És perillós pensar?

El Grup d’Educació d’Amnistia Internacional-Catalunya considera un terrible error eliminar aquelles matèries de l’ensenyament obligatori que fan una tasca fonamental dins l’àmbit de l’Educació en Drets Humans.

Amnistia Catalunya
 
 

amnistiacat

Amnistia Internacional porta anys reclamant l’existència d’una matèria a l’ensenyament obligatori amb una temàtica d’educació en valors, on els drets humans siguin un element fonamental. Finalment, aquesta matèria va començar a impartir-se a l’ESO amb el nom d’Educació per a la Ciutadania i els Drets Humans. Es tracta d’una matèria on s’analitzen qüestions com els drets humans, la igualtat, la participació política, la violència masclista, l’autoestima, la lluita contra la injustícia o la defensa de la igualtat d’oportunitats.

Tot i això, ja des del principi, la matèria va ser vista per certs sectors socials com una assignatura que pretenia adoctrinar els estudiants, considerant que, en qüestions ideològiques l’escola no ha d’intervenir, ja que es tracta d’una responsabilitat dels pares. El fet curiós és que qui reclamava la desaparició d’aquesta matèria, al mateix temps, reclamava la idoneïtat de la Religió Catòlica com a matèria avaluable. Temes com els nous models de família han estat vistos com un atemptat a la posició ideològica de certs sectors socials i van iniciar, per aquesta qüestió, entre d’altres, una campanya de desprestigi, fins i tot demanant a les famílies un boicot a la matèria.

Des d’Amnistia Internacional s’ha vist amb perplexitat l’existència d’aquesta campanya contra l’Educació per a la Ciutadania i els Drets Humans, una matèria que representa l’oportunitat de difondre els valors dels drets humans i la convivència democràtica. Aquesta campanya ha acabat per tenir èxit, ja que la llei Wert ha fet desaparèixer la matèria dels centres educaius de l’estat. Podríem dir que es tracta d’un element clarament ideològic, tenint present que d’altres matèries que hi estan relacionades com l’Educació Ètico-Cívica a 4t d’ESO també desapareix o la Història de la Filosofia de 2n de Batxillerat que pràcticament també. Sembla que, des d’aquesta perspectiva ideològica es veu perillós el pensament lliure, tenint present al mateix temps, que la Religió Catòlica torna a ser una matèria avaluable.

El Grup d’Educació d’Amnistia Internacional-Catalunya considera un terrible error eliminar aquelles matèries de l’ensenyament obligatori que fan una tasca fonamental dins l’àmbit de l’Educació en Drets Humans, al considerar que és absolutament imprescindible que elements com la tolerància, el respecte als drets individuals, els valors democràtics i la lluita contra qualsevol tipus de discriminació formin part del currículum de l’ensenyament obligatori. En aquest àmbit la llei Wert representa un pas enrere, tornant al model que considera l’ètica un element substitutiu de la Religió i no una matèria al servei de la formació d’una ciutadania cívica i responsables.

És per això que fem una crida a la recuperació de la matèria d’Educació per a la Ciutadania i els Drets Humans, a l’igual que la matèria d’Educació Ètico-Cívica com a matèries on es parla dels valors democràtics i dels Drets Humans.

L’educació en valors, en general, i l’Educació en Drets Humans, en particular, són elements prou importants com per a fer-los fora de la discussió partidària; considerem terriblement negatiu que cada vegada que hi ha un canvi de govern es faci un canvi a la llei educativa intentant ideologitzar, des de la posició del partit polític al poder, l’educació.

Encara hi som a temps.

 José Vicente Mestre Chust

Membre del Grup d’Educació d’Amnistia Internacional Catalunya

 

Amnistia Catalunya
About Amnistia Catalunya

Amnistia Internacional Catalunya (AIC) és una associació sense ànim de lucre que forma part de la Secció espanyola d'Amnistia Internacional com a estructura federada. AIC contribueix, dins del seu àmbit d'actuació (Catalunya), a les estratègies i objectius proposats per l'organització, per promoure el respecte dels drets humans arreu del món. Contact: Lloc web | Facebook | Twitter | More Posts

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. REFERÈNCIES DOCUMENTALS | espaiprojectegaia

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*