Els Sheldon Cooper i Lisa Simpson de la vida real: els superdotats senten passió per la tecnologia?

En Mensa, l'associació per a superdotats per excel·lència, es debat sovint sobre ciència ficció, tecnologia o filosofia. Sheldon Cooper i Lisa Simpson encaixarien molt bé, o almenys això pensa Elena Sanz, presidenta de l'organització a Espanya. És un mite que el 2% de la població que gaudeix dels més alts quocients intel·lectuals tingui predilecció per la ciència i la tecnologia?

Cristina Sánchez - hojaderouter.com
 
 

 Segons l'Organització Mundial de la Salut, un 2% de la població és superdotada

Segons l’Organització Mundial de la Salut, un 2% de la població és superdotada

Aquest és un article publicat a hojaderouter.com

“Els veritables programadors sempre confonen Halloween (31OCT) amb el Nadal (25DEC)”. Aquest és un dels acudits que figuren en el perfil de Facebook de Mensa Espanya, un selecte club al qual pertanyen 130.000 persones a tot el món, 1.600 a Espanya. Si ets un dels que ha endevinat la solució de l’endevinalla (31 en el sistema octal equival a 25 en el sistema decimal), no t’emocionis pensant que ser mensista és cosa fàcil.

Per ser soci d’aquesta associació, fundada el 1946 per reunir i estimular els millors cervells, hauràs d’obtenir un resultat superior al del 98% de la població en un test d’intel·ligència. És a dir, hauràs de demostrar un quocient intel·lectual (CI) igual o superior a 131 en l’escala de Wechsler. Si et pica la curiositat, pots anar provant amb aquest test orientatiu, a veure si encertes la figura de la sèrie.

En aquest peculiar grup hi ha noms coneguts. Actors com Geena Davis o Nolan Gould (el no tan intel·ligent Luke a ‘Modern Family’) han declarat ser mensistes. En el món tecnològic, Adam Osborne -que va llançar al mercat el primer ordinador portàtil de la història, el Osborne 1- o el creador de Minecraft, Markus Persson, també han passat per Mensa. A Espanya, Miki Nadal va mostrar recentment el seu carnet per televisió. Diversos perfils amb un denominador comú: un CI privilegiat.

http://youtu.be/J3fMQRL9yc4

Superdotats àvids d’humor

Estat d’alerta inusual, ràpid aprenentatge, excel·lent memòria, vast vocabulari, passió per resoldre problemes (sobretot amb números i trencaclosques), pensament abstracte i complex o un especial sentit de l’humor amb jocs de paraules són algunes de les característiques comunes dels superdotats, segons la Associació Nacional per a Nens Superdotats dels EUA.

“És com si el nostre cervell funcionés com un cotxe de Fórmula 1”, explica a HojaDeRouter.com Elena Sanz, presidenta de Mensa Espanya. “Un dels trets típics d’un ‘mensista’ és el sentit de l’humor: ens adonem moltes vegades a les reunions que ens sentim còmodes perquè no hem d’explicar els acudits”.

Carmen Sanz Chacón és psicòloga clínica sanitària i dirigeix ​​’El món del superdotat’, un gabinet psicològic per a la valoració de superdotats de totes les edats. Amb un CI de 168, aquesta llicenciada en Ciències Físiques va deixar un lloc directiu a Telefónica per dedicar-se a ajudar i assessorar a altres persones com ella.

Carmen ens explica que un nen de 8 anys amb un CI de 130 té el cervell d’un d’11. “El seu desenvolupament intel·lectual i mental va avançat i això pot generar rebuig per part dels seus companys. Té un ordinador que funciona amb un processador més ràpid que els altres, amb una capacitat d’emmagatzematge més gran”.

Matrius progressives de Raven utilitzades en els tests de quocient intel·lectual

Matrius progressives de Raven utilitzades en els tests de quocient intel·lectual

Un local on només hi entra el 2%

La superdotació no té edat. A Mensa Internacional hi ha socis des dels dos o més de cent anys. Amb tan sols tres, una nena d’Arizona s’ha convertit en un dels membres més joves del club gràcies al seu CI superior a 160 (el d’Albert Einstein): ha après espanyol amb l’única ajuda del seu iPad.

Però com influeix tenir un cervell privilegiat en la carrera professional? La psicòloga Carmen Sanz assenyala que “els superdotats tenim una altíssima capacitat lògica, per això tenim més capacitat per a les matemàtiques o la física. Però també gaudim d’una alta capacitat verbal i de memorització”.

Carmen puntualitza que, malgrat aquesta predisposició cap a les ciències, en el seu gabinet també ha tractat a periodistes, advocats o llicenciats en Belles Arts. I també a molts superdotats que mai van estudiar. “Un dels meus pacients és jardiner. Amb 30 anys ha descobert que a més és superdotat. La superdotació no es perd, però sí que ha perdut anys” per aprofitar-la.

Per la seva banda, la presidenta de Mensa Espanya ens explica que en la seva associació predominen els perfils relacionats amb carreres cientificotècniques: “hi ha molts enginyers informàtics, a més de físics, químics o biòlegs”. Malgrat la major proporció d’aquests perfils, a Mensa Espanya també hi ha periodistes, músics (Elena ens explica que se celebren concerts a l’organització, interpretats per socis, entre els quals hi ha especial afició pel ‘hard rock’), o persones que fan feines de menor qualificació, des de taxistes a guàrdies municipals o bombers.

De l’ortografia a l’electrònica: tot és curiós!

Jack Williams, periodista i membre de Mensa, compara l’organització amb un bar. “L’únic que passa és que tota aquesta gent té alts CI. I és més probable que trobis a algú interessat en els forats negres que en els ‘reality shows’ de la tele”.

Mensa desenvolupa activitats a través de grups d’especial interès. A nivell internacional, hi ha grups dedicats a l’estudi d’ovnis, al pòquer, la microbiologia, la xocolata o Star Trek. A Mensa Espanya, hi ha grups de política, ciència, temes friquis, records dels anys 80, filosofia, sentiments, ciència-ficció, cuina, educació o avions.

Com en qualsevol reunió d’amics, debaten temes d’actualitat de diversa índole. Això sí, Elena Sanz ha observat certes tendències: abunden els socis que no veuen la televisió, molts senten passió pels animals i en l’organització hi corren rius de tinta per dilemes ortogràfics.

Miguel Ángel Funes, psicòleg especialitzat en superdotació, en una conferència durant la celebració del 30è aniversari de Mensa Espanya

Miguel Ángel Funes, psicòleg especialitzat en superdotació, en una conferència durant la celebració del 30è aniversari de Mensa Espanya

Elena reconeix que, en general, a Mensa sí que hi ha certa passió pel codi i els dispositius. “Sí que predomina un perfil de gent interessada per la tecnologia. Es parla des de desenvolupament d”apps’ a Arduino”. De fet, una de les properes activitats de l’associació serà un taller d’edició en col·laboració amb altres projectes.

Aquesta llicenciada en Química no vol generalitzar sobre el perfil de superdotat. “Som persones molt curioses, però el grau de ‘frikisme’ varia. És cert, Sheldon Cooper o Lisa Simpson són personatges de ficció que serien molt benvinguts a Mensa, podrien encaixar perfectament amb nosaltres”.

Els mensistes se senten a gust en l’organització, però molts, segons ens explica Sanz, “no volen sortir de l’armari”. Han presenciat des del cas d’un noi que no l’hi explicava als seus pares perquè el consideraven el ximple de la família fins a persones incapaces de confessar-ho a la seva parella.

Maria Teresa Medina, presidenta d’AESAC (Associació Espanyola de Superdotació i Altes Capacitats), ens explica que des de la seva organització desenvolupen diferents activitats: des de tallers de jocs matemàtics africans a egiptologia o visites al Museu del Prado. A aquesta agrupació pertanyen unes 150 famílies, unides per les altes capacitats dels seus fills.

També a AESAC es tendeix a la discreció. “La mare d’un dels nens no ha explicat al seu fill de 6 anys què és AESAC, però ell mateix diu que és el lloc on hi ha els nens curiosos”, ens explica Medina.

El cervell neix o es fa?

Investigadors de la Universitat McGill de Mont-real han descobert que els canvis en el gruix de l’escorça cerebral estan associats als canvis en el CI. A partir dels 5 o 6 anys, l’escorça cerebral de qualsevol nen comença a aprimar-se, però els menors amb alt quocient no presenten aquesta reducció a aquesta edat.

 La genètica influeix en la superdotació

La genètica influeix en la superdotació

Elena Sanz destaca l’existència d’un component genètic. De fet, a Mensa hi ha germans, pares i fills i fins i tot famílies senceres. El roce fa el carinyo. La psicòloga Carmen Sanz Chacón puntualitza que no tot està en la genètica. També l’entorn és determinant. “El pare de Picasso també era pintor. Potser si el seu pare hagués estat pastor ell no hagués agafat un pinzell”.

A més, al segle XX, la mitjana de quocient intel·lectual va augmentar a un ritme de tres punts cada dècada, segons el conegut com a ‘efecte Flynn’, un concepte desenvolupat pel psicòleg James Flynn. Segons aquest investigador, mentre els nostres avantpassats portaven unes ‘ulleres útils‘ nosaltres portem unes ‘ulleres científiques’, que tendeixen a l’anàlisi lògica de símbols abstractes.

És un test de CI l’eina més adequada per a mesurar la intel·ligència? “Si sorgeixen noves eines fiables, probablement, des de Mensa les adoptarem”, assenyala Elena Sanz. “Nosaltres hem de fer una prova objectiva, que no tingui en compte el nivell cultural del candidat”.

Javier Tourón, catedràtic de Mètodes d’Investigació i Diagnòstic en Educació i professor a Universitat de Navarra, defensa que la superdotació no és un atribut, tret o condició amb la qual es neixi. “La superdotació no és un sisè dit”.

De fet, creu que el terme adequat no és superdotació, sinó altes capacitats. “La intel·ligència és una realitat polièdrica. No podem reduir-la a l’expressió d’un CI, que en definitiva és una mesura que estima unes capacitats determinades”.

Aquest professor ens explica que hi ha tot tipus de perfils i professions entre les persones amb altes capacitats. “Els nens d’alta capacitat poden dedicar-se a la música, l’escriptura, la pintura, la dansa o l’esport. És que no té Alberto Contador altes capacitats?”,eEns pregunta, alhora que critica la tendència a reduir la definició d’intel·ligència a la intel·ligència logicomatemàtica. Tourón defensa que, a més de les variables cognitives, cal tenir en compte les psicosocials: l’esforç, el treball, la motivació o l’interès.

Talents malgastats?

A Mensa també hi ha persones aturades. Vol dir que no serveix per a res tenir un CI semblant al de Beethoven, Newton o Leonardo da Vinci a l’hora de trobar feina? “Posar-ho o no en el CV és un etern dilema a Mensa, tant a nivell nacional com internacional, però solem acordar que és millor no posar-ho”, explica Elena Sanz. “Al final un empresari busca un perfil: el que importa no és que el teu cervell vagi més ràpid sinó també que tinguis les habilitats requerides”, prossegueix la presidenta.

Carmen Sanz Chacón ens explica que, des de la seva fundació, estan “intentant posar en valor el talent dels nois superdotats perquè les empreses s’interessin per ells. Algunes tecnològiques com Microsoft, HP oo Indra estan col·laborant ja amb nosaltres”.

Als seus 13 anys, el petit Quin Etnyre ja imparteix classes d’Arduino a l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) i fins i tot té la seva pròpia empresa, Qtechknow. Google també va fitxar l’any passat a Nikos Adam, un nen grec de tan sols 12 anys, després de quedar fascinats per la seva exposició sobre atacs cibernètics.

http://youtu.be/VscJiLO11h4

“A Espanya no permetem casos com els d’aquests nois. Aquí és molt complicat si més no que els pugin de curs un any. Hi ha molt talent desaprofitat”, ens explica Sanz Chacón. “Crec que si un nen té capacitat per raonar com un adult, i per ensenyar als altres, també se’ls ha de permetre. I si es requereix un suport emocional se li ha d’oferir”, prossegueix aquesta superdotada.

Segons les dades del Ministeri d’Educació, en el curs 2012-2013 van estudiar un total de 12.490 alumnes amb altes capacitats intel·lectuals, menys d’un 0,2% del total. No obstant això, segons l’OMS, hauria d’haver-hi un 2% de la població superdotada (un de cada 50 nens). On són la resta?

Maria Teresa Medina, presidenta de AESAC, ens explica que la seva organització ha demanat a la Comunitat de Madrid que es creï un equip d’orientació específic i uniforme per a la identificació dels nens amb altes capacitats. “Actualment cada equip identifica els nens d’aquesta zona, però no hi ha un protocol comú”, ens explica. També afegeix que la formació del professorat hauria de millorar.

El professor Tourón explica que cal analitzar la qüestió dels nens amb altes capacitats des del punt de vista del seu potencial: “si no hi ha piano no hi ha pianista”, ens resumeix, alhora que reclama una major atenció per als nens amb altes capacitats tant a l’aula com a fora.

Iguals però diferents

Són especials els superdotats? “No som excèntrics. Som rars en el sentit que som diferents, poc freqüents. És cert, a Mensa ningú et mira malament si expliques que memoritzes les matrícules pel carrer, perquè un altre tindrà una altra raresa similar o més gran. Som iguals però diferents, diferents però iguals”, ens explica Elena Sanz.

“Volem encaixar millor en la societat, optimitzar les nostres capacitats per al món”, sentència amb il·lusió la presidenta de Mensa Espanya. I conclou confessant la seva afició per realitzar diverses tasques alhora. Abans de l’entrevista, feia ganxet mentre formatejava l’ordinador. I segurament realitzava aquestes dues tasques simultàniament bastant més ràpid que el 98% dels mortals.

——————————–

Les imatges que apareixen en aquest article són propietat de A health bloc, Wikimedia, Mensa Espanya, Neil Conway i National Assembly for Wales

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*