Estats Units veta la formació online als països de la seva “llista negra”

El lloc de formació online Coursera no podrà oferir els seus cursos als usuaris de l'Iran, Cuba i Sudan. Només se salva Síria a causa d'una legislació anterior. Les autoritats de control d'exportació als Estats Units han definit els MOOC (Massive Open Online Courses) com "serveis" que no es poden prestar als països de la "llista negra".

Pablo G. Bejerano - Diario Turing
 
 
Foto: CC-by IntelFreePress (Flickr)

Foto: CC-by IntelFreePress (Flickr)

Aquest article ha estat publicat originalment a Diario Turing

El reconegut lloc global de cursos online Coursera ha publicat un post al seu bloc demanant disculpes als alumnes de l’Iran, Cuba, Sudan i Síria. A partir d’ara no podran accedir a les seves classes i cap altre usuari podrà estudiar un dels seus cursos en aquests països: estan bloquejats per IP. Les autoritats dels Estats Units han prohibit exportar els serveis de la web als països als quals acusa de promoure el terrorisme, actualment els quatre anteriors.

Coursera s’enquadra dins de la modalitat definida com MOOC, l’objectiu és promoure un ensenyament obert, facilitant l’accés al coneixement, raó per la qual els cursos són online, gratis i sense límit de places. En aquesta plataforma col·laboren centres com Harvard, Princeton, la Universitat de Pequín, la d’Amsterdam o la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​i s’imparteixen tota mena de cursos.

Les regulacions dels Estats Units a l’exportació prohibeixen a les empreses nord-americanes, com és Coursera, oferir serveis als usuaris dels països sancionats. Fins ara els MOOC s’havien mogut en un terreny ambigu, el que permetia a la plataforma actuar sota una interpretació de la llei que emparava la seva formació online en tots els països. Però fa uns dies Coursera va rebre un comunicat de les autoritats nord-americanes en el qual s’indicava que l’accés als cursos està considerat un “servei” i, per tant, està subjecte a les restriccions corresponents.

“Oferir accés a l’educació per a tothom ha estat sempre el centre de la missió de Coursera, però lamentant-ho molt hem hagut de fer un canvi en la nostra accessibilitat en alguns països”, així ho ha resumit Coursera.

Només hi ha una excepció: Síria. La plataforma s’ha acollit a una excepció en les lleis nord-americanes relatives a aquest país. S’autoritzen determinats serveis en suport d’activitats no governamentals, especialment els que tracten d’expandir l’accés a l’educació. Per aquesta raó l’oferta no es veurà afectada a Síria.

En els altres tres països no es pot accedir als cursos, encara que sí és visible la pàgina, que es considera com a informació pública. En Coursera afirmen entendre la frustració dels usuaris afectats i apunten que estan treballant amb el Departament d’Estat i les autoritats de control a l’exportació per restablir la formació en línia. Les restriccions tenen més conseqüències que el cas concret de Coursera, ja que s’apliquen a totes les webs nord-americanes que ofereixin formació tipus MOOC.

L’educació resulta ser una arma

En un email enviat als alumnes que atenien el seu curs a través de Coursera, Ebrahim Afsah, professor de Dret Internacional a la Universitat de Copenhaguen, assenyala que amb aquesta restricció el Govern dels Estats Units està qualificant al coneixement com a arma.

Els països de la llista negra no tenen dret a rebre res dels Estats Units que es pugui considerar una arma i per il·lustrar el professor –d’origen iranià, de manera que el seu país es troba entre els afectats– recorda l’exemple de l’Apple G4, que va ser promocionat com un ordinador personal tan potent que havia estat el primer a ser considerat com una arma.

En el cas de Coursera les autoritats es refereixen a “serveis”, però igualment no haurien prestar-se a gent que viu als països que els Estats Units ha ficat en la seva llista negra. El professor Ebrahim Afsah demana que no es culpi de la decisió a Coursera i afirma que amb la legislació actual als Estats Units no hi ha res que pugui fer.

Així mateix anima els seus alumnes i als que s’han vist afectats per la mesura a utilitzar una VPN o plataformes com hola.org , per tal de burlar la censura.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*