Un mes per conèixer a fons tota l’oferta de la Universitat de Barcelona

Arriben les millors setmanes perquè els futurs universitaris puguin conèixer tota l’oferta de la Universitat de Barcelona. Del 20 al 24 de març la UB serà al Saló de l’Ensenyament amb un estand de 180 m². I durant el mes d'abril (i alguns dies de maig) s’organitzen gairebé 40 jornades de portes obertes a les diferents facultats i centres adscrits.

Redacció
 

Una de les informacions que es dóna a les jornades és les diferents sortides professionals dels graus | Foto: UB

Durant el mes d’abril, la Universitat de Barcelona obre les portes per donar a conèixer tots els seus centres i facilitar informació sobre les característiques dels estudis que s’hi imparteixen, les sortides professionals, els serveis universitaris o les activitats estudiantils, així com altres temes d’interès. La visita dels estudiants, que majoritàriament són de batxillerat i en menor proporció de cicles formatius, s’estructura seguint un model comú, però pot variar depenent de cada centre, que adapta la jornada en funció dels estudis que ofereix la facultat i de les instal·lacions que té. En tots els casos, però, hi ha la benvinguda del degà o la degana, la presentació dels graus que s’imparteixen al centre i una visita posterior a la facultat.

Per molts estudiants de secundària, batxillerat i cicles formatius les jornades són una oportunitat per visualitzar el que fins aleshores ha estat un concepte abstracte del qual havien sentit a parlar: la universitat. Les jornades tenen un paper fonamental, ja que els estudiants hi poden trobar tota la informació relativa a l’oferta acadèmica amb un nivell de detall que no trobaran al web. Els joves veuen les aules on es fan les classes, els diferents tipus de laboratoris, els espais docents, la biblioteca o la secretaria i, com que visiten els centres en horari lectiu, veuen també, en primera persona, com és el dia a dia dels estudiants universitaris, el professorat i el personal d’administració i serveis.

Un nombre elevat dels graus que ofereix la Universitat de Barcelona tenen prop del 100% d’ocupabilitat. Una de les informacions que es dóna a les jornades és, precisament, les diferents sortides professionals dels graus. En funció dels estudis, també es parla de les pràctiques curriculars o extracurriculars que s’ofereixen. El calendari de les jornades de portes obertes es pot consultar en aquest enllaç.

Saló de l’Ensenyament

Uns dies abans, del 20 al 24 de març, la Universitat de Barcelona presenta la seva oferta formativa per al curs 2019-2020, tant de graus com de màsters, postgraus i doctorats, al Saló de l’Ensenyament i al Saló Futura, que tindran lloc al recinte firal de Montjuïc. A les 74 titulacions de grau consolidades, que abasten totes les àrees del coneixement, i a les 12 propostes d’itineraris simultanis que condueixen a una doble titulació, s’afegeix enguany un nou itinerari doble, el de Sociologia-ADE.

La UB va començar a impartir itineraris dobles el curs 2009-2010, quan es van posar en marxa els dobles graus de Física-Matemàtiques i de Matemàtiques-Enginyeria Informàtica. Actualment n’imparteix deu més: Comunicació Audiovisual-Informació i Documentació, Dret-ADE, Dret-Ciències Polítiques i de l’Administració, Dret-Criminologia, Dret-Gestió i Administració Pública, Dret-Relacions Laborals, Economia-Estadística, Matemàtiques-ADE, Mestre Educació Infantil-Mestre Educació Primària, i Farmàcia-Nutrició Humana i Dietètica, als quals s’afegeix ara el de Sociologia-ADE.

En aquesta edició del saló, l’estand de la UB se situarà al Pavelló 1 i ocuparà un espai de 180 metres quadrats (60 m² més que l’any passat). Es tracta d’un estand de nova construcció que està dissenyat per facilitar l’atenció personalitzada als visitants. A més de la informació directa que es proporciona des de l’expositor, també s’hi oferirà atenció i assessorament personalitzats: en aquesta edició hi haurà quaranta-quatre punts i un centenar d’informadors de la universitat atendran les consultes especialitzades dels visitants. Així mateix, com en anys anteriors, un representant de Barcelona Activa (Ajuntament de Barcelona) assessorarà sobre interessos professionals.

L’estand de la UB al Saló de l’any 2018. El d’aquest any tindrà 60 m² més | Foto: Saló de l’Ensenyament

Com ja s’ha fet en els últims quatre anys, els fullets amb l’oferta formativa incorporen un codi QR perquè els estudiants puguin accedir, des dels telèfons mòbils, a un miniweb específic de la Universitat de Barcelona, amb el lema «La teva Universitat», on es recull informació sobre els serveis, els recursos en línia, les activitats adreçades a secundària i la divulgació científica, entre altres informacions d’interès.

Saló Futura

La Universitat de Barcelona també participa en el Saló dels Màsters i Postgraus Futura, que tindrà lloc els dies 22 i 23 de març, en paral·lel al Saló de l’Ensenyament. Allà presentarà l’oferta per al curs 2019-2020 de títols oficials, propis i de doctorat. Com a novetat en l’oferta de màsters oficials, se n’inclouen dos de nous: el d’Humanitats Digitals, en el qual destaca la transversalitat d’aquest ensenyament, vinculat a les facultats de Biblioteconomia i Documentació, Geografia i Història, Filosofia i Filologia; i també el màster de Diplomàcia i Organitzacions Internacionals del Centre d’Estudis Internacionals (CEI).

La UB Divulga a l’Espai Ciència

 La UB Divulga tornarà a tenir presència aquest any a l’Espai Ciència del Saló de l’Ensenyament amb un estand propi. Els visitants que s’hi apropin podran conèixer de primera mà la tasca de recerca i innovació que duen a terme alguns grups de recerca de la UB en diferents branques del coneixement, com ara la física, la biologia, la psicologia, la geologia, les belles arts o la geografia i història. Des del dimecres, dia 20, fins al diumenge, dia 24, diversos investigadors mostraran i compartiran amb els visitants les seves recerques a través de tallers i activitats interactives, com ara demostracions i experiments científics, per promoure l’interès dels joves per la ciència i la tecnologia. Alguns dels tallers que s’hi faran són: RiuNeT: l’app per avaluar la qualitat ecològica dels rius; Ultracold UB; Gaia: la galàxia en 3D; Microscòpia electrònica de transmissió; Parlem de geografia? Participa en el GeoQuiz!; Escultures sonores; Viu la geologia; Estudiem el cervell; o No em trec l’estadística del cap.

 Saló de l’Ocupació Juvenil

També en el marc de la Setmana de la Formació i el Treball tindrà lloc la segona edició del Saló de l’Ocupació Juvenil, del 21 al 22 de març, enfocat a joves d’entre 16 i 35 anys que busquen feina, que tot just han acabat els estudis o que volen reorientar la seva vida professional. El Saló s’estructura en vuit àrees diferenciades per conèixer els recursos i serveis públics existents, rebre assessorament sobre drets i deures laborals, apropar-se al mercat laboral, descobrir noves ocupacions i oficis, o conèixer entitats del tercer sector o del món de l’emprenedoria. La Universitat de Barcelona hi serà present els dos dies, de 9 a 19 h, dins de l’estand de la Xarxa Universitària per a l’Ocupació del Consell Interuniversitari de Catalunya i a l’espai «Salta al món del treball», al Palau 2 del recinte de Montjuïc. A més de les accions d’orientació i informació sobre la borsa de treball que es faran a l’estand, també s’impartiran els tallers Si ets universitari: crea la teva pròpia marca personal i Elevator pitch professional: com presentar-se en un minut.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*