Quan la universitat es torna ‘friki’: internet i la cultura ‘pop’ envaeixen les aules

'Els Simpsons' i El Senyor dels Anells' per ensenyar filosofia: la cultura popular està substituint als polsosos llibres i les interminables diapositives de Power Point en moltes aules universitàries

Lucía Caballero - eldiario.es
 

 Alguns professors utilitzen noves fórmules pedagògiques a les seves classes

Alguns professors utilitzen noves fórmules pedagògiques a les seves classes

Aquest és un article publicat a Hojaderouter.com

En un dels capítols de la tretzena temporada dels Simpson, la Lisa es fa passar per universitària. Durant el seu periple com a estudiant fictícia en la Universitat de Springfield, va a una classe en la qual els alumnes veuen ‘Rasca i Pica’ per al curs ‘Anàlisi Passiu d’Iconografia Visual’. Com en molts altres aspectes de la vida, els guionistes de la sèrie animada van clavar-la.

Tyler Shores recorda aquesta part de l’episodi perquè té molt a veure amb la metodologia de l’assignatura que va impartir a la Universitat de Berkeley entre 2003 i 2006: ‘Els Simpson i la filosofia’, es titulava. “La premissa era que sempre estem fent filosofia, ens n’adonem o no, i si els alumnes entenien certes qüestions mentre veien la sèrie s’adonaven que estaven presents també en altres àrees de la seva vida”, explica a HojaDeRouter.com aquest expert en cultura digital.

 Les teories de filòsofs com Kan o Rousseau poden explicar-se amb seqüències dels Simpson

Les teories de filòsofs com Kan o Rousseau poden explicar-se amb seqüències dels Simpson

La seva idea va tenir molt èxit entre els estudiants (en va congregar 500 ja en la primera edició), el que al principi va sorprendre perquè pensava oferir el curs una sola vegada. “La demanda va ser tan gran que es va convertir en una mena de tradició a Berkeley”, assegura. Per això van haver de repetir-lo cada semestre durant diversos anys.

Perquè ens fem una idea del que un podia trobar-se en les seves classes, cita un capítol de la cinquena temporada en què tots els habitants de Springfield actuen guiats pel seu ‘nen interior’, d’acord amb el que senten en cada moment. “Està directament relacionat amb l’imperatiu categòric d’Immanuel Kant i la teoria del contracte social de Rousseau”, aclareix Shores.

A més dels dibuixos animats, la ciència ficció també serveix per il·lustrar algunes qüestions filosòfiques a classe. Un exemple és la dualitat cervell-ànima, un tema tractat àmpliament per diferents teòrics com Descartes (que diferenciava entre l’esperit i la matèria). És l’ànima quelcom físic i tangible?

En l’últim capítol de la sèrie original de ‘Star Trek’, la doctora Janet Lester fa servir una màquina per intercanviar el seu cos amb el del capità Kirk. “La seva ment i ànima passen a l’embolcall físic de Kirk”, descriu Linda Wetzel, docent del curs ‘Filosofia i Star Trek’ a la Universitat de Georgetown. Segons la professora, aquesta aventura serveix per tractar el tema del dualisme, igual que un altre dels episodis, ‘El cervell de Kirk’, en què “veiem il·lustrada la teoria de la identitat, que afirma que l’ànima i la ment estan en el cervell i són materials; no hi ha cap part etèria”.

Estudiar filosofia mai és tasca fàcil

“Vaig créixer veient ‘Star Trek’. M’agrada perquè és molt conceptual, et fa pensar”, ens explica Wetzel. Va començar a servir-se de les imatges de la ficció en les seves primeres classes de filosofia, encara que va esperar a comptar amb una mica d’antiguitat per començar amb un curs el nom del qual al·ludís directament al títol de la sèrie. “Podia haver-hi gent que pensés erròniament que era una assignatura fàcil sobre cultura ‘pop'”, assenyala. Com no vol confusions, aquesta va ser el seu primer aclariment res més contactar amb ella: “No es tracta d’un curs sobre ‘Star Trek’: és metafísica”.

Tot i que va atraure un gran nombre d’alumnes des del primer moment, la investigadora va creure que la seva popularitat s’esfumaria quan s’adonessin del grau de dificultat que implicava. No va ser així. “Per la meva sorpresa, als estudiants els agrada i sempre hi ha una llista molt llarga per matricular-se en les classes”.

Utilitzar exemples de sèries o pel·lícules ajuda als estudiants a entendre qüestions complexes

Utilitzar exemples de sèries o pel·lícules ajuda als estudiants a entendre qüestions complexes

La filosofia és molt abstracta, i els escrits dels seus autors tampoc resulten fàcilment comprensibles, per això els exemples visuals representen una ajuda molt útil. “Podem veure una situació en comptes de simplement descriure-la”, afirma Wetzel. Posa un altre exemple aliè a la vida a l’Enterprise. “Em costava moltíssim que els alumnes es prenguessin seriosament una de les afirmacions de Descartes: que potser vivim enganyats i que no hi ha una realitat física”. El 1999, durant una de les seves explicacions, algú va dir: “Sí, és clar, com sabem que no vivim a Matrix?”. “L’havien entès, així de fàcil”, afirma l’educadora.

Wetzel diu que no ha rebut cap opinió negativa per part dels que li importen (professors, alumnes i altres membres de la universitat). “Les úniques crítiques vénen dels mitjans de la dreta política, que el veuen com un curs intranscendent on els alumnes aprenen a parlar klingon o alguna cosa així “, assegura.

A Lisa Woolfork tampoc li han plogut les objeccions. Si el títol de l’assignatura de Wetzel corria el risc de ser controvertit, aquesta professora de la Universitat de Virgínia peca de temerària amb el seu curs sobre ‘Joc de Trons’. Per si hi ha algun dubte sobre la seva dificultat, Wookfork també ho deixa clar: “Els alumnes que creien que n’hi havia prou amb veure els episodis de la sèrie es van adonar que aprovar requeria molta més feina”.

 A El Senyor dels Anells apareixen molts tipus de criatures diferents

A El Senyor dels Anells apareixen molts tipus de criatures diferents

La investigadora del departament de Literatura Anglesa creu que, quan s’estudien amb deteniment i rigor acadèmic els llibres i la producció audiovisual, surten a la llum molts aspectes que solen passar desapercebuts fins i tot per als fanàtics de la història. “Tant els cinc volums de George RR Martin, com la sèrie de la HBO no són només èxits populars; s’han convertit en un fenomen cultural”, sosté.

Els textos i la seva versió en forma d’imatges donen peu a una interpretació molt més profunda per la quantitat de temes que tracten. “És un treball de ficció basat en un univers confeccionat amb tal delicadesa, diligència i complexitat que no només ha creuat els límits de gènere literari, sinó que la seva adaptació a la pantalla ha forjat una connexió entre lectors, espectadors, estudiosos, artistes i productors” , explica amb afany Wookfork.

El curs va per la seva segona edició. Es va impartir per primera vegada el 2014, i la professora planeja reprendre’l aquest estiu si segueix tenint tanta demanda com l’any anterior. En les seves classes es tracten també aspectes relacionats amb la cultura de les sèries en general, com el fenomen ‘spoiler’, un tema que planteja una interessant qüestió: “Què és més important, el camí o la destinació final?”.

Una investigació d’un grup d’estudiants de Wookfork va revelar que els ‘spoilers’ no importen tant a aquelles persones més actives en la lectura o en el visionat dels capítols. “Ensenyem als alumnes a apreciar el que passa en una història, però també per què i com succeeixen els esdeveniments”, aclareix.

Una història per educar-los a tots

Un altre relat que ha servit com a teló de fons per al desenvolupament d’un curs ha estat ‘El Senyor dels Anells’. Si alguna cosa caracteritza als llibres de JRR Tolkien i la seva versió cinematogràfica, és la pluriculturalitat (serà per criatures), una varietat que van aprofitar a la Universitat de València per impartir l’assignatura ‘Il·luminant l’alteritat a través del Senyor dels Anells’ com part de la Càtedra en Direcció, Govern, Confiança i Alteritat -segons la RAE, “condició de ser un altre”.

“Les relacions entre els personatges, alguns de races diferents i no precisament ben avingudes, proporcionen una narrativa en la qual sobresurten els conceptes d’alteritat i confiança”, explica Tomàs Baviera, professor de l’única edició del programa fins a la data.

Segons Baviera, va triar un llibre com ‘El Senyor dels Anells’ pel seu caràcter popular, “perquè bona part dels universitaris coneixen la història”, el que va fomentar la participació de l’alumnat. “El curs volia ser una formació basada en grans llibres, un mètode pedagògic més desenvolupat en algunes universitats nord-americanes”, explica. En aquest tipus d’esquemes educatius, el coneixement compartit de l’argument i personatges facilita la reflexió i la comprensió de conceptes que apareixen en la història.

També de criatures tracta el curs ‘Ús dels zombis en la cultura popular, impartit el 2010 a la Universitat de Baltimore. Aquests éssers poden trobar-se en incomptables pel·lícules, sèries, videojocs, cançons (recordem el famós ‘Thriller’ de Michael Jackson) i llibres de tots els temps. A més de la seva recurrència com a personatges, en la cultura occidental funcionen com una al·legoria de la manca de pensament propi, l’automatisme i d’una manera de viure aliena al que passa a la societat.

http://youtu.be/sOnqjkJTMaA

“És part de la mentalitat nord-americana”, considera Arnold T. Blumberg , docent del programa. “Els zombis funcionen com una representació de totes les coses que tenen lloc al país, des de l’amenaça comunista durant la Guerra Freda a les nostres pors sobre el bioterrorisme”, continua. En la seva opinió, “és relativament fàcil associar el concepte de zombi amb el que passa en la cultura”.

Ni tan sols els més grans fanàtics dels morts vivents “inverteixen temps a buscar el significat ocult d’aquests monstres”, sosté Blumberg. Calen anàlisi i estudi per entendre el que una pel·lícula o un llibre està volent dir en incloure aquestes criatures entre els seus personatges. A les classes es tractava tant el seu paper a la pel·lícula ’28 dies després’ com a ‘La nit dels morts vivents’ de George Romero, arribant als seus orígens: el primer film en el qual va aparèixer un zombi va ser en ‘La legió de els homes sense ànima’ , de 1932.

Aquest any, Blumberg està embrancat en un altre projecte: durant aquest semestre s’imparteix el curs ‘L’univers narratiu cinematogràfic, perspectiva de les pel·lícules de Marvel’ , en què analitza l’argument dels llargmetratges trets dels còmics de l’editorial i productora Marvel. Entre les seves files es troben ‘Iron Man’, ‘Thor’, ‘El Capità Amèrica’, ‘Els Venjadors’ i ‘Els Guardians de la Galàxia’. “La mitologia mediàtica de cada generació serveix de marc per a l’entreteniment, però també per educar sobre ètica, moralitat i qüestions relacionades amb la raça, gènere i classe social”, indica el docent i investigador.

 Objectius del curs 'Internet resistence'

Objectius del curs ‘Internet resistence’

Educació per a la vida digital

Entre les noves temàtiques relacionades amb la cultura popular que inclouen molts cursos universitaris no podien faltar al·lusions al món en línia. ‘Internet Resistance’ és tant un seminari sobre les claus de la cibercultura com un estudi transmèdia per desenvolupar idees dirigides a una societat connectada”, diu la presentació d’una nova assignatura en l’Escola d’Art de la Universitat Carnegie Mellon.

Els alumnes es comuniquen a través d’un grup de Facebook i comparteixen molts dels seus treballs a través de Tumblr. Han de realitzar tasques com buscar a la Xarxa un element de la cultura digital el significat del qual han d’explicar a la resta de la classe (els qui presentin alguna cosa coneguda suspenen automàticament), crear un ‘meme’ en qualsevol format (s’avalua segons el nombre de visites i ús), analitzar un algoritme que afecti al nostre dia a dia i desenvolupar un projecte per guanyar diners a internet (i dur-lo a la pràctica amb èxit).

Al City Lit College del Regne Unit els alumnes poden assistir al curs ‘L’art de l’autoretrat’ , on s’aborden els ‘selfies’ com quelcom més que un fenomen del ‘social media’. Aprenen a expressar-se amb el seu cos i a millorar les seves aptituds amb la càmera, a més d’estudiar qüestions relacionades amb la identitat i l’autoconeixement.

“Podríem construir la nostra biografia sol utilitzant Facebook? I escriure una novel·la triant les millors frases del nostre ‘feed’ a Twitter? “, Planteja el programa de l’assignatura ‘Perdent el temps a internet’ de la Universitat de Pennsilvània. Els materials requerits són una connexió a la Xarxa i un portàtil amb el qual treballar per reconvertir les llargues hores que els alumnes passen navegant en creacions literàries.

Ho hem comprovat: la cultura popular està substituint als polsosos llibres i les interminables diapositives de Power Point en moltes aules universitàries. Al cap i a la fi, ¿qui no havia pensat alguna vegada que ‘Els Simpson’ estan plens d’ensenyaments filosòfics?

Les imatges d’aquest reportatge són propietat, per ordre d’aparició, de Arkhangelsk , Tulane Public Relations

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*