Vint-i-cinc anys són suficients. L’aposta de Sonrisas de Bombay per garantir el dret a l’educació de la infància

Sonrisas de Bombay treballa per l'escolarització de les nenes a l'Índia a través del projecte Girls Child Education, destinat a facilitar la reincorporació als programes d’educació formal de les joves que han hagut d’abandonar els seus estudis per alguna circumstancia.

Sonrisas de Bombay
 
 

Sonrisas de Bombay

Sonrisas de Bombay

Vasanti Godkhindi va haver d’abandonar els seus estudis a l’edat de tretze anys. Com és tradicional a l’Índia des de fa segles, els seus pares feia temps que havien acordat el seu matrimoni amb el fill d’una família amiga, del mateix barri i la mateixa casta. Vasanti era la segona de les noies del total dels cinc fills amb els que compta la família Godkhindi. Reunir el dot de la primera de les filles casadores va suposar tot un repte, la segona quasi els porta a la ruïna. A l’Índia, l’estructura familiar és patriarcal i patrilineal, el que significa que el llinatge es transmet per via paterna i que, a més, els matrimonis joves van a viure amb els pares del marit. L’unitat familiar típica està formada per un matrimoni amb fills i els pares d’ell. En un país que no compta amb una xarxa de seguretat social institucionalitzada, tenir descendència suposa garantir-se la vellesa i els contratemps. Si les noies abandonen la seva llar per viure amb una família aliena, poc podran aportar al futur de la unitat familiar. És per això que no s’aposta per la formació i la capacitació de les noies; es tracta d’una inversió sense retorn. Així, Vasanti va haver d’abandonar els seus estudis i anar a viure a casa del seu marit i els seus sogres.

En aquesta Índia emergent, on el 72% de la població té accés a la telefonia mòbil (OMS, 2011), el grau d’alfabetització dels homes arriba al 75,3%, mentre el de les dones es queda en un modest 37,7% (Ibíd.). Els menors abandonen els seus estudis molt d’hora, amb una mitja d’edat d’onze anys, encara que les nenes ho fan molt abans. A pesar que l’edat legal per contreure matrimoni està fixada en els 18 anys, són freqüents els matrimonis concertats entre menors, així com entre menors i adults. El 30% de les dones adolescents estan casades i el 22% ja compta amb un o varis fills (UNICEF, 2011). Entre altres qüestions, l’abandonament escolar genera una gran quantitat de ma d’obra infantil –a l’Índia, un 12% dels nens i nenes d’entre 5 i 14 anys, uns 26 milions en total, treballen (Embassy of Índia in USA, 2014)- a més d’uns nivells de formació i ocupació molt baixos. Les dades mostren que aquests nivells són encara més alarmants entre la població femenina.

La Convenció de Drets dels Infants, de la que ara es compleixen precisament 25 anys, recull que els estats firmats (entre els que es troba l’Índia) reconeixen el dret de tot infant a l’educació, així com un compromís per al foment de la cooperació internacional en qüestions vinculades a la mateixa. L’Índia ha fet grans progressos en aquest sentit -compta amb una llei d’escolarització obligatòria des de 2009- encara que tota ajuda és poca, sobre tot en aspectes relacionats amb l’abandonament escolar.

La Fundació Sonrisas de Bombay s’ha proposat lluitar contra aquesta problemàtica a través del seu projecte Girls Child Education, destinat a facilitar la reincorporació als programes d’educació formal d’aquestes joves que han hagut d’abandonar els seus estudis per alguna circumstancia. Vasanti és beneficiaria, junt a altres 21 noies del slum de Marol (Bombai), d’aquesta iniciativa que atorga beques i ofereix un seguiment continuat, tant en les rutines acadèmiques com en la vida diària. El projecte continuarà vigent els propers anys, en un intent de marcar una diferencia significativa en aquelles comunitats on treballa Sonrisas de Bombay. No obstant això, només mitjançant l’esforç de tots no serà necessari esperar altres vint-i-cinc anys per a que les noies com Vasanti puguin tenir accés a un dret humà com és una educació bàsica garantida i de qualitat.

About Sonrisas de Bombay

Sonrisas de Bombay es una ONG que centra su acción en la lucha pacífica contra la pobreza y por los Derechos Humanos en los barrios de chabolas, slums, de Bombay. Contact: Twitter | More Posts

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*