‘Balditritza’t’ i transforma l’educació!

“Reconèixer, impulsar i acompanyar projectes transformadors que treballin “amb la cultura i a través de la cultura”, especialment des de l’àmbit creatiu. Així es podria resumir la nova essència dels premis Baldiri Reixac, que aquest any arriben a la seva 41a edició. El termini per presentar els projectes finalitza el 27 de gener.

Laura Reinón
 

Acte d’entrega de la darrera edició dels premis Baldiri Reixac | Foto: Fundació Carulla

Adreçada a centres educatius amb voluntat transformadora, mestres compromesos i alumnes curiosos, la nova convocatòria dels Premis Baldiri Reixac vol reconèixer i fer realitat els reptes de l’educació del segle XXI, incidint especialment en la competència creativa i artística de la comunitat educativa per solucionar reptes, com ara el fracàs escolar i la desigualtat educativa.

Sense perdre l’esperit innovador que els caracteritza des de la seva creació, fa 40 anys, aquests premis aposten aquesta edició per projectes que impulsin l’aprenentatge de les noves competències, que generin oportunitat de de futur, sense oblidar l’educació en valors, com la solidaritat o la inclusió social. I ho fan posant la cultura, la creativitat i la llengua al centre del seu projecte perquè, com comenta la Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla,  “és amb la cultura i a través de la cultura que podrem transformar l’educació i la societat”.

Cultura i creativitat

Mestres innovadors i alumnes creatius són la suma que dóna com a resultat una escola transformadora i oberta. Perquè és a través i gràcies a la llengua, la literatura, el teatre, la poesia, la música, la dansa, el cinema i totes les arts en general, que es poden desenvolupar noves habilitats, l’esperit crític o l’empatia, fonamentals per construir una societat més oberta i equitativa. Per això un dels objectius primordials d’aquests guardons es promoure projectes que “contagiïn”, inspirin i impulsin noves iniciatives educatives per construir una societat més integradora.

En aquest sentit, Esteve subratlla la necessitat de “crear vincles i xarxa entre el sector cultural i educatiu, impulsant projectes que fomentin l’esperit crític dels infants i joves, que cohesionin la societat i ens ajudin a viure millor”.

Com a resultat d’aquesta voluntat integradora, poden presentar-se als premis des de professors i mestres d’escola –de zones rurals, instituts, llars d’infants, centres de formació d’adults, escoles de música i art, centres universitaris de formació del professorat i escoles d’educació especial-, fins a altres agents educatius i alumnes de Batxillerat o Cicle Formatiu de Grau Superior.

Sou una escola Baldiri?

Els guardons s’organitzen en tres categories. En primer lloc, el Premi Escola Baldiri reconeix els centres amb projectes d’innovació pedagògica i pràctiques educatives de referència que donin respostes als reptes educatius a través de metodologies trencadores, organitzatives i de cooperació entre la comunitat educativa i el seu entorn. S’atorgaran deu premis de 3.000€ a projectes que s’enfrontin als actuals reptes educatius i que tinguin com a eix vertebrador la cultura, la llengua i la creativitat. A més, els docents premiats podran participar en el seminari en metodologies pedagògiques a través de les arts que tindrà lloc el mes de juliol de  2019.

Són mols centres els que han resultat premiats amb aquest guardó. Destaca, per exemple, l’Escola Magraners, de Lleida, que, gràcies a la música i al seu programa Pentagram@, ha aconseguit millorar notablement el problema de l’absentisme escolar; i l’Escola Cooperativa El Puig, d’Esparraguera, pel seu treball amb els espais físics que es converteixen i transformen en llocs plens de sentit per als infants.

Un estímul als mestres per transformar

La segona categoria és la dels Premis Baldiri Estímul. Dirigit a mestres, professors i emprenedors educatius, aquest guardó busca fer possible nous projectes que fomentin la innovació pedagògica a l’hora de resoldre els reptes que planteja la realitat de l’aula. En total es repartiran sis premis de 4.000€ a projectes que donin resposta a necessitats educatives de l’entorn i que ho facin a través de la cultura i la creativitat. Gràcies a la col·laboració amb la UOC, un dels projectes guardonats tindrà l’oportunitat d’entrar en un programa de mentoria i acompanyament.

L’Escola Virolai, de l’Hospitalet de Llobregat, va rebre aquest premi pel seu taller Globalitzador Interdisciplinari de 1r d’ESO; al igual que Instròniks Band, de Navàs, amb Luthiers d’instrument electrònics del segle XXI, un projecte innovador que vol transformar l’educació a través de la creació, el disseny i la participació, investigant en la construcció d’instruments musicals.

Alumnes que es ‘baldiritzen’

Per últim, els Premis Baldiri a alumnes compromesos, encuriosits i creatius, recompensaran amb 1.000€ en la matrícula universitària o qualsevol altra opció formativa, els cinc millors treballs d’investigació en català –rigorosos, creatius i amb un enfocament cultural- d’alumnes de Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Superior. També s’atorgaran 25 premis de 500€ a les experiències d’aprenentatge en grup amb enfocament cultural que hagin donat resposta a un repte educatiu.

Una mica d’història

Des de l’any 1978 La Fundació Lluís Carulla atorga anualment aquests premis a escoles, mestres i alumnes compromesos amb la innovació pedagògica. En aquest sentit, els Baldiri Reixac són un dels guardons amb més impacte històric pel que fa al nombre d’escoles, mestres i alumnes participants: més 230 mestres, prop de 500 escoles –la meitat són centres d’educació infantil i primària–, i milers d’alumnes que han resultat premiats amb temes relacionats amb l’entorn de l’escola; la llengua i literatura, el medi, i les matemàtiques i l’economia.

Estretament lligada als Premis Baldiri Reixac, cal destacar la publicació monogràfica Nadala, una eina de mecenatge col·lectiu per aconseguir l’import dels premis que, des de 1978, volen reconèixer l’escola catalana i de qualitat.

Desprès de celebrar el 40è aniversari dels Baldiri, en un acte que es va transformar en la festa de l’escola catalana, és hora de continuar amb una nova edició, amb la il·lusió renovada i la força per transformar l’educació a través de la cultura.

Recorda! El termini per presentar els projectes finalitza el diumenge 27 de gener. Per a més informació: www.elsbaldiri.cat

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*