Rutes, parcs naturals i moltes activitats a la Guia de Turisme Escolar del Maresme

El Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme impulsa la primera guia de la comarca que acosta múltiples activitats educatives, culturals i lúdiques a nens i adolescents en edat escolar

Redacció
 

Museus, escoles de natura, visites, parcs naturals i urbans, activitats lúdiques, albergs i cases de colònies… aquestes i moltes més propostes són les que recull la primera Guia de Turisme Escolar del Maresme, elaborada pel Consorci de Promoció turística Costa del Maresme i publicada a mitjans del 2017.

La guia ha estat impulsada amb l’objectiu d’acostar als centres educatius els recursos necessaris que complementin l’activitat docent a les diferents etapes educatives: Cicle Infantil i Batxillerat, sense oblidar els Cicles Formatius. En aquest sentit, es tracta d’una eina innovadora que posa per primera vegada els recursos turístics d’una comarca a disposició de la comunitat educativa, alhora que incentiva l’economia de proximitat i promociona el Maresme com a destinació turística i d’oci.

Segons les paraules de Joaquim Arnó, president del Consorci, “el Consorci de Promoció Turística del Maresme fa un pas més per apropar-se a tots els públics”. A més, “treballa per cohesionar i conscienciar la societat i, especialment els estudiants de diverses edats, de la riquesa del patrimoni i l’entorn que tenim a casa nostra”, afegeix.

Són moltes les activitats que la comarca del Maresme presenta i ofereix als seus veïns i visitants de totes les edats. Els més aventurers poden escollir les rutes pels parcs naturals, com el de la Serralada Litoral o el de la Serralada de Marina i viure les sensacions que ofereix la natura a l’abast de tothom. I qui sap, potser també descobrir noves restes ibèriques al Parc del Montnegre i el Corredor. Com a comarca de costa que és el Maresme, l’aventura també es viu al mar. Per aquells i aquelles que es vulguin capbussar i descobrir els misteris del fons marí de la costa catalana podran afegir-se a les activitats que impulsen iniciatives com Blaumar per practicar el submarinisme.

Els parcs urbans i àrees d’esbarjo són també ideals pels qui vulguin relaxar-se i gaudir alhora de la natura. Entre totes les opcions, destaquem la de la Font Picant d’Argentona i  l’Arborètum de Catalunya, a Cabrils, que acull el centre d’introducció i reproducció de tortugues mediterrànies.

Les escoles de natura, com l’Escola de Natura del Corredor, ofereixen també activitats molt interessants, que permeten a l’alumnat apropar-se al coneixement de l’entorn  natural i a la seva diversitat.

Visites d’explotació

El document de divulgació també presenta propostes com les visites d’explotació, que estan pensades pels alumnes de tots els nivells. En aquest sentit, cal destacar iniciatives dirigides als més petits com la granja Can Gel, a Canyamars-Dosrius que, des de l’any 2014 ofereix un projecte educatiu per escoles que apropa als alumnes el dia a dia de la granja i el procés de producció de la llet.

La guia ofereix també rutes amb itineraris culturals com la literària de Caldes d’Estrac, la ruta guiada “Torres a la vista”, a Santa Susanna, amb tallers adaptats als nivells curriculars de primària fins a ESO o les rutes guiades per una ciutat amb una història  significativa com ara Mataró.

Els museus i centres d’interpretació també ocupen un lloc privilegiat a la guia. Els alumnes d’Educació Infantil, Primària, ESO i Batxillerat poden visitar, per exemple, el Museu del Càntir d’Argentona i gaudir d’un taller de fang, realitzar el seu propi gerro de ceràmica al forn i realitzar una visita guiada a la col·lecció permanent adaptada a cada nivell d’edat. El Centre d’Interpretació del Far de Calella o el Museu de l’Estampació de Premià de Mar també ofereixen activitats adaptades al nivell dels alumnes i als requeriments dels mestres.

Aquest recull no s’oblida de les activitats lúdiques com, per exemple, del parc d’aventures La Granja d’Arenys de Munt, on s’han de seguir tot un seguit de pistes i proves a l’aire lliure per aconseguir resoldre l’enigma o trobar el botí, o les fantàstiques activitats que ofereix el Bosc Vertical de Dosrius.

La Guia de Turisme Escolar al Maresme tanca les seves pàgines amb un índex d’albergs i cases de colònies, com la de Can Brugarola, a Canet de Mar, o l’alberg de La Conreria, a Tiana, per poder descansar després de tantes aventures i moments especials a la comarca.

Després de la bona acceptació de la primera edició de la Guia de Turisme Escolar del Maresme, aquest 2018 es publicarà una nova edició.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*