Titelles i futbol per acostar els infants a un company refugiat

La Fundació Barça i la Creu Roja presenten un projecte d'educació en valors amb la finalitat de promoure la posada en pràctica de conductes per la convivència i el respecte per les persones refugiades.

Redacció
 

Les titelles a l’escola Pau Romeva | Fotos: Víctor Saura

La Fundació FC Barcelona i la Creu Roja han posat en marxa un projecte, batejat amb el nom Tant se val d’on venim –de ressonàncies clarament blaugranes–, per explicar el drama dels refugiats als infants catalans. Consisteix en un seguit d’activitats i tallers per a nens de 4 a 8 anys, amb un espectacle de titelles com a eix del projecte. L’argument d’aquesta funció, d’uns vint minuts de durada, parteix de la notícia de l’arribada d’un nen nou a una escola, el qual, segons han sabut els seus futurs companys, ve d’un lloc molt llunyà i on hi ha una guerra.

La primera representació d’aquestes titelles es va fer fa uns dies a l’escola Pau Romeva, no gaire lluny del Camp Nou, amb dos grups de P-5 i 2on com a públic, i amb l’assistència del vicepresident del Barça i de la Fundació FC Barcelona, Jordi Cardoner, i el president de la Creu Roja a Catalunya, Antoni Aguilera, a més d’un representant de l’Ajuntament de Barcelona, que també ha col·laborat en el projecte. Ja hi ha programades 25 representacions més a centres educatius de tota Catalunya fins a final de curs.

Un dels putxinel·lis de la història és una pilota màgica (de nom ziga-zaga) amb la que sempre volen jugar els nens de l’escola. Aquesta pilota està molt espantada davant l’arribada del nouvingut, perquè creu que no li agradarà ja que els nens han comentat que en aquell país no es juga a futbol, però resulta que descobreix que el nou nen encara té més por de no agradar als seus companys, per la qual cosa la ziga-zaga l’ajuda a vèncer els seus temors i integrar-se amb la resta. “Com rebem els nens que reben de fora?”, preguntava Antoni Aguilera en acabar l’espectacle a la mainada del Pau Romeva. “Oi que hem vist que tots som molt diferents i que tots tenien por de no agradar als altres?”, afegia Cardoner.

L’espectacle de titelles va acompanyat d’un taller educatiu amb altres activitats pedagògiques (jocs, retallables…) de reflexió i sensibilització, i que tenen també l’objectiu de transmetre als infants valors humanitaris com el respecte pels altres, el compromís, l’esforç, el treball en equip, la convivència, la humilitat i la solidaritat. Així, la finalitat és prevenir conductes discriminatòries, racistes o xenòfobes envers els nouvinguts.

Jordi Cardoner (amb el micro) i Antoni Aguilera (al seu costat), dialogant amb els nens al final de l’espectacle

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*