Saber navegar en els oceans de dades: alumnes competents en Big data

EduCaixa crea un programa perquè estudiants de 3er i 4rt d’ESO, batxillerat i cicles formatius aprenguin a reconèixer i interpretar el rastre digital que deixem les persones

Redacció
 

Si el Big Data ha revolucionat en pocs anys la nostra manera d’actuar, pensar, comprar, entretenir o aprendre, per quin motiu als centres educatius no s’està ensenyant a interpretar aquestes dades a través d’un veritable desenvolupament de la competència digital dels nostres joves? Aquesta és la pregunta que es van formular fa un temps els membres de l’equip d’EduCaixa, el programa educatiu de la Fundació bancària “la Caixa”, la resposta ha estat el desenvolupament del programa ‘BigData: La intel·ligència de les dades’, que vol donar suport al professorat en aquest procés. Es tracta d’un programa educatiu pensat per contribuir al desenvolupament de la competència digital de l’alumnat de 3r i 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà.

Ja fa més d’una dècada que les persones fem ús d’eines i dispositius que deixen rastres digitals en el seu funcionament. Això és degut al fet que tots generem dades de diverses formes: utilitzant els nostres dispositius mòbils, interactuant en xarxes socials, generant fotos i vídeos digitals, en transaccions de compra, mitjançant senyals de GPS que captem i emetem o, en els casos més avançats, mitjançant sensors que fins i tot podem portar posats.

Gràcies a l’avanç tecnològic cada vegada és més fàcil emmagatzemar i processar tota aquesta gran quantitat de dades que es generen amb la intenció d’obtenir noves informacions i serveis, detectar tendències i patrons i facilitar la presa de decisions. Aquest emmagatzematge i processament de grans quantitats de dades és el que es coneix com a Big data, i s’està convertint en un fenomen que està canviant les societats i els models de negoci de les empreses. El Big data contribueix positivament a l’economia i la competitivitat en el mercat global d’alta tecnologia, obrint nous camps professionals que requereixen experts en l’anàlisi de dades.

Per no perdre’s en el mar de dades i interaccions creuades que genera l’era digital i, al seu torn, descobrir i entendre aquesta quarta revolució industrial que marcarà el seu futur professional, cal que els alumnes siguin capaços de saber trobar i destil·lar la informació útil, interessant i pertinent, de desenvolupar la seva capacitat d’utilitzar de forma eficient diverses eines digitals i que prenguin consciència de les conseqüències de les accions que realitzen en el món digital.

La idea d’aquest programa és promoure l’adquisició de competències essencials en la societat del segle XXI: Desenvolupar una actitud activa, crítica i realista cap a les tecnologies i els mitjans tecnològics, reconèixer la presència de dades digitals en les nostres vides, així com les seves implicacions, i conèixer procediments d’extracció i processament de dades per generar coneixement i participar en la societat.

Com en tots els processos educatius, és fonamental que el professorat compti amb continguts d’alta qualitat per treballar a l’aula, així com un bon planejament i assessorament pedagògic. Per això, “Big Data. La intel·ligència de les dades” compta amb la plataforma web bigdata.educaixa.com i l’aplicació BigData EduCaixa, on es posen a disposició del docent cinc blocs temàtics que tracten des de la tecnologia que fa possible el BigData, fins les àrees en les quals s’aplica, a més d’un espai docent amb una programació didàctica que permet aplicar el programa a partir de tres itineraris diferents, i així adaptar-se a les necessitats de cada context.

Per tal de promoure el desenvolupament competencial de l’alumnat, la metodologia que es proposa es basa en el treball cooperatiu i per projectes i es recull en una guia de capacitació. A banda d’això, el docent disposarà de suport i assessorament per dur a terme el programa i una comunitat a Facebook on debatre i compartir la seva experiència en tot el procés.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*