Final de curs, un bon moment per fer balanç

Molts centres hem acomiadat el curs vestint de groc, un color que representa la nostra lluita per l'educació pública de qualitat. Han estat mesos difícils, però les famílies i les AMPA hem continuat jugant un paper molt important perquè hem fet visibles els buits que ha deixat l'administració, la seva inoperància i la seva estratègia.

Montse Conejo
 

La finalització del curs és un moment de celebració a totes les escoles, grans i petits, famílies i professorat, fem la nostra particular festa per donar la benvinguda a les vacances. Molts centres hem acomiadat el curs de la mateixa manera: vestint de groc, un color que representa la nostra lluita per l’educació pública de qualitat. Ens hagués agradat fer-ho d’una altra manera, però aquest any tampoc ha pogut ser.

Toca fer balanç. Portem anys de retallades i reclamant recursos que siguin suficients per garantir la igualtat en el nostre sistema educatiu. Aquest ha estat el cinquè curs d’agressions continuades a l’escola pública catalana, l’escola dels nostres fills i filles. Durant aquests mesos hem viscut ratxes de tempestes, tornados i ventades. No han estat moments fàcils, però la nostra implicació, la de les famílíes (mares, pares, avis, tiets,…), alumnat i professorat ha estat clau, un altre cop, per evitar que el vaixell de l’educació navegui cap a la deriva i s’enfonsi. Nosaltres, i no els nostres governants, hem estat capaços d’aguantar fort i ferm el timó de l’embarcació perquè no perdi el seu rumb.

És necessari posar en valor tot allò que fem, les nostres iniciatives, els nostres projectes i accions solidàries sense les quals moltes escoles no haguessin funcionat com ho fan fet, amb normalitat. Les famílies i les AMPA hem continuat jugant un paper molt i molt important. La nostra lluita ha servit per fer visible els buits que ha deixat l’administració, també la seva inoperància i la seva clara estratègia més enfocada a afavorir uns quants i deixar desprotegits molts altres.

La implicació de les famílíes, alumnat i professorat ha estat clau, un altre cop, per evitar que aquest curs el vaixell de l’educació navegui cap a la deriva i s’enfonsi.

El Departament d’Ensenyament ha seguit en la seva línia d’erosionar l’escola pública, en comptes de fer allò que li pertoca, és a dir, tot el contrari. La llista d’agressions ha continuat, malgrat les moltes veus que ens hem aixecat en contra. Beques menjador per sota de les necessitats reals, acatament de les proves de la LOMCE, manca de cobertura de les baixes de professorat, tancaments d’aules i grups de forma injustificada tot i haver-hi demanda, augment de ràtios, i un llarg etcètera. Per cert, nosaltres tampoc volem mantenir escoles obertes sense alumnes, però tampoc desitgem responsables polítics que no fan la feina que han de fer.

Mentrestant, molts infants continuen passant gana i es troben en risc d’exclusió social, moltes famílies continuen patint els efectes de la crisi. Aquesta és una situació que hem de fer front, està a les nostres mans, no podem mirar cap a un altre costat si volem un sistema educatiu que sigui equitatiu i doni les mateixes oportunitats a tothom. Encara no saben els nostres polítics que és necessari invertir en la infància perquè això significa invertir en futur?

Acabem el curs cansats d’escoltar els mateixos discursos i les mateixes paraules que, en major o menor mesura, acaben en paper mullat. És necessari passar a l’acció. Nosaltres ja ho hem fet. Aprofitarem l’estiu per recarregar energia i continuar lluitant pel dret dels nostres infants i adolescents a una educació millor, a un futur millor.

Montse Conejo
About Montse Conejo

Presidenta de la FaPaC More Posts

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*