iFest, el festival de la ciència per al talent més jove

La Generalitat posa en marxa la tercera edició de l’iFest, el festival de la ciència, la tecnologia i la disrupció, amb una novetat, el programa d’aprenentatge iFest Countdow.

Redacció
 

Una edició anterior | Foto: Catalunya Emprèn

La Generalitat de Catalunya, a través del programa Catalunya Emprèn del Departament d’Empresa i Coneixement, ha posat en marxa la tercera edició de l’iFest, el festival de la ciència, la tecnologia i la disrupció, adreçat a tots aquells joves que tinguin interès en la tecnologia i que vulguin fer aportacions disruptives a la societat.

Enguany l’iFest estrena un nou programa d’aprenentatge i disrupció, l’iFest Countdown, que convida els players procedents de la formació professional, batxillerat i universitats a desenvolupar un prototip com a solució a dotze reptes plantejats per empreses. Els projectes resultants seran exposats a l’iFest Zero l’any 2019, un congrés amb ponències inspiradores, projectes amb solucions a reptes reals i networking. En aquest context, tindrà lloc el Demo Day, un espai on els equips realitzaran a presentació final dels seus projectes i prototips per a competir amb la resta dels participants.

De moment, més de 73 centres amb 300 equips estan participant i compten amb el suport d’un pool de mentors, i formació en tecnologies i activitats de l’ecosistema emprenedor. L’equip guanyador viatjarà  a Silicon Valley per participar en un programa d’acceleració que permetrà desenvolupar i testejar amb usuaris reals el seu prototip.

La metodologia utilitzada a l’iFest Countdown es basa en quatre fases: Inspiració, Ideació, Prototipatge i Comunicació. Aquesta metodologia fomenta la creativitat i condueix els projectes cap a la disrupció. Durant el procés, els estudiants treballaran amb dinàmiques i continguts d’innovació disruptiva desenvolupats i validats a Silicon Valley, i no faltaran tecnologies exponencials tals com l’internet de les coses, la nanotecnologia, la intel·ligència artificial i la robòtica, la biotecnologia i el blockchain.

El procés ja està en marxa i durarà diversos mesos amb l’objectiu d’arribar a una solució final, el més innovadora i viable.

Mentoring d’experts de diversos sectors

Per superar les proves, els participants compten també amb el suport d’un equip d’experts de renom en diferents àmbits i que són protagonistes de l’ecosistema emprenedor. Entre els mentors destaquen Aleix Planas, director del BizBarcelona; Marc Bonavia, CEO de Catalonia.com a Silicon Valley; Xavier Verdaguer, emprenedor en sèrie i fundador de Imagine Creativity Center; Alfons Nonell-Canals, de Mindthebyte; Maria Mora, de Foment del Treball; Alex Puig, de Digital Currency Summit; Cristina Aresté, cap del Servei de Gestió de la Innovació de la UPC; Quim Gudayol, director de Nexes, i un llarg etcètera d’experts provinents de les mateixes empreses que plantegen els reptes.

El suport dels mentors serà imprescindible per resoldre les qüestions plantejades per les empreses, que giren al voltant de la sostenibilitat, la consecució de millores en l’àmbit social i empresarial i la formació del futur.

Els reptes als quals han de respondre els projectes dels equips participants són:

 • ICAEN (Institut Català d’Energia): Com apoderar les persones perquè puguin decidir sobre el seu consum d’energia?
 • Cuatrecases: Com podem conscienciar la societat sobre les oportunitats i els riscos legals que presenten les nostres actuacions del dia a dia? o Com podem fomentar el coneixement de les noves tendències d’innovació i els nous models de negoci per part dels operadors jurídics que apliquen i interpreten les normes perquè tots dos mons estiguin més connectats?
 • Parc Científic de Barcelona: Com milloraries el dia a dia d’un pacient que pateix distròfia muscular o la malaltia de Kennedy?
 • Gremi de Jardineria i Fundació Carl Faust: Per a què han de servir (i com seran) els jardins i el verd urbà al 2030?
 • Atrápalo: Com podem conscienciar als nostres usuaris del veritable valor del seu temps?
 • Canon: Com us agradaria que fos l’empresa del futur?
 • Penguin Random House: Com unir tecnologia i noves tendències amb la literatura?
 • Schneider Electric: Com podem conscienciar i incentivar a les famílies a espanya perquè siguin més responsables en els seus habitatges en matèria d’energia?
 • Grup Vodafone: Com millorar l’experiència educativa dels alumnes a través de les noves tecnologies digitals?
 • Aïgues de Barcelona: Barcelona, aigua, i turisme sostenible. Com conscienciem, innovem, i aprenem per posar en valor l’aigua?
 • Mobile World Capital Barcelona: Com millorar la vida de les persones amb alguna discapacitat o diversitat funcional a través de les tecnologies mòbils?
 • Volkswagen Group Espanya Distribució: Com serà la formació del futur a través de les noves tecnologies?

Activitats per conèixer l’ecosistema emprenedor català

 El programa d’aprenentatge de l’iFest Countdown proposa també una sèrie d’activitats com a complement de les unitats didàctiques, que treballen el mètode disruptiu amb l’objectiu que els players descobreixin l’ecosistema de startups català de primera mà. D’aquesta manera, els equips ja estan participant en diferents activitats a tot el territori: visites als centres d’innovació, startups, coworkings, acceleradores, centres de recerca, universitats; i en workhops vinculats al mètode disruptiu de treball per reptes.

Per tal de mostrar una visió global del sistema, també s’estan realitzant visites a centres emblemàtics com el Pier01, el hub tecnològic internacional de referència a Europa; Conector; Netmentora; Barcelona Drone Centre; FabCafé; Centre de supercomputació de Barcelona; Spaces, Valkiria Hub Space, etc.

L’iFest, a través de la fórmula de la disrupció, la tecnologia i els reptes, vol transmetre als joves la idea que amb el seu talent poden canviar el món, i apoderar-los a aplicar les tecnologies exponencials als grans reptes que actualment es planteja la humanitat.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*