Les persones refugiades, protagonistes del DENIP 2016

LaFede.cat impulsa el Dia Escolar de la Noviolència i la Pau amb el reconeixement i la difusió de la tasca de les organitzacions federades, que treballen per posar la pau, els drets humans i la solidaritat al centre de l'acció educativa.

#edutransforma
 

IMG_0188

El proper 30 de gener se celebra el DENIP-Dia Escolar de la Noviolència i la Pau, una data assenyalada al calendari de moltes escoles i organitzacions catalanes que, aprofitant l’aniversari de la mort de Mohandas Gandhi, assassinat l’any 1948, treballen per promoure la cultura de la pau, la noviolència i la resolució pacífica de conflictes entre els infants i joves.

En els darrers anys, Lafede.cat també s’ha sumat a la celebració d’aquesta efemèride amb la convicció que l’educació per la justícia global és una eina imprescindible per la promoció de la convivència i la pau entre totes les persones i pobles.

Enguany, Lafede.cat segueix impulsant el DENIP amb el reconeixement i la difusió de la tasca de les organitzacions federades. Una feina, la de les entitats, que aposta per superar les activitats simbòliques, puntuals i poc significatives per l’alumnat i convertir el DENIP en una oportunitat educativa per posar la pau, els drets humans i la solidaritat al centre de l’acció educativa.

Dues de les entitats referents en l’educació per la pau a Catalunya, Fundipau i l’Escola de Cultura de Pau, han elaborat propostes pel DENIP 2016 centrades en la crisis de les persones refugiades, reforçant la idea que recollíem a l’article «Crisi dels refugiats: educar la solidaritat és part de la solució» del potencial d’aquest tema com oportunitat per parlar de violència estructural, conflictes o pau positiva a les aules.

El professorat i educadors/es interessades en aquestes temàtiques, poden trobar en la proposta «Comprendre la crisi de les persones refugiades» de l’Escola de Cultura de Pau, material didàctic per reflexionar sobre els conflictes armats i el seu impacte sobre la població civil i les persones refugiades.

En la mateixa línia, la proposta de Fundipau «Fugint de la guerra» planteja un seguit de preguntes per treballar a l’aula: d’on i per què fugen els refugiats? com els acollim? com és la vida a l’exili?, amb l’objectiu principal d’evitar que infants i joves vegin les persones refugiades com una amenaça.

El 2014, ACNUR estimava en 59,5 milions el nombre de persones desplaçades forçosament de les seves llars, de les quals 19,5 milions són refugiades, és a dir, que han fugit del seu país d’origen. Aquestes dades justifiquen la necessitat de treballar aquesta temàtica a les aules, però malauradament els problemes del món no s’acaben aquí, existeixen moltes altres qüestions sobre les que treballar el proper DENIP. Al Centre de Recursos de Lafede.cat podeu trobar més exemples, com la proposta per a agrupaments i caus «Llum de la Pau» o el Programa Recerca per la Pau.

Si porteu a terme aquestes o altres propostes, Lafede us anima a compartir-les al Mapa del DENIP, una eina impulsada per Fundipau, per visibilitzar la feina d’escoles i organitzacions en el marc del Dia Escolar de la Noviolència i la Pau.

Feliç DENIP 2016

2 Comentaris on Les persones refugiades, protagonistes del DENIP 2016

  1. Web per ajudar als refugiats que són i els que arribaran a Catalunya: https://sites.google.com/site/refugiatsbenvingutsacatalunya/

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*