Educacció i la UB presenten un Curs Expert en prevenció de ‘bullying’

La figura de professionals i cursos que puguin posar en marxa protocols d’acció i intervenció davant l’assetjament escolar es fan cada vegada més indispensables als centres educatius.

Redacció
 

iStock

Insultar, amenaçar, fer mal a un company o a una companya… L’assetjament escolar o bullying pot adoptar formes diverses, però totes acaben amb conseqüències similars: baixa autoestima, ansietat, absentisme escolar, depressió i, inclús, idees de suïcidi en l’alumnat que ho pateix.

Davant d’aquest panorama, i amb l’objectiu de facilitar recursos i habilitats d’observació per a la prevenció, l’entitat Educacció, juntament amb la Facultat de Psicologia de la Universitat de Barcelona, presenten, els propers dies 25 i 26 de gener, el Curs Expert “Assetjament: Prevenció i Intervenció”. La idea és afrontar aquesta problemàtica a través de la creació d’un espai per compartir i desenvolupar els aspectes clau que giren entorn de l’assetjament en general i al bullying en particular, amb la finalitat d’aconseguir que aquesta realitat social canviï.

Segons Tamara Pinto, responsable de Centres Educatius d’Educacció, “entre tots és possible, ens afecta a cadascú de nosaltres. Si no fem res ens tornem testimonis muts i això també és una forma de participació.  És important conèixer les bases de l’assetjament i les eines per prevenir i intervenir quan ja s’està donant”.

Curs participatiu i multidisciplinari

El Curs Expert s’ha dissenyat perquè, de forma participativa, es puguin adquirir coneixements sobre els diferents tipus d’assetjament, processos i conseqüències, amb l’objectiu de proporcionar eines de prevenció i entrenar les habilitats clau per a la intervenció en cas de conflicte. A més, el curs posa l’accent en sensibilitzar sobre la importància de millorar les habilitats d’observació per detectar casos de bullying, i formar-se en el projecte MOLA, destinat a la intervenció en casos d’assetjament.

Entre les diferents àrees del curs destaquen l’educació emocional, la convivència comunitària, la introducció a la psicologia del grup, el context de l’assetjament, i el mindfulness, entre altres temàtiques. La metodologia de treball es basa en l’estudi de processos grupals i assetjament i en el Programa Mola (Moderació Observable dels Límits de l’Agressivitat), un protocol de prevenció i intervenció de l’assetjament escolar.

El curs abordarà també altres matèries com, per exemple, el ciberbullying, la identificació de contextos grupals conflictius, psicopedagogia i benestar emocional a l’aula, intervenció en el grup conflictiu, i treball familiar sistemàtic, a més de presentar un Centre de Recursos per l’alumnat.

Donat el seu caràcter multidisciplinari, aquest ensenyament no només està dirigit als professionals de l’educació, sinó també a totes aquelles persones que tenen una titulació relacionada amb l’àmbit de les ciències socials. El curs preveu igualment la possibilitat d’admetre alumnes que no siguin titulats i que optaran a l’obtenció d’un títol d’extensió universitària.

Amb aquest Curs Expert, Educacció i la Facultat de Psicologia de la UB volen posar consciència en les situacions d’assetjament escolar, aportant eines de prevenció i intervenció en l’entorn educatiu.

L’inici del curs està programat pels dies 25 i 26 de gener i finalitzarà l’últim cap de setmana d’octubre, amb l’exposició del Treball Final.

Tota la informació sobre el Curs Expert es pot trobar aquí:

https://www.ub.edu/web/ub/ca/estudis/oferta_formativa/masters_propis/fitxa/A/201711068/

T’hi apuntes?

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*