L’Estat espanyol és dels pocs a Europa on un màster és més car que un grau

A la majoria dels països i regions europeus el preu màxim dels estudis de màster és el mateix que el dels estudis de grau.

Observatori del Sistema Universitari
 
 

Diferència entre el preu màxim d’un curs de GRAU i un curs de MÀSTER.

Diferència entre el preu màxim d’un curs de GRAU i un curs de MÀSTER.

En el nostre país, estudiar un màster és força més car que estudiar un grau. Aquesta no és una pràctica gaire estesa segons les dades de l’estudi comparatiu dels preus del curs 2013-14 a 38 països o regions de 32 estats d’Europa recollides a l’informe El cost d’estudiar a Europa.

A la majoria dels països i regions europeus el preu màxim dels estudis de màster és el mateix que el dels estudis de grau. Concretament, es tracta de 20 països i regions, entre els quals es troben bona part dels països amb preus gratuïts o baixos.

En un segon grup, format per 6 països, els preus dels estudis de màster són sols lleugerament superiors als de grau, ja sigui en valor absolut (52 € per curs a Bulgària, 71€ a França, 178€ a Turquia, 400€ a Malta) o en percentatge (19% a Hongria i Lituània).

Només set països amb preus substancialment més alt

Finalment, els països on els preus dels màsters són substancialment més alts que els de grau són sols 7: Catalunya, Eslovènia, Espanya, Grècia, Irlanda, Letònia i Xipre. En particular, a Catalunya el preu màxim d’un curs de màster és un 44% més car que el màxim per un curs de grau. Al conjunt d’Espanya, un 67%.

Tot i les diferències en els preus arreu de l’Estat, la llei de 2012 que va modificar el sistema de preus va determinar també que els màsters fossin més cars. Estableix que els preus del grau en primera matrícula han de cobrir entre un 15 i un 25% del cost i els dels màsters de professions no regulades, entre un 40 i un 50%.

El Regne Unit no apareix en aquesta classificació perquè no ha establert preus màxims per als màsters. Això fa que en algunes regions el preu habitual sigui inferior al màxim del grau i en d’altres sigui superior.

El gràfic mostra, en color verd, el preu màxim d’un curs de grau. En color vermell s’indica la diferència fins a assolir el preu màxim d’un curs de màster.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*