Mil valors en l’aprenentatge servei

Cal preveure bones pràctiques i cuidar el seu bon desenvolupament per tal que expressin tota la càrrega de valors que arrosseguen

Josep Maria Puig
 

Mil valors en l’aprenentatge servei és una manera exagerada de parlar, naturalment, però les pràctiques educatives manifesten múltiples valors, i això sí que és ben cert. Les dues idees que presentaré en aquest escrit estan ja dites: la primera és que les pràctiques articulen una àmplia varietat de valors, i la segona és que l’aprenentatge servei ens ofereix un complet llistat de valors.

Les bones pràctiques educatives no estan fetes per transmetre un valor, ni tan sols “uns pocs” valors, encara que sovint les programem a partir d’aquesta suposició equivocada. Les pràctiques educatives són activitats complexes, bones per a la convivència, formatives per a les persones i creadores de cohesió en el grup classe. Un conjunt de valors que proporcionen als participants una varietat de competències i virtuts. En la mesura que les pràctiques activen funcions bàsiques de la vida social, manifesten alhora molts components de valor que els atorguen tota la seva força d’humanització.

Si fem assemblees de classe o activitats d’ajuda entre iguals, per citar dos exemples d’entre els molts que trobem en una escola, podem dir que de manera prioritària treballen el diàleg o la cura de l’altre, però aquests valors són només una mostra dels molts que es mobilitzen per funcionar correctament. No hi ha assemblees sense empatia, mediació i autocontrol, i no tindrem ajuda entre iguals sense paciència, dedicació i claredat expositiva. Dit de manera ràpida, les pràctiques educatives permeten aprendre alhora la varietat de valors que estan encarnats en les diferents activitats socials. El que cal, doncs, és preveure bones pràctiques i cuidar el seu bon desenvolupament per tal que expressin tota la càrrega de valors que arrosseguen.

Hem vist que les pràctiques educatives activen força valors, la nostra primera idea; anem ara per la segona. L’aprenentatge servei és una pràctica complexa que vincula el coneixement amb la realització de tasques en favor de la comunitat. Activa una funció social bàsica: la producció i l’ús de coneixements per millorar la vida de la comunitat. La traducció pedagògica d’aquesta important funció social, el que anomenen aprenentatge servei, és una pràctica educativa que solem relacionar de manera destacada amb valors com l’altruisme i la solidaritat, però si ens hi fixem millor, veurem com en el seu desenvolupament es posen en joc molts altres valors.

A continuació presentem un quadre en què es recull el conjunt de dinamismes educatius presents en les activitats d’aprenentatge servei i, per cada un d’ells, els valors que es manifesten amb més claredat.

Captura de pantalla 2017-01-16 a la(s) 23.44.46

Els dinamismes que donen forma a les activitats d’aprenentatge servei ens han permès presentar parelles de valors que hi estan associats. Un ampli conjunt de valors que es poden viure durant l’experiència de participar en una activitat d’aprenentatge servei.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*