Estimem allò que trepitgem

Tenim el compromís ferm i la voluntat de ser transmissors i transmissores de la nostra cultura, les nostres tradicions, i fer que aquestes siguin també agents educatius. Vivint el país, el territori, la cultura i les tradicions esdevenim ciutadans i ciutadanes compromesos i, per sobre de tot, persones felices.

Maria Casademont Cavero
 
 

@ponselleta_v2

Foto de @ponselleta

Quan s’acosta la diada es fa inevitable pensar en allò que ens identifica com a catalans i catalanes i què ens ha portat a sentir estima pel nostre país. Com hem après a estimar el territori, la seva llengua, la seva cultura i tot el que ens fa ser genuïnament catalans i catalanes.

Aleshores, fem memòria i recordem la primera nit a una tenda a Figaró i com vam descobrir que als Cingles de Bertí de nit hi fa molt fred. Recordem que vam aprendre que per torrar castanyes i convertir-te en la castanyera oficial del barri cal un treball d’equip per fer-los un tall i submergir-les al cubell per comprovar si floten o no. Recordem el dia que vam descobrir les Guilleries i Tavertet amb la cançó d’en Serrallonga. I també recordem la primera vegada que vam veure cabres salvatges durant la ruta pels Ports de Beseit. I així podríem seguir fent una llista llarguíssima de records i experiències viscudes per tot arreu i amb la millor companyia, amb la gent del cau.

Amb el cau hem descobert racons, tradicions i secrets de Catalunya. Amb el cau hem après a compartir-los, i de grans, com a caps, ens ha fet il·lusió i ens hem sentit amb la obligació moral d’acompanyar els infants, adolescents i joves en aquesta descoberta. Hem buscat rutes per Aigüestortes, hem cantat Fent Camí una infinitat de vegades, hem anat a veure ocells als aiguamolls de l’Empordà i hem organitzat la revetlla de Sant Joan del poble.

I segur que la família, l’escola, els amics, la literatura i fins i tot la tele, entre molts d’altres, han estat agents contribuïdors a aquest sentiment de país, però el cau, sens dubte, n’ha estat un dels més importants.

I és que amb el cau hem recorregut el territori, hem descobert camins i pistes que ens porten des de grans ciutats fins a llogarets entranyables, ens hem banyat a cales i gorgs, hem aprofitat nits gèlides vora el foc o migdies tòrrids a l’ombra d’un pi per repassar el cançoner una i una altra vegada al compàs de la guitarra, hem participat a la rua de carnaval, a la castanyada, a la festa major; hem organitzat revetlles, i poc a poc i en comunitat, hem anat alimentant aquest sentiment d’estima cap al nostre país.

Reivindiquem que hem de poder accedir al medi natural, hem de poder fer raids, hem de poder anar d’excursió i cantar sota les estrelles, i ens comprometem a fer-ho amb respecte i a formar-nos perquè aquesta és la nostra manera d’estimar i fer país.

Tenim el compromís ferm i la voluntat de ser transmissors i transmissores de la nostra cultura, les nostres tradicions, i fer que aquestes siguin també agents educatius. Vivint el país, el territori, la cultura i les tradicions esdevenim ciutadans i ciutadanes compromesos i, per sobre de tot, persones felices.

Maria Casademont Cavero
About Maria Casademont Cavero

Ex-membre de l'Agrupament Escolta Rakxa. Actualment és cap d'àmbit de relacions exteriors i vicepresidenta d'Acció Escola de Catalunya i membre de l'àrea de Xarxa Nacional i de Relacions de la FCEG. Contact: Twitter | More Posts

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*