Què no voldries oblidar, si haguessis de fugir de casa teva de pressa?

Amb la intenció de fer partícips als infants i joves de la defensa dels Drets Humans i dotar-los de capacitat per rebatre i lluitar contra els discursos d’odi presents a la nostra societat, CCAR presenta una maleta pedagògica per treballar aquesta temàtica a l’aula.

Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat
 
 

ccar

El dret d’asil està reconegut com un dels pilars fonamentals de la Declaració Universal dels Drets Humans. Malauradament, ara per ara, el seu acompliment està lluny de ser una realitat.

Les dades són demolidores, l’ACNUR afirma que 65 milions de persones arreu del món, viuen desplaçades a la força i, de totes elles, un 86% es troben en països empobrits. Tanmateix, en els últims 15 anys, més de 25.000 persones han perdut la vida intentant arribar a l’Europa comunitària mentre que, només l’any 2015, més de 3.700 persones han mort en el trajecte, la majoria al Mediterrani.

Cada minut, 24 persones han de fugir per salvar la seva vida

Tot tenir una població cada cop més sensibilitzada en relació a aquestes qüestions, les institucions no semblen estar a l’altura. Davant la creença que l’Estat no pot suportar l’acollida de persones refugiades, cal saber que, l’any 2015, Espanya tan sols va rebre un 1% del total de demandes d’asil a la Unió Europea.

L’any 2015, prop de 15.000 persones van demanar protecció internacional a Espanya, però tan sols un terç de les resolucions van ser favorables

Amb la intenció de fer partícips als infants i joves de la defensa dels Drets Humans i dotar-los de capacitat per rebatre i lluitar contra els discursos d’odi presents en alguns sectors de la nostra societat, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat ha elaborat una maleta pedagògica. Està especialment pensada per ajudar al professorat a treballar aquesta temàtica a l’aula des d’un punt de vista pedagògic i entenedor, i ho fa tot proposant una pregunta inicial. Què no voldries oblidar, si haguessis de fugir de casa teva a tota pressa?

Malauradament, milions i milions de persones de tot el món s’han hagut d’enfrontar a aquesta pregunta. Per això, des de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, s’ha escollit una maleta com a símbol d’aquest viatge educatiu i d’acompanyament, que té com a objectiu la inclusió de les persones refugiades a la nostra societat.

Aquesta maleta és un recull d’eines i recursos pedagògics per a diferents etapes educatives, per a combatre els principals rumors i estereotips envers la població refugiada i contribuir a afavorir la inclusió d’aquets col·lectiu a la nostra societat. Alhora vol fomentar actituds de solidaritat i justícia.

“En cas de persecució, tota persona té dret a cercar asil en altres països i a beneficiar-se’n”. Article 14.1 de la Declaració Universal dels Drets Humans (1948)

El seu objectiu és l’enfortiment de les capacitats, habilitats i actituds individuals i col·lectives necessàries per promoure les condicions de vida digna per a totes les persones, a casa nostra i a fora. Per aconseguir-ho, inclou activitats que fomenten valors i promouen la participació dels infants, joves i persones adultes amb un enfocament vivencial i una visió crítica amb les causes que generen els desplaçaments forçats. També s’hi troben bones pràctiques en matèria d’asil a tot el territori.

Troba-la a www.maletarefugi.ccar.cat i descarrega’t la guia del professorat i activitats de primària, secundària i batxillerat/adults per treballar l’asil a la teva classe!

Comissió Catalana d
About Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat

La Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat té com a objectius la defensa del dret d’asil i els drets de les persones refugiades i immigrants. Des de la Comissió qüestionem la pretesa voluntarietat de les migracions i volem obrir un debat sobre les formes de persecució i vulneracions de drets humans que necessiten d'algun tipus de protecció. Contact: Lloc web | Facebook | Twitter | More Posts

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*