Música, vida i educació

Aquesta manera de fer i sentir la música des de les primeres edats, període de la vida on major connexions cerebrals es donen, tant a nivell sensorial com emocional, ens regala l’oportunitat d’arribar a l’etapa d’educació primària amb un alt nivell musical.

Ferran Aleixandre
 

Gràcies al meu mestre de música de l’escola, Juli Hurtado, avui sóc, primer mestre i després, mestre de música. He aprés que la música pot moure tot allò que penses que no es pot moure i que amb ella pots comunicar-te des de l’estima i l’admiració pel tresor que cada dia tens davant, la infància.

Viure la música com un tot de l’escola, com un cor en constant bateg, és una de les meues fites vitals. L’educació musical és un regal, un fet gegant i necessari en totes les escoles del món. Ha de créixer i desenvolupar-se des del primer moment educatiu de l’infant, traure-la de l’aula i fer-la visible en cada racó, moment i vivència col·lectiva que es dóna a l’àmbit educatiu.

El fet de començar a treballar la música des dels zero anys amb un especialista que transmeta aquest art des de la vivència, la sensorialitat, la sensibilitat, el joc i com una experiència única i irrepetible de cada dia, és definitiu per crear un sentiment que al pas dels anys creix i es veu reflectit en la passió que expressen davant aquest únic i universal llenguatge. Una metodologia de treball on els pilars fonamentals són el joc, fer protagonistes els infants de cada moment i situació d’aprenentatge, l’experimentació, el treball cooperatiu, els projectes de treball, la participació dinàmica i activa i descobrir tot l’univers musical de manera integral i interdisciplinar gaudint amb l’aprenentatge positiu.

Aquesta manera de fer i sentir la música des de les primeres edats, període de la vida on major connexions cerebrals es donen, tant a nivell sensorial com emocional, ens regala l’oportunitat d’arribar a l’etapa d’educació primària amb un alt nivell musical, tenint en compte que aquesta etapa d’infantil mai ha de ser com una preparatòria per a primària.

Tot aquest aprenentatge ens permet desenvolupar aquelles intel·ligències que en altres àrees no podríem aconseguir, ens ajuda a millorar l’atenció, l’oïda, l’escolta, desenvolupar el nostre cervell i les nostres habilitats socials i sensorio-motrius. A l’espai i al temps de música vivim, descobrim, aprenem i coneixem als nostres alumnes d’altra manera que a l’aula convencional. Un espai lliure de taules, cadires i fitxes, on puguem ballar, tocar instruments, llançar-nos al terra, fer danses, jocs, contes i tota mena d’activitats enriquidores.

Les experiències que vivim en aquest àmbit, ens enriqueixen, no sols de manera idividual, sinó també a nivell de col·lectiu, ens fa tenir consciència de grup, ser part d’un tot i ser una peça clau de l’engranatge del dia a dia. Els infants es troben segurs, estimats, reconeguts i únics, respectats pels temps individuals de cadascú i poden mostrar-se als altres tal i com són, expressant-se lliurement.

Ferran Aleixandre
About Ferran Aleixandre

Ferran Aleixandre i Barreda. Mestre de música. Actualment cooperativista a l’Escola Gavina de Picanya i cofundador de l’Associació de mestres AMESTI Educació. Arrelat al món de la música des de ben xicotet i a la música coral des dels cinc anys. Actualment continue dirigint les Coraletes de El Raconet de la Societat Coral El Micalet, des de l’any 2000. He realitzat molts projectes corals, escolars i he pogut viatjar per tot l’estat i per tota Europa gràcies a la música. More Posts

1 Comment on Música, vida i educació

  1. Ferran es todo música, además de una de las mejores personas que conozco. Tiene una capacidad de trabajar envidiable, impregnada de pasión, dulzura y respeto por lo que hace y para quien está a su lado. Contagia su amor por la música desde su presencia, y ese contagio te hace vivir la música de la manera más natural, humana y divertida. Un músico especial y adorable. Gracias por formar parte de mi vida.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Artículo: Música, vida i educació (Ferran Aleixandre) – VLCsessions

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*