Mons per descobrir, llibres per a petits i grans

Sabeu què és un grúfal? I Moletown? Sabeu què és la ciutat dels talps? Tampoc no coneixeu en Nasrudín, el savi foll que més ens fa riure? Aquí us deixem una llista de llibres o mons per descobrir tant per grans com per petits

Racons de pensar
 

Cub_LaHijaDeGrufalu_catalan.indd

La filla del grúfal

Sabeu què és un grúfal? No n’heu vist mai cap? Té uns ullals terribles, ulls de color taronja, la llengua negra, una berruga verinosa a la punta del nas… Així ens el presenta un espavilat ratolí que intenta no ser menjat pels animals del bosc. S’edita ara un clàssic que portarà a nous lectors i lectores les seves històries. Bruñoedita ara El grúfalo. Libro con sonidos (que pot ser molt atractiu pels més petits) i La filla del grúfal (en català i castellà), de Julia Donaldson i Axel Scheffler. Pels més petits, a El grúfal, la repetició del’apassionant diàleg del ratolí amb cada personatgeque es trobarà ens assegura l’èxit. Els més grans quedem absorts per l’enginy del ratolí i la seva capacitat de sortir-se’n i sobreviure. El missatge que els més petits, o més febles, poden evitar ser cruspits si són llestos sempre és tranquil·litzador. A la segona història, La filla del grúfal, apareix el “gran ratolí malvat” que fa molta pora la filla del grúfalque ha sortit de la cova i entrat en un món per descobrir que és el del bosc. Es recuperen els personatges de la primera història i una estructura semblant.

Si el ratolí del grúfal és enginyós i ens fa somriure, el savi foll Nasrudína més ens fa riure. Coneixeu en Nasrudín? Les històries de Nasrudín, el llibre que inaugura la col·lecció Petit Fragmenta recull diferents relats breus de la tradició sufí. Són contes on des de l’humor, poden arribar a semblar acudits, Nasrudín ens fa reflexionar sobre les grans qüestions de la vida: el respecte cap als altres, la solució dels problemes, la felicitat, els temors que ens assetgen… Les històries ens conviden a establir un diàleg amb els petits (la guia de lectura que proposa el llibre pot ser molt útil) i a partir de la conversa anar construint la nostra reflexió i la nostra opinió sobre l’assumpte tractat. Històries de Nasrudín, versió de HalilBárcena i il·lustracions de Mariona Cabassa, editat per Fragmenta editorial. Com tot bon llibre intergeneracional, ens ofereix diferents nivells de lectura, però assegura sempre la participació de tothom.

Una de les històries de Nasrudín ens parla de la nostra pròpia naturalesa i ens fa pensar en si l’hem de seguir. Un home molt avar que havia caigut al riu no respon al crit de “donim la mà” fins que Nasrudín diu “pren-me la mà”. La seva avarícia era tal que no li permetia ni tant sols donar la mà a un altre per salvar-se de l’ofegament. Salvatge recull la història d’una nena que s’ha criat en un bosc, amb els seus animals i les seves plantes, i després és acollida per humans de ciutat. Mons diferents, mons que s’han de conèixer, que no ens poden imposar… La història ens mostra l’exuberant naturalesa d’aquesta nena i del seu món, amb unes grans, acolorides, expressives i detallades il·lustracions. Ens mostrat el xoc de mons que no conviuen com haurien de fer-ho i ens convida a pensar que no es pot domar una cosa tan feliçment salvatge. Salvatge, d’Emily Hughes, s’ha editat en castellà i català per Libros del Zorro Rojo

4251

Moletown

I Moletown? Coneixeu la ciutat dels talps? Potser us ha arribat la història del ratolí aviador que ens va explicar Torben Kuhlmann a Lindbergh. L’agosarada història d’un ratolí volador  Ara ens explica la història d’un món nascut a partir d’un talp. De com va néixer, va anar creixent, desenvolupava nous enginys, tecnologies, industries… I com contaminava el prat i s’esgotava el territori que era la font de la seva vida. Descobrim el món dels talps i amb ells que el nostre món és limitat i cal fer-lo sostenible. El llibre permet un joc curiós amb les guardes (la pàgina entre la portada i la primera pàgina de l’àlbum). En la primera guarda trobem tot de fotografies de l’època de la industrialització occidental i en la darrera les imatges del moviment ecologista al món dels talps. Aquestes imatges ofereixen una bona oportunitat de fer una lectura més profunda amb els més grans, buscar les referències a les fotografies reals. Moletown. La ciutat dels talps de Torben Kuhlmann, editat en català i castellà per l’Editorial Joventut.

Molts grans i petits ja coneixen el món de Harry Potter creat per J.K. Rowling. Ara ens arriba una nova edició amb il·lustracions de Jim Kay. Aquest nadal es torna a començar a publicar la sèrie de llibres en un format més gran per fer espai a les finestres visuals que ens porten a viure amb en Harry, l’Hermione, el Ron… la seva formació a Hogwarts i totes les aventures que els esperen enfrontant-se al mal. Les il·lustracions de Kay aporten l’atmosfera i el detall que tan poden agradar quan s’entra en nous mons. No trobarem el mateix que ja hem vist a la pel·lícula. Són dibuixos de conte per viatjar acompanyats de la màgia que tan agrada de Harry Potter. Harry Potter y la piedra filosofal publicat per Salamandra.

L’escola de Hogwarts, les seves classes, tot el món al que ens dona accés genera curiositat i interès. Ciència i màgia es donen la mà, com en l’origen de la ciència a la que hem arribat. A Axolot sembla passar el mateix, però tot i els misteris, la fantasia, allò increïble que apareix en aquest llibre és ficció. Tot sembla increïble, fantàstic, misteriós, però és real. És una mena de gabinet de curiositat, gairebé propi de Hogwarts, que és un crit a la curiositat. Axolot és un projecte sorgit d’un blog www.axolot.info impulsat per Patrick Baud que ara ens ofereix un àlbum il·lustrat creat per 13 autors que ens porten a conèixer els bitxos més estranys del planeta, la illa més rara del món, les cèl·lules immortals, els arbres més sorprenents, el pollastre que va viure 18 mesos sense cap… Axolot. Relatos extraordinarios & anécotas asombrosas, publicat per Dibbuks.

Com ens diu Baud, el món és un lloc infinitament ric, estrany i fascinant. I, si pensem en allò estrany, la realitat supera molt sovint la ficció. Un món en el que existeixen els axolot, coneixeu els axolot? Uns éssers vius que són capaços de regenerar els seus òrgans danyats. Un llibre que uneix el còmic amb la ciència, la curiositat i la sorpresa amb el detall i el rigor. Pot ser una bona descoberta pels no tan petits per fer-los augmentar la curiositat per un món davant del qual massa cops hi vivim d’esquena.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*