La Matefest-Infofest celebra la seva 9a edició a l’Edifici Històric de la UB

Aquesta jornada vol apropar a tothom les matemàtiques i la informàtica, especialment a l’alumnat de secundària, amb conferències i activitats específiques.

Laura Reinón
 

Una edició anterior de la Metafest-Infofest | Fotos: UB

Donar a conèixer les matemàtiques i la informàtica des d’un punt de vista lúdic i amè. Aquest és el principal objectiu de la novena edició de la Matefest-Infofest, una jornada divulgativa que tindrà lloc el pròxim 18 d’abril, entre les 9h i les 13h, a la Facultat de Matemàtiques i Informàtica de la Universitat de Barcelona.

L’Edifici Històric acollirà un any més aquest esdeveniment que, a mode de jornada de portes obertes, rebrà la visita de tothom qui vulgui experimentar al voltant de les matemàtiques i la informàtica, amb l’objectiu de presentar una imatge social positiva d’aquestes dues ciències. En aquest sentit, posant de manifest la presència i el paper que juguen aquestes disciplines en la cultura i el progrés, la Metafest-Infofest vol captar l’atenció dels alumnes de secundària –que estan convidats a través dels seus centres educatius– i també de qualsevol persona que hi estigui interessada.

Per tal que aquest apropament sigui real, la Matefest-Infofest presentarà un seguit d’activitats relacionades amb les matemàtiques i la informàtica i les seves aplicacions en la nostra vida quotidiana amb un llenguatge senzill, ja que es vol arribar a tots els assistents sense necessitat que siguin estudiants o professionals d’aquestes àrees.

Activitats per a tothom

Sense perdre de vista el seu caràcter lúdic i festiu, els alumnes de la facultat participaran en el muntatge d’estands amb exposicions dinàmiques obertes a la participació de tothom i s’organitzaran xerrades sobre temes diversos, des d’un punt de vista entretingut i amè. La finalitat és aprendre, però, sense oblidar que també es pot gaudir de les matemàtiques. Aquestes activitats giraran al voltant dels fractals  matemàtics, la proporció àuria, la resolució de l’equació de segon grau segons Al-Khwarizmi, la detecció de cares mitjançant ordinadors, i la intel·ligència artificial del Pacman, entre d’altres.

Segons l’Aina Ferrà, organitzadora principal d’aquesta fira matemàtica, “des de la facultat volem desmitificar la imatge elitista que aquests camps solen tenir i demostrar que realment tothom pot estudiar aquestes disciplines i, el que és més important, gaudir-les”. A més, afegeix, “també és una bona oportunitat perquè els alumnes de batxillerat coneguin la universitat des del punt de vista dels estudiants de la facultat i puguin aprofitar aquesta jornada per demanar opinions sobre la dinàmica de les classes i de les matèries”.

Aquest any, la Matefest-Infofest comptarà també amb set ponències diferents “i un estand especial muntat pels Serveis Lingüístics, on els alumnes podran posar a prova les seves habilitats lingüístiques aplicades al vocabulari matemàtic”, explica Ferrà. Sobre la temàtica de les xerrades, el temes són diversos: matemàtiques i música, matemàtiques dels jocs malabars, criptografia, història i anècdotes, etc. “Les de matemàgia o les que són més dinàmiques solen agradar molt, ja que ensenyen de forma visual i entretinguda el potencial de les matemàtiques i la informàtica”, comenta Ferrà.

Com que l’espai és limitat, els instituts interessats en assistir a les ponències hauran de fer la preinscripció a través de la web de la Matefest-Infofest. Per segon any consecutiu, els alumnes també podran participar a la gimcana que recorrerà els estands que ompliran el Pati de Ciències de l’Edifici Històric.

Activitats pels alumnes de secundària

Aquesta fira matemàtica, que se celebra des de l’any 2000, tot i que està oberta a tots el públics, posa el seu focus en l’alumnat de secundaria i en el seu professorat. Per aquest motiu, la Matefest-Infofest coincidirà també amb la Jornada de Portes Obertes sobre els graus de Matemàtiques i d’Enginyeria Informàtica en la qual, després de la benvinguda per part del degà, els caps d’estudis informaran als estudiants sobre els graus i es farà una visita a les instal·lacions de la Facultat i Paranimf de la UB. Aquesta jornada requereix la inscripció dels estudiants interessats a través de la web del Servei d’Atenció a l’Estudiant.

Paral·lelament, a partir de les 11h, tindrà lloc una jornada informal entre el professorat de secundària assistent i el de la Facultat. La trobada servirà per intercanviar opinions i presentar l’oferta formativa i les activitats adreçades a secundària. Aquesta edició espera rebre la visita d’un miler d’estudiants aproximadament. Tota la informació es pot trobar aquí.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*