Voluntariat, participació i energia transformadora

El lligam entre el voluntariat i l’educació per la pau és molt estret perquè amb els projectes de voluntariat es potencia la capacitat transformadora que totes tenim dins nostre.

SCI Catalunya
 
 

SCIjuny14bis2

 

L’SCI Catalunya té com a missió la construcció de la pau i la justícia global i un dels mecanismes que utilitza és la promoció del voluntariat (tant local com internacional) i l’educació per la pau.

El lligam entre el voluntariat i l’educació per la pau és molt estret perquè amb els projectes de voluntariat es potencia la capacitat transformadora que totes tenim dins nostre. Per nosaltres, la participació i l’experiència del voluntariat és una palanca de sensibilització i mobilització capaç d’impulsar la transformació social. Una palanca d’empoderament que genera processos de transformació col·lectiva, processos de participació activa però, també processos individuals de canvi.

Durant cada any són moltes (301 durant el 2013) les persones d’arreu dels Països Catalans que participen d’un camp de voluntariat internacional ja sigui en el nostre territori o arreu del món. Els camps de voluntariat són projectes on els i les voluntàries formen part d’un grup intercultural de participants que durant un període d’una a tres setmanes col·laboren en projectes que solen ser autogestionats des d’organitzacions de base.

Aquesta participació l’entenem i emmarquem dins d’un cicle d’educació per la pau i el desenvolupament. És per això que s’acompanya d’un cicle de formació i descoberta que pretén empoderar als i les voluntàries per transformar-los en agents de canvi capaços de participar en els processos de construcció de les seves realitats i societats.

Entenem el cicle d’educació per la pau en tres fases. La primera és la preparació, la formació i la coneixença. Durant els mesos abans de l’estiu fem un cap de setmana de formació. En aquest espai es faciliten eines per analitzar la realitat de manera crítica a través de la reflexió al voltant de continguts com el concepte de voluntariat, la transformació positiva dels conflictes, les desigualtat globals, els drets humans, la justícia social, l’agenda social, la transformació social, la interculturalitat o la participació.

La segona fase és l’experiència i l’aprenentatge vivencial en el camp de voluntariat. El camp es divideix en tres parts: les parts de treball en el projecte, les parts d’estudi que lliguen el projecte amb una problemàtica o alternativa global i les parts de lleure amb el grup del que es participa i de coneixença de la comunitat local.

D’aquesta experiència en sorgeixen molts processos d’aprenentatge que inciten a la reflexió teòrica però també a la introspecció i al qüestionament de les pròpies maneres de viure, conviure i habitar el món. D’aquesta manera, l’experiència de voluntariat potencia la comprensió d’un mateix, de l’altre i de la realitat a través de la coneixença i participació en projectes de base arrelats en altres comunitats. També cal destacar que de la participació d’un grup de persones provinents d’arreu del món en sorgeix una forta experiència intercultural que permet la coneixença d’altres realitats, d’altres cultures, d’altres maneres de viure i fomenta el diàleg entre les cultures i els pobles. Una altra aprenentatge important és l’enfortiment dels processos participatius, de presa de decisió, de transformació positiva del conflicte i d’autogestió que es generen durant la dinàmica del camp de voluntariat.

I la darrera fase, però no final, és el retorn, l’energia transformadora i la implicació. Entenem el voluntariat internacional lligat al voluntariat local. Per tant, després de l’experiència de voluntariat internacional creiem que és fonamental acompanyar el procés de retorn per tal de canalitzar les experiències cap a la participació a nivell local. Aquesta participació molts cops té impacte en la mateixa associació però sovint s’orienta cap a la incidència local o cap a altres entitats i moviments socials. És així, com es tracta que els i les voluntàries esdevinguin agents de canvi, és així com actuem per l’educació i la construcció de la pau.

About SCI Catalunya

El Servei Civil Internacional (SCI) és un moviment internacional que treballa per la pau i la justícia social, entesa com la igualtat d’oportunitats per a tots els ciutadans. El SCI de Catalunya neix al 1982 i representa una de les més de 40 branques que configuren la xarxa del SCI. Es conegut per l'organització de projectes de camps internacionals de treball voluntari a més de l'organització amb altres associacions de seminaris i activitats formatives sobre temàtiques diverses com: educació per la pau, conflictes, relacions nord/sud, deute extern... Contact: Twitter | More Posts

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*