jocs de taula són un recurs educatiu molt útil que afavoreixen que els infants desenvolupin les capacitats motrius, mentals i sensorials. Els jocs mantenen la ment activa i augmenten la capacitat d’aprendre.

És molt important treballar l‘atenció, la memòria i la concentració en els infants, ja que si presenten un dèficit d’atenció, els repercutirà en la seva educació i desenvolupament.

Els jocs de taula potencien aquestes habilitats de manera lúdica, sense que els infants en siguin conscients. L’afany de voler guanyar en el joc els fa estar concentrats i atents.

Un altre aspecte molt important a destacar és que els jocs de taula estan pensats per compartir bons moments amb altres persones. En aquestes estones els infants milloren les habilitats socials, ja que aprenen a relacionar-se i a treballar en equip.

Coneixes algun altre joc de taula que vulguis recomanar? Afegeix-lo fent un comentari. Moltes gràcies.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*