Alternatives de turisme col·laboratiu per viatjar en família

El turisme col·laboratiu és una alternativa intel·ligent que obre noves i creatives possibilitats de viatjar estalviant despeses d'allotjament o transport posant en contacte directe a persones viatgeres amb persones locals

Max López
 
 

Vacaciones

Què és el turisme col·laboratiu?

Un autèntic canvi en la manera de viatjar s’està obrint pas els últims anys amb força, impulsat per les possibilitats que ofereix internet per a les relacions socials. Es tracta del turisme col·laboratiu, una vessant del consum col·laboratiu, fenomen basat en ciutadans connectats que s’estan organitzant i intercanviant informació per consumir, educar-se, divertir-se, viatjar, finançar-se, tot de manera horitzontal, conjunta, directa i a menor escala. El consum col·laboratiu (també anomenat turisme peer to peer, entre particulars) afirma que no cal ser propietari d’alguna cosa per gaudir-la, multitud d’objectes poden ser reutilitzats i tenir innombrables usos: al centre de l’economia han d’estar-hi les persones!

Cada vegada són més les famílies que no poden permetre’s anar de vacances almenys una setmana a l’any o bé que volen viatjar més amb el mateix pressupost. En una època d’inestabilitat econòmica com la que vivim, per una banda el nostre pressupost minva, però de l’altra i en contrast tenim un major accés a la informació sobre diferents destinacions al mateix temps que un progressiu abaratiment dels costos de transport. És a dir, els nostres ingressos disminueixen però alhora hi ha més ganes i facilitats per viatjar que mai. Com quadrar aquesta equació?

A nous temps, noves respostes. El turisme col·laboratiu és una alternativa intel·ligent que obre noves i creatives possibilitats de viatjar estalviant despeses d’allotjament o transport posant en contacte directe persones viatgeres amb persones locals a través de plataformes d’internet que faciliten una experiència viatgera única i genuïna al marge dels circuits convencionals del turisme de masses.

Els serveis que poden trobar-se i oferir poden ser segons els casos de caràcter gratuït o bé a canvi d’algun preu (obtenint la web mediadora una comissió pel seu servei). En el primer cas l’experiència es basa en l’intercanvi pur i de forma desinteressada, en el segon en una forma de fer un extra per al que ofereix el servei o ús d’algun producte, fet que contribueix també a professionalitzar la plataforma donant-li major fiabilitat. En ambdós casos la fiabilitat tant dels qui ofereixen com dels usuaris és fonamental, de manera que té molta importància la reputació digital, és a dir, la crítiques favorables o no rebudes per altres usuaris.

Aquesta presentació del turisme col·laboratiu no estaria completa sense assenyalar que molts dels serveis d’intercanvi o relació directa P2P entre particulars en realitat no són un invent recent, així per exemple l’intercanvi de cases porta funcionant des de fa dècades amb èxit. Cal assenyalar també que la irrupció d’aquesta nova modalitat de turisme suposa una controvèrsia en néixer en un buit legal i en molts casos ser acusat de competència deslleial o falta de regulació, quan no de crear ocupació precària (Uber, com a gran exemple). Per la nostra part pensem que sobre la base de constatar que el fenomen del turisme (i el consum) col·laboratiu ha vingut per quedar-se, pensem que entre la prohibició i la desregulació total hi ha un ampli terreny per a l’enteniment.

Jo viatjo amb nens: això és per a mi?

A vegades l’últim crit a internet ens sembla una cosa només per entusiastes de la xarxa, gent jove (anomenats geeks), nòmades digitals amb temps per aprendre com funcionen tots els gadgets i les noves aplicacions. En realitat una vegada superada la fase de presentació dels diferents serveis de consum col·laboratiu estan pensades per a ser simples d’usar d’una manera intuïtiva i ser molt lligats a xarxes socials d’ús quotidià com Facebook i Twitter.

Deixant clar que no creiem en panacees i que molts d’aquests serveis estan encara en fase de maduració, nosaltres pensem que les famílies viatgeres no haurien de quedar-se al marge de les possibilitats que obren les diverses propostes de turisme col·laboratiu, que en gairebé totes les ocasions es tracta de serveis complementaris o alternatius als clàssics. Així estarem augmentant el nostre ventall de possibilitats. Com avantatges destaca l’estalvi en les nostres despeses viatgeres i la facilitat per posar-nos en contacte directe amb locals que poden ser també altres famílies amb qui relacionar-nos. Com a inconvenients hi ha els serveis que sovint requereixen més temps per veure i comparar i la fiabilitat, que tot i ser alta pot ser irregular, ja que en alguns casos es basa en la simple fiabilitat.

Passin i vegin multitud d’alternatives…

A continuació hem recopilat algunes de les plataformes de turisme col·laboratiu que poden ser més útils per a aquells que viatgem amb nens. Com sempre us agrairem un munt que ens deixeu les vostres opinions i compartiu les vostres experiències -via comentaris.

Allotjament

Lloguer de casa o apartament, mobil home, estudis, habitacions… per a una escapada o unes vacances no és res de nou i no obstant això és una tendència clarament a l’alça portada a coll per la possibilitat que ens dóna la xarxa de contactar i llogar l’estada directament amb els propietaris. Potser no ho havies pensat però aquesta és la forma més estesa de turisme col·laboratiu P2P.

Hi ha multitud de plataformes, opcions com ara MediaVacaciones -un servei amb més de 10 anys d’existència que cada vegada té més adeptes- present en els principals països europeus que gestiona més d’1 milió de sol·licituds a l’any oferint importants descomptes de fins a un 40% respecte de les mateixes ofertes d’altres webs sense cobrar comissions ni al propietari ni al viatger.

Aquest servei P2P compta amb una impressionant oferta de cases i apartaments amb capacitats des de parelles fins a famílies i grups d’amics. Ens crida l’atenció el seu complet cercador que permet filtrar per exemple cases amb cadireta nadó o bressols, adequades a persones amb mobilitat reduïda o que on admetin mascotes.

Fotolia_Maroc-640x453

Intercanvi de cases és una opció d’allò més interessant i amb múltiples avantatges per a les famílies. L’intercanvi de cases consisteix en un acord voluntari entre particulars per cedir mútua, temporal i, en la majoria d’ocasions, simultàniament el seu habitatge. És freqüent que l’intercanvi inclogui també el cotxe. Així mateix poden intercanviar per exemple un apartament per un vaixell o una autocaravana. Qui ho prova sol repetir! Una de les opcions més fiables que podem recomanar per experiència pròpia és Intercambiocasas.

Intercanvi d’hospitalitat

Un altre dels fenòmens del turisme col·laboratiu nascut de la mà de la xarxa: la idea original en què es basa la plataforma Couchsurfing és que els seus membres s’ofereixen a ser segons el moment com viatgers o amfitrions que acullen altres membres d’aquesta xarxa de viatgers convidant-los de forma totalment gratuïta a mostrar-los la seva ciutat o, donant un pas més, oferir-los casa seva per a una visita que pot incloure l’allotjament normalment pel període d’un o diversos dies. Des de llavors han nascut altres plataformes alternatives d’intercanvi d’hospitalitat com Pasporta Servo, Servas Open Doors, BeWelcome o Hositality Club, que bàsicament tenen en comú la idea d’una tornada als principis fundadors.

Voluntariat en granges ecològiques.

Hi formes alternatives i molt econòmiques de viatjar en família que en molts sentits poden ser tant o més excitants per a nosaltres i els nostres fills que les més convencionals. World Wide Oportunities in Organics Farms és una xarxa mundial de granges amb pràctiques ecològiques que promou i organitza l’intercanvi entre els grangers que necessiten mà d’obra i els viatgers provinents de la ciutat interessats en intercanviar el seu treball voluntari a canvi de l’allotjament i el menjar gratuït. Els voluntaris de WWOOF són coneguts com wwoofers. Tens més informació a través d’aquest enllaç. Altres sistemes de voluntariat amb opcions accessibles a famílies viatgeres amb nens comparables són Helpx i Workaway.

El ‘house sitting’

El housesitting és una pràctica segons la qual el propietari d’una casa -normalment d’una certa mida- deixa la cura de casa i sovint les seves mascotes a càrrec d’un cuidador (housesitter) per un període que va des d’unes setmanes a diversos mesos. L’acord, plasmat normalment en un document escrit, suposa que el cuidador de la casa assumeix la responsabilitat de tenir cura del jardí i instal·lacions com la piscina, subministraments i animals. Si bé normalment l’intercanvi és pur, poden establir-se alguns pagaments compensatoris o el requisit que normalment el house sitter faci algun tipus de dipòsit. Hi ha entre altres House CARERS, Mind My House. Tens multitud d’opcions més aquí.

Autocaravanes i món camper

Amb Areavan el turisme col·laboratiu arriba al món del caravaning. Amb epicentre a Euskadi aquest és una nou market place de lloguer i venda de campers, caravanes i autocaravanes molt orientat al mercat espanyol basat en la idea d’optimitzar l’ús d’aquests vehicles i ajudar els propietaris a aconseguir uns ingressos extra, ja que és molt habitual trobar-nos amb autocaravanes parades i en desús durant llargs períodes de temps. Alhora, hi ha cada vegada més gent interessada en viatjar en aquest tipus de vehicles i viure noves experiències. Un sistema d’allò més interessant si el que busques és provar en família aquesta modalitat viatgera.

15-IMG_5347-640x480

Transport

Existeixen nombrosos serveis dedicats a compartir trajectes entre particulars, són els anomenats sistemes de carpooling on com a major exponent destaca Bla Bla Car. Nascuda l’any 2006 a França i amb més de 10 milions d’usuaris registrats en l’actualitat a tot el món Bla Bla Car s’està convertint ràpidament en tot un fenomen que ha despertat les ires de bona part del sector empresarial del transport de viatgers. Mitjançant aquest sistema viatgers i propietaris de cotxes amb places buides es posen d’acord amb altres viatgers amb rutes coincidents que necessiten transport a canvi d’un preu més assequible, conversa assegurada (d’aquí el seu nom) i sovint un servei més a mesura que els sistemes de transport col·lectiu tradicional de bus o tren. Moltes de les ofertes existents són per a diversos passatgers així que és perfectament possible que puguem utilitzar aquest sistema en família.

Dues plataformes socials de carsharing que s’obre pas a Espanya són Amovens i Share My Line (centrat en la comunitat universitària) i Compartir.org.

Per què comprar i mantenir un cotxe si només en fas un ús ocasional? Per què no treure algun partit al teu cotxe mentre no el fas servir? Social Car és un servei de lloguer de cotxes entre particulars (carsharing) a Espanya. A través d’aquesta plataforma virtual, el propietari del cotxe estableix el preu del lloguer, la disponibilitat horària, així com el lloc i les condicions de recollida. Així mateix, té la possibilitat d’acceptar o declinar les sol·licituds de reserva dels conductors registrats. El registre per a propietaris i conductors és totalment gratuït. Social Car porta a terme la gestió completa del servei, inclosa la validació d’usuaris, el control de reserves, l’atenció a usuaris, el cobrament del lloguer a conductors i el posterior pagament a propietaris, així com la tramitació i gestió de l’assegurança.

Amb servei a Barcelona i Madrid Avancar va ser pioner a Espanya en el sistema de carsharing. La seva peculiaritat és que els clients paguen una quota anual, a més d’un preu per hores, quilòmetres, assegurança i combustible, per utilitzar un dels vehicles de la flota de la companyia ja siguin furgonetes o cotxes. L’ús pot ser per dies o hores de l’empresa situats en pàrquings interiors.

Altres iniciatives de carsharing són Respiro (centrada en l’area de Madrid), Clickcar (àrea de Bilbao), Bluemove (Madrid i Sevilla). Per la seva banda FlightCar és un servei pel qual el teu cotxe pot ser llogat mentre tu estàs volant. Deixes el cotxe al pàrquing de l’aeroport fixant les dates en què estaràs fora i quan arribes te’l tornen net i… amb un xec.

Comparte Tren permet crear o apuntar-se a una taula virtual i entrar en contacte amb 3 o 4 persones interessades a compartir el mateix viatge, el grup format pot llavors comprar el bitllet AVE amb la tarifa «TARIFA MESA» de RENFE i obtenir descomptes de fins al 60%

Si bé no és pròpiament turisme col·laboratiu ens ha semblat interessant incloure-ho aquí: la companyia Change your flight que va sorgir com a projecte win-win perquè els usuaris recuperessin part dels diners d’un bitllet d’avió que no anaven a utilitzar (entre un 40 a 80% de l’import) o bé obtinguin vals per a futurs vols a la vegada que les companyies aèries puguin d’aquesta manera vendre un seient dues vegades. En un futur aquesta plataforma vol incloure també l’opció de poder recuperar una part dels passatges no usats de vaixells o hotels.

Guies locals

Els emprenedors espanyols Silvia Varela, Irene Serrano i Fernando Pradillo han unit el seu talent i experiència com a viatgers per crear Sherpandipity, una plataforma molt centrada en destinacions espanyoles que aposta per transformar els viatges tradicionals en experiències úniques per als seus usuaris i per fugir dels circuits turístics més massificats en cada destinació.

Els “xerpes” ciutadans que ofereixen als viatgers experiències i propostes diferents i tot el seu coneixement i cultura perquè descobreixi els millors llocs de cada ciutat de la manera més original i personalitzada que sovint no formen part de les guies a l’ús. Una de les coses distintives que ens crida l’atenció és que en el seu cercador es poden trobar propostes filtrades per ser recomanades per fer amb nens.

Dos serveis amb una filosofia i funcionament molt similars que funcionen posant en contacte locals i viatgers amb gustos, interessos i aficions afins són Trip 4 Real.com (també molt centrada en destinacions espanyoles) o la més gobal i veterana Vayable.

La xarxa mundial Greeters és una altra plataforma similar a les anteriors amb la diferència que els usuaris que s’ofereixen per acompanyar-te a conèixer la seva ciutat ho fan de forma totalment gratuïta.

Menjars

Una alternativa per menjar fora molt diferent als restaurants convencionals. En Eatwith, podeu anar a dinar o sopar a casa d’un ciutadà o família local i conèixer de primera mà els gustos, olors i tradicions al voltant d’una taula. Tota una experiència. L’empresa assegura uns mínims de qualitat, fa dos anys que opera a Espanya a les ciutats de Barcelona i Madrid.

Max López
About Max López

Fundador de Famílies en Ruta. Amant del turisme rural i la natura. Ser pare em va ajudar a reafirmar les meves prioritats vitals. Ja sigui només en parella o amb els meus fills, he recorregut mitja Europa, el Marroc i multitud de països d'Amèrica Llatina. Pensar en el següent viatge m'ajuda a sentir-me viu. Contact: Twitter | More Posts

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*