Literatura infantil: por a la innovació?

Les editorials de llibres infantils aposten pel que és segur i ara que, en general, es ven menys, encara més. La tendència que s’està seguint és publicar llibres de personatges coneguts, que els pares compradors segur que reconeixen.

Anna Sadurní
 
 

Avui és Sant Jordi i m’agradaria posar la paraula Novetat sobre la taula, com els llibres que trobareu a moltes parades. Són novetat les històries d’un personatge que fa 30 anys que es publica? Són novetat els llibres de princeses de color de rosa? Són novetat els llibres que t’ensenyen a cosir i a fer mitja?

Les editorials de llibres infantils aposten pel que és segur i ara que, en general, es ven menys, encara més. La tendència que s’està seguint és publicar llibres de personatges coneguts, que els pares compradors segur que reconeixen. D’aquesta manera intervé el factor nostàlgia (en màrqueting el tenen molt present) i els pares acaben comprant el llibre.

Pel que fa als llibres de ficció, triomfen la col·lecció de llibres de famílies perfectes, amb gos inclòs (el gos que no hi falti si us plau), una colla d’amics, que els hi passen les mateixes aventures, i que  tenen uns rols clars (el simpàtic, el llest, l’espavilat…). També triomfen els llibres descriptius i educatius amb caràcters estudiats i creats amb l’objectiu de treballar l’assertivitat, l’autoestima i les conductes cíviques, que des del meu punt de vista cada vegada s’allunyen més de la realitat dels nens, comptant que hi ha un 50% de pares divorciats i que les històries estan desfassades.

Quant a als llibres de no ficció, el best seller és aprendre a cosir i a fer-te un jersei amb les agulles de mitja que et regalen amb un maletí-cosidora. També aquells que tracten els conceptes bàsics de la rutina diària per a ser millors persones i ser autosuficients.

D’altra banda, cal destacar que La Caputxeta vermella continua essent el llibre més venut… Amb molts companys editors de llibres de text hem comentat entre rialles que ara cap editor deixaria publicar una història així: una nena que va sola pel bosc (la mare soltera és una inconscient, que ara ja estaria als mossos), que va a cuidar a la seva iaia i que s’acaba posant al llit amb un llop! Déu n’hi dó! Està ple del que ara s’anomenen elements transgressors.

Doncs què està passant? Hi ha por a no vendre? Les editorials de llibres infantils pensen que si funciona no cal canviar-ho?

No, totes  no. Hi ha petites editorials i segells de grans multinacionals que van ressorgint i que aposten per llibres diferents amb històries senzilles que enganxen, amb guions reals, originals i divertits, il·lustracions plenes de color i amb personatges creats únicament per aquell conte i dissenys atractius. El format i el paper del llibre va variant segons la col·lecció. I, sobretot, els rols es dilueixen i s’hi tracten temes que fins ara eren tabús tan necessaris com: la violència de gènere, el racisme, el consumisme, els prejudicis, el rebuig personal, l’amor, la igualtat d’oportunitats, l’educació en valors, la resiliència i l’assertivitat dels personatges, la valoració de la cultura de l’esforç i acceptació de ser diferent.

I és en aquesta línia que els companys de LEXCIT treballen i seleccionen de forma acurada els llibres per tal que els futurs lectors aprenguin a ser millors. Vegeu la selecció de llibres que han fet per aquest Sant Jordi.

I ja ho sabeu, quan compreu un llibre feu-vos aquestes tres preguntes:

1) Conec el personatge de fa molts anys?Aporta alguna cosa?
2) La història és real o és la perfecta que s’ha creat?
3) Aquest llibre fa reflexionar?

Bon Sant Jordi!

Sense imaginació no hi ha innovació i sense innovació no hi ha evolució!

Anna Sadurní
About Anna Sadurní

Coordinadora d'edicions i difusió de la Fundació Jaume Bofill Contact: Twitter | More Posts

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Literatura infantil: por a la innovació? | thewordsfactory

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*