Se senten ben valorats els professors?

Mapa interactiu d'elaboració pròpia de l'informe TALIS 2013, segona edició d'un estudi internacional que analitza diferents aspectes de l'ensenyament i l'aprenentatge a partir d'enquestes a docents i a directors de centres educatius.

Samuel Blàzquez
 
 

El 95% de professors de l’Estat espanyol estan satisfets amb el seu treball, però únicament el 8,5% creu que la seva professió està ben valorada per la societat. Aquesta és una de les conclusions que es poden treure de l’informe TALIS 2013, la segona edició d’un estudi internacional que analitza diferents aspectes de l’ensenyament i l’aprenentatge a partir d’enquestes a docents i a directors de centres educatius. En l’estudi, elaborat per la OCDE, hi han participat 106.000 docents de 33 països; dels quals 3.330 professors i 192 directors de centres són de l’Estat espanyol. Mireu el Mapa.

Les dades aportades mostren que només el 8,5% dels docents espanyols de secundària creuen que el seu treball està ben valorat socialment. Tan sols els docents d’Eslovàquia, França i Suècia tenen una visió encara més negativa de la seva feina. A l’extrem oposat s’hi situen Malàisia, Singapur, Corea, i a nivell europeu, Finlàndia, on el 58,6% considera que el seu treball està ben valorat.

Aquestes dades contrasten amb el nivell de satisfacció amb la seva feina dels professorsel 95% dels docents espanyols estan molt contents amb el seu treball. I aquí sorgeix un primer element de reflexió: per què hi ha aquesta divergència?
Hi ha d’altres enquestes, com la de febrer de 2013 del CIS (amb diverses preguntes centrades en la valoració de la docència), que mostren que la professió de docent és una de les més apreciades pels ciutadans, després de la de metge.

El perquè d’aquesta diferència de percepció entre els propis professionals de l’educació i la valoració que en fa la ciutadania en general, és un altre dels elements sobre el qual cal reflexionar des del món educatiu i des dels àmbits públics i socials.

 

 

 

Samuel Blàzquez
About Samuel Blàzquez

Antropòleg i geògraf Contact: Twitter | More Posts

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*