Barcelona reclama a la Generalitat les retallades en escoles bressol després de la victòria judicial de 30 ciutats

L'Ajuntament de Barcelona exigeix 42 milions d'euros corresponents a la subvenció que Ensenyament va retirar a les seves escoles bressol des de 2013. Més de 30 municipis governats pel PSC han aconseguit una sentència favorable dek TSJC per recuperar el finançament retallat

Pau Rodríguez
 
 
 

Nens i nenes juguen al pati de l’escola Josep Carner de Badalona / ENRIC CATALÀ

L’Ajuntament de Barcelona obre una batalla judicial per cobrar les subvencions a les escoles bressol que la Generalitat els va retirar durant el mandat d’Artur Mas. El consistori ha pres la decisió en comprovar com més de 30 municipis, la majoria governats pel PSC, han aconseguit sentències favorables del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè els indemnitzin pels milions que haurien d’haver cobrat des de 2012, quan la Generalitat va aplicar les retallades.

El consistori barceloní ha presentat aquesta setmana un requeriment administratiu al departament d’Ensenyament perquè els aboni 42 milions d’euros, que és el que estimen que van deixar de rebre amb els ajustos. Aquest pas és el previ al recurs contenciós administratiu, que és al que van arribar els altres municipis, entre els quals s’expliquen ciutats com Lleida, Tarragona, l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà o Santa Coloma de Gramenet.

“No pot ser que el suport a les guarderies es pugui suprimir en funció d’un criteri arbitrari de gestió pressupostària”, ha denunciat Laia Ortiz, tinent d’alcaldia de Drets Socials. A Barcelona hi ha actualment 98 guarderies públiques amb un total de 8.200 nens d’entre quatre mesos i tres anys.

Les guarderies van pagar molt més car el cost de les polítiques d’austeritat a Catalunya que altres etapes educatives. Fins a 2010, la Generalitat abonava a les guarderies, que són de titularitat i gestió municipal, uns 1.800 euros per alumne i curs. Aquesta xifra va ser retallada progressivament fins a la meitat, 875 euros, i en 2013 Ensenyament va arribar a un acord perquè anessin les diputacions les que assumissin aquesta despesa, cosa que s’ha mantingut fins avui.

L’única excepció en aquest sentit va ser la de Barcelona, en la qual tampoc les diputacions van mantenir la subvenció de 875 euros per nen i curs. Així, el finançament d’aquests centres educatius a la capital catalana va quedar solament en mans del consistori i de les quotes de les famílies.

Ara, el consistori espera que la justícia els doni la raó com ho ha fet amb els més de 30 ajuntaments del PSC que ja compten amb sentències favorables. En elles, el TSJC constata que la Generalitat va incomplir la Llei d’Educació de Catalunya (LEC) en desentendre’s de la seva “responsabilitat financera” sobre l’educació infantil.

Aquest article va ser publicat primer a eldiario.es

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*