‘Encoratja’t’, la proposta de Fundesplai per promoure la igualtat de gènere en els espais de lleure

Aquesta setmana prop de 85.000 infants dels esplais i escoles on l'entitat està present participen en diferents activitats per commemorar el Dia Internacional de les Dones, en el marc d'una proposta educativa per la igualtat de gènere i la violència zero que es desenvolupa durant tot aquests curs i el proper.

Redacció
 

Alumnes de l’escola Mare de Déu de Montserrat, de Castellbisbal | Fotos: Fundesplai

Entre les activitats que se celebren aquesta setmana destaca la  Gimcana de dones enCORatjades on els infants i adolescents coneixen les aportacions, lluites, i descobriments que han fet o fan les dones i que moltes vegades queden invisibilitzades o no són prou valorades. Els nens i les nenes de les escoles i esplais reben la visita d’una monitora disfressada de la Maria Josep Colomer, la primera aviadora catalana, que els convida conèixer fins a dotze dones rellevants del passat i present dels àmbits artístic, esportiu, científic i social, com ara l’Anna Vives, creadora de la lletra “Anna”, la primatòloga Jane Goodall, l’alpinista Edurne Pasabán, la pintora Frida Kahlo, la maratoniana Kathrine Switzer o l’activista Malala Yousafzai.  A partir de diferents proves, els i les alumnes van descobrint la personalitat de les dotze dones i, al final, es fan fotos amb uns retrats gegants.

Les activitats d’aquesta setmana s’emmarquen en la proposta educativa “EnCORatja’t, per a la igualtat de gènere i la violència zero”, que Fundesplai està treballant durant els cursos 2017-2018 i 2018-2019 i que fa de fil conductor de les activitats de lleure educatiu que organitza en els esplais i centres oberts, als menjadors escolars, als espais familiars de petit infància, a les activitats extraescolars…. En total hi participen prop de 85.000 infants i adolescents i 1.300 monitors i monitores.

L’objectiu d’“Encoratja’t” és educar els nois i les noies, des de la seva participació activa, per construir una societat lliure de discriminacions i de qualsevol forma de violència i avançar cap a una igualtat d’oportunitats real entre totes les persones, indiferentment del gènere.

Per aconseguir-ho, es treballa amb quatre estratègies:

  • Fomentar entorns de confiança i una convivència basada en els valors de l’amistat i el respecte a la diversitat, a les identitats i orientacions sexuals.
  • Promoure la cultura de violència zero per garantir la prevenció i la detecció de conductes sexistes i homòfobes i qualsevol mena d’assetjament.
  • Integrar la perspectiva de gènere en la cultura i les pràctiques de centre.
  • Estimular l’esperit crític i sent agents de transformació social. Mobilització social en contra de tota mena de violència, en particular l’adreçada a les dones i als col·lectius de LGTBI.

La proposta es composa de les següents eines:

  • El quadern pedagògic. Llibre imprès que recull els aspectes generals de fonamentació i les idees força que orienten la intervenció educativa.
  • “la Carlota s’enCORatja”. Diversos relats escrits per la Gemma Lienas. Constitueix l’eix d’animació.
  • Web. Eina virtual on hi trobareu fitxes d’activitat i recursos per treballar els continguts de la proposta educativa.

“Encoratja’t” ofereix una sèrie de reflexions, activitats i recursos que educadors/es poden adaptar a la seva realitat. Les activitats estan estructurades en àmbits temàtics (Amistat i convivència; Violència zero; Gènere, diversitat afectiva i sexual) i pensades per a diferents edats. Algunes de les activitats proposades són: “Detectiu de les emocions”, on els infants descobreixen els seus propis sentiments; “La tribu EnCORatjada”, que reforça que grups de noies i nois es posicionin al costat de la persona que pateix i per la pau; o “Estàs Topitzat”, per qüestionar els estereotipus de gènere.

Tot aquest contingut es complementa amb un ampli banc de recursos que inclou els diferents marcs normatius, institucions i organitzacions, guies didàctiques, recursos literaris i audiovisuals, entre els quals cal destacar els curtmetratges del Festival Edufilms elaborats per joves dels esplais.

Per a elaborar la proposta educativa “Encoratja’t” Fundesplai ha comptat amb la col·laboració d’un ampli ventall d’expertes i experts, entitats i administracions. Una de les darreres col·laboracions ha estat la de la Cooperativa Abacus, que ha destinat el 100% dels diners recaptats en la seva campanya solidària de Nadal “Adam, la joguina que no existeix” a Fundesplai per a l’impuls de la proposta “Encoratja’t”. La campanya d’Abacus pretenia sensibilitzar contra els estereotips de gènere a l’hora de comprar les joguines. Durant les darrers festes de Nadal va posar a la venda un pack solidari, amb un manifest i unes ulleres per veure la realitat amb una nova mirada.  La venda d’aquests packs ha permès a Abacus poder atorgar a Fundesplai la quantitat de 5.452,92€, que ara es destinen a promoure la igualtat de gènere entre els infants i joves.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*