L’APS palanca de cohesió social al barri del Congrés

El projecte afavoreix la cohesió social a partir de la interrelació entre els i les joves involucrades i d'altres col·lectius socials del barri.

Intered Catalunya
 
 

intered

L’Escola Arrels, el Centre d’Educació Especial Sants Innocents i el Casal de Gent Gran La Palmera, en col·laboració amb la Fundació InteRed Catalunya han treballat junts en un projecte d’Aprenentatge Servei per afavorir la cohesió social al barri del Congrés.

El projecte, que ha rebut el suport de l’Ajuntament de Barcelona, s’ha realitzat durant el present curs escolar 2014-2015 amb l’objectiu d’afavorir la cohesió social a partir de la interrelació entre els i les joves dels centres involucrats i altres col·lectius socials presents al barri.

Els projectes d’Aprenentatge Servei (ApS) són propostes educatives que integren el servei a la comunitat amb l’aprenentatge de continguts, competències, habilitats o valors, de manera que es fon l’objectiu pedagògic amb el solidari. Com el seu nom indica, consten de dues etapes bàsiques: per una banda, una fase d’aprenentatge inicial, on l’alumnat desenvolupa i adquireix una sèrie de coneixements per poder dur a terme el servei posterior; i una de servei, que implica la posada en pràctica dels aprenentatges fets a nivell teòric en forma de treball voluntari que reverteix en la comunitat.

El projecte s’ha desenvolupat en tres etapes: la primera de planificació i assessorament al professorat, la segona d’aprenentatge i la tercera de servei. La darrera fase és la que ha potenciat la interrelació entre l’alumnat de 4º d’ESO de l’Escola Arrels, la gent gran usuària del Casal La Palmera i l’alumnat del Centre d’Educació Especial Sants Innocents. La pràctica s’ha concretat en el treball de l’hort urbà, l’aprenentatge de tècniques de confecció tèxtil i d’eines informàtiques, i la posada en pràctica de dinàmiques participatives intergeneracionals.

L’experiència ha resultat molt enriquidora, tal i com ha afirmat el mateix alumnat, la gent gran participant i el personal educador involucrat. En paraules d’una de les alumnes d’Arrels: “m’he sentit bé amb mi mateixa, he passat una estona agradable amb els companys i les companyes de Sants Innocents, he vist que tots i totes hem de fer els mateixos esforços per treballar la terra”. Segons el testimoni d’un docent “m’ha sorprès la naturalitat amb la que es relacionen els nostres alumnes amb la gent gran i com s’escolten i mostren les seves inquietuds i interessos”.

El Centre Cívic Congrés-Indians, va acollir el passat dimecres 27 de maig, un emotiu acte de cloenda. Els protagonistes del projecte van poder compartir la seva experiència amb el públic assistent: families, amics i veïnes del barri. Durant l’acte també es va poder visionar el vídeo resum del projecte.

Intered Catalunya
About Intered Catalunya

InteRed és una ONG de desenvolupament creada al 1992 per la Institució Teresiana per tal d'impulsar, des de la societat civil, una xarxa d'intercanvi i solidaritat entre grups socials, pobles i cultures. La nostra missió és col·laborar en la transformació de la realitat socioeconòmica actual i lluitar contra la pobresa, les desigualtats i l'exclusió mitjançant processos socioeducatius des de la perspectiva dels Drets Humans i de Gènere. Contact: Lloc web | Facebook | Twitter | More Posts

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*