Dia Internacional del Joc: jugar avui i cada dia

Aprofitem la celebració, el proper 28 de maig, del Dia Internacional del Joc, per posar el focus sobre la importància de garantir aquest dret dels infants, indispensable també en totes les etapes de la vida

Imma Marín
 
 

© Molly Sabourin via Flickr (CC by 2.0)

Jugar és una activitat molt seriosa, és un dret dels infants

Jugar és un dret pels infants, fonamentalment, perquè la vida infantil no es pot concebre sense el joc. Jugar és símptoma de salut, tal com diu l’Acadèmia Americana de Pediatria: “El joc és essencial, per sobre de cap altra activitat, perquè els infants assoleixin metes socials, emocionals i intel·lectuals en el seu desenvolupament, i els ajuda a gestionar l’estrès i a adaptar-se millor a diferents circumstàncies”.

No ens ha d’estranyar, doncs, que l’Assemblea de Nacions Unides aprovés el 20 de novembre de 1959 la Declaració dels Drets dels Infants, on es recull el Dret a Jugar. Posteriorment, el 1989, quan s’aprova la Convenció dels Drets dels Infants, es recull a l’article 31 aquest dret: “Els Estats Parts reconeixen el dret dels infants al descans i a l’esbarjo, al joc i a les activitats recreatives pròpies de la seva edat i a participar lliurement en la vida cultural i en les arts. Els Estats Parts respectaran i promouran el dret dels infants a participar plenament en la vida cultural i artística i els propiciaran oportunitats apropiades, en condicions d’igualtat, de participar en l’activitat cultural, artística, recreativa i d’esbarjo”.

28 de maig: Dia Internacional del Joc 

Convertir el 28 de maig en el Dia Internacional del Joc ha estat una iniciativa de la ITLA (International Toy Library Association), llençada l’any 1998 per Freda Kim, qui era presidenta en aquell moment. El fet de celebrar conjuntament el Dia Internacional del Joc ens permet recordar a tot el món que jugar és un dret dels infants – indispensable també en totes les etapes de la vida – i que els adults (pares, mares, educadors, institucions, administracions…) tenim la responsabilitat de garantir les condicions necessàries per afavorir el joc.

Des de llavors, any rere any, aquesta diada s’ha anat consolidant a més països, gràcies a la força i insistència principalment de les ludoteques repartides per tot el món. Aquí a Catalunya és l’Associació IPA Spain qui l’impulsa a través de la seva web Dret a Jugar.

La màgia i el poder del joc

Però evidentment, no es tracta de jugar un dia, sinó de garantir el desenvolupament de la capacitat lúdica de les persones i principalment dels infants els 365 dies de l’any. Perquè si avui, com a adults, som capaços de superar reptes de la vida és, probablement, perquè un dia ens vam atrevir a pujar a una bicicleta. I si som capaços de gaudir de la contemplació d’una posta de sol, és perquè moltes tardes ens vam quedar embadalits mirant com giravoltava una baldufa. Segurament, si avui podem posar-nos en el lloc de l’altre, és perquè una vegada vam jugar a ser una altra persona.

© Gonzalo Cortázar via Flick (CC by 2.0)

El dret a jugar: un compromís de tota la societat

Si jugar és imprescindible per la salut dels nostres infants i estem convençuts que els ajuda a progressar i aprendre de l’entorn canviant en el qual viuen, llavors està clar que hauríem de concentrar la nostra voluntat en estimular la seva capacitat de jugar i. també, recuperar la nostra. Per això ens és imprescindible prioritzar l’educació de l’actitud lúdica: lliure, de gaudi, alegre, curiosa i de total gratuïtat. Necessitem despertar la necessitat i el desig, les ganes de mirar, tocar, saber, riure, abraçar, explorar, pensar, preguntar, saber. I per tot això serà necessari reservar i imaginar temps i espais per jugar. A les cases, però també als carrers i places, fent realitat ciutats veritablement amables per a petits i grans.

La bona notícia és que cada cop són més ajuntaments i institucions socioeducatives les que aposten per fer possibles aquests temps i espais de joc. Bons exemples són la quantitat de patis escolars que estan reflexionant i actuant per transformar-se en veritables espais d’oportunitats educatives, projectes com el de Patis Oberts que permeten gaudir als infants i llurs famílies dels patis escolars fora de l’horari lectiu; les xarxes de ludoteques impulsades pels municipis, veritables espais de joc i socialització de les joguines, etcètera.

Tant de bo, cada any més municipis se sumin a la celebració del Dia del Joc, obrint patis i carrers al joc i reflexionant, conjuntament amb escoles, entitats i famílies, sobre com garantir aquest dret els 365 dies de l’any.

Imma Marín
About Imma Marín

Presidenta de IPA Spain (Associació Internacional pel Dret dels Nens a Jugar). Fundadora i directora de MARINVA, es experta en jocs i joguines, educació i noves tecnologies per a l'entreteniment. Membre del Consell de Consumidors d'ABACUS, de la Junta directiva del Kid‘s Cluster, de l'Observatori del Joc Infantil d'Espanya, del Consell Assessor de l'Hospital de Sant Joan de Déu i assessora pedagògica de la Fundación Crecer Jugando. Contact: Lloc web | Twitter | More Posts

2 Trackbacks & Pingbacks

  1. Søs Bayer: "Jugar, com aprendre, només es pot si hi ha voluntat pròpia"
  2. Søs Bayer: “Jugar, com aprendre, només es pot fer si hi ha voluntat” | Anna Forés Miravalles

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*