Els joves tenen més cura que els adults de la seva privacitat a les xarxes socials

Un estudi d'Oxford mostra que són els grans els que descuiden els seus perfils a les xarxes socials. La majoria dels menors d'edat revisen la seva privacitat gairebé diàriament

Miguel Ángel Criado - Materia
 

Un jove consulta el seu ordinador portàtil. /Parlament Europeu.

Una jove consulta el seu ordinador portàtil. /Parlament Europeu.

Aquest és un article publicat a Materia.

El creador de Facebook, Mark Zuckerberg, va arribar a dir el 2010 que la privacitat havia deixat de ser una norma social. Ja fos per ignorància, desídia o perquè la consideren un valor passat de moda, els joves l’havien enterrat en les xarxes socials. No obstant això, un estudi de la Universitat d’Oxford desmunta i li dóna la volta al mite: són els grans els que menys protegeixen la seva intimitat a la xarxa.

El 2006, un assaig de la investigadora Susan Barnes plantejava la paradoxa de la privacitat. Els joves, pioners en l’ús massiu de les xarxes socials, estaven compartint la seva vida privada en alguna d’elles posant a l’abast d’empreses i governs grans quantitats de dades personals, una informació per la qual els seus grans havien lluitat per mantenir-privada. Es deia llavors, i encara ara, que els xavals no entenien bé la naturalesa pública d’internet i les seves implicacions.

No obstant això, investigadors de l’Institut d’Internet d’Oxford no han trobat gaire ciència que doni suport a aquella idea. Tot i que s’ha publicat molt sobre aquesta ignorància o desídia dels joves, la gran majoria dels estudis no comptaven amb una mostra representativa d’usuaris o s’havien fet amb poblacions universitàries. De fet, només han trobat tres investigacions revisades per parells (peer-reviewed) sobre el tema. Així que han volgut comprovar quant hi ha de cert en aquesta paradoxa de la privacitat realitzant el seu propi treball, aquesta vegada, respectant les exigències de l’estadística per tenir un veritable mostreig de la població en general.

Per comprovar-ho, van entrevistar a una mostra representativa de la població britànica de 2.000 persones. Volien saber si revisaven o canviaven la configuració de privacitat del seu compte en alguna de les 10 xarxes socials més populars al Regne Unit i amb quina freqüència ho feien. Les entrevistes també els van permetre crear un perfil sociodemogràfic i psicològic de cada un d’ells.

En el seu estudi (PDF), van veure que el factor que millor predeia la preocupació per la privacitat era l’edat. La mitjana (valor central) dels que reconeixien que mai havien comprovat la seva configuració és molt elevada, de 43 anys. I, a l’inrevés, la mitjana dels que sí que ho feien baixa fins als 26 anys. A l’extrem hi ha els més joves: gairebé el 95% dels nois d’entre 14 i 17 anys revisen el que comparteixen de la seva vida social i amb qui. De fet, un alt percentatge repassa la seva configuració diàriament, cosa que, amb l’edat, es converteix en menys freqüent.

“La primera llei d’internet és que tot està relacionat amb l’edat”, diu un gens sorprès Grant Blank, investigador de l’Institut d’Internet d’Oxford i coautor de l’estudi. “La sorpresa està en la relació negativa. Hi ha una creença generalitzada que els joves no es preocupen de la privacitat. Esperàvem que la gent gran ho fessin més, però hem trobat el contrari “, afegeix.

La gràfica mostra els usuaris que han canviat la configuració de privacitat per edats en 2011 i 2013 / Oxford Internet Institute

La gràfica mostra els usuaris que han canviat la configuració de privacitat per edats en 2011 i 2013 / Oxford Internet Institute

De fet, a partir dels 18 anys, el percentatge va caient de forma radical. Mentre entre els majors de 25 encara hi ha dos terços que revisen la seva configuració de privacitat, la xifra baixa fins a la meitat en els 40 i només el 32% dels jubilats reconeixen haver-ho fet.

Ni el sexe (encara que les noies tendeixen a ser més curoses), ni els estudis ni els ingressos prediuen de forma tan destacada si un canvia la configuració de privacitat de les seves xarxes socials. L’estudi revela però alguns detalls com que els solters revisen el seu perfil més sovint i els que viuen a la ciutat ho fan menys que els usuaris rurals.

Es podria pensar que els joves són més conscients pel fet de ser estudiants, estar més familiaritzats amb la tecnologia o fins i tot per la seva solteria que per l’edat en si. Però, després d’assajar diversos models multivariable, els investigadors van tornar a veure que era aquesta la variable que més influeix.

Però, per què? Blank no té una resposta definitiva. “Els joves s’esforcen molt en la seva imatge online a les xarxes socials. Són molt conscients de les formes en què presentar-se a si mateixos. Es podria pensar que això inclou qui accedeix als seus perfils, el que implica que la privacitat els importa. Els grans, en canvi, semblen pensar que només n’hi ha prou amb crear el seu perfil, sense ser conscients de les implicacions per a la seva imatge”, sosté.

Erving Goffman, un dels pares de la moderna psicologia social, plantejava en la seva obra  La presentació de la persona en la vida quotidiana que les persones eren com actors en societat. Amb la metàfora del teatre, amb el seu escenari i backstage, o la del restaurant, amb el menjador i la cuina, mostrava que el comportament era diferent en funció de cada esfera i les normes sobre el que és acceptat en una o en una altra també. El problema és que les xarxes socials han destrossat els límits.

Una nova paradoxa de la privacitat

Sobre aquesta base, els autors de l’estudi plantegen una nova teoria sociològica de la privacitat que s’ajusta bé al comportament observat en els joves. A diferència dels grans, que majoritàriament van entrar en llocs com Facebook o Twitter amb els seus cercles socials ja ben establerts, els nois no tenen més enllà de tres xarxes offline: la família, els amics i l’escola i no solen barrejar-los. Estan en el moment de deixar la família, de prendre el seu propi camí i no volen compartir el que fan amb els seus amics amb els pares o els seus possibles ocupadors.

No obstant això, els creadors de les xarxes socials no ho posen fàcil. Que el seu negoci vagi bé depèn que es comparteixi la major quantitat de dades possibles.Excepte Google+, amb els seus Cercles, la majoria de les xarxes i en especial Facebook, estan dissenyades per compartir tot amb tots. O ho estaven. La setmana passada Facebook va anunciar una remodelació de la seva configuració de privacitat copiant la idea dels cercles de Google.

Com conclouen els investigadors d’Oxford, “la veritable paradoxa és que les xarxes socials s’han integrat tant en la vida social de les persones que per mantenir aquesta vida social han de revelar informació personal sobre ells malgrat el fet que hi ha un risc cert per la seva privacitat “.

 

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*