Mig any d’El Diari de l’Educació: aturada estival, valoració i novetats

Des del 15 de juliol fins a mitjans d'agost el diari estarà inactiu, però nosaltres no: seguirem treballant per millorar el producte, per ampliar la comunitat, redissenyar el web i preparar nous projectes de cara al setembre.

Redacció - El Diari de l'Educació
 

Ja fa mig any que vam arrancar aquest projecte de periodisme compromès amb l’educació que porta per nom El Diari de l’Educació, i creiem que ha arribat l’hora de compartir un breu balanç d’aquest trajecte amb els lectors, que amb la vostra confiança heu situat el diari com a mitjà de referència en el sector educatiu, i amb els subscriptors, que amb les vostres aportacions feu d’aquest diari un projecte de periodisme independent.

A continuació, us explicarem quanta gent conforma la comunitat del diari visitant-nos regularment, quines associacions i col·lectius ens ajuden a dotar-lo de continguts de qualitat i quines són algunes de les novetats que tenim previstes de cara al setembre, que no són poques. I també us informem que durant un temps aquest estiu mantindrem el diari inactiu per seguir repensant-lo.

Parèntesi informatiu per millorar el diari

En primer lloc, us volem avisar que El Diari de l’Educació romandrà inactiu des del dimarts 15 de juliol fins el dilluns 24 d’agost. Els diaris no acostumen a tancar, ja ho sabem, però tot i així considerem que és preferible aturar l’activitat periodística durant unes setmanes en què sereu pocs els que ens llegireu, per dedicar-nos a millorar el diari: preparar projectes de cara al curs vinent -més detalls al final d’aquesta notícia- i remodelar el web. Tot i això l’equip no desconnecta de l’actualitat i seguirem treballant tot l’estiu a CatalunyaPlural.cat.

Pel que fa a això últim, aquest estiu treballarem en una remodelació d’aquest web, diarieducacio.cat, per millorar-ne aspectes del disseny i la navegació, així que si voleu ens podeu enviar crítiques i propostes al correu redaccio@diarieducacio.cat.

Desenes de milers d’usuaris únics al mes

Des del 15 de gener del 2014, dia en què vam posar en marxa el diari, fins el 20 de juny, dia en què va acabar el curs escolar, han visitat El Diari de l’Educació, almenys una vegada, fins a prop de 90.000 persones. Aquesta dada és només perquè ens fem una idea de la quantitat de gent a qui ha arribat el diari. Però amb el que ens volem quedar és amb els lectors fidels, que ens heu llegit regularment.

La xifra que més ens satisfà és la dels usuaris únics al mes, tots aquells lectors que ens segueixen més o menys periòdicament. El mes de febrer vam comptar 11.328 lectors únics; el març, amb 15.840; l’abril, 17.244, i el maig, 22.139 lectors únics. Aquesta tendència a l’alça és tot un orgull per als qui cada dia omplim de contingut aquest diari, i esperem que es mantingui a partir del setembre per seguir creixent com a mitjà de comunicació.

Ara bé, també sabem -i no ho volem amagar- que les espectaculars xifres de maig no són del tot indicatives, sinó que responen a alguns articles que van tenir gran repercussió i que presenten una quantitat de visites elevadíssima, que disparen els anàlisis del mes. Ens consta, per exemple, que el mes de juny no tindrà unes xifres tan cridaneres.

Una altra dada que ens pot ajudar a comprendre la magnitud de la comunitat que hem creat a l’entorn del diari és la de les visites diàries. Cada dia hem tingut, de mitjana, 817 visites al web. Tot un orgull, novament.

Totes les dades provenen del mesurador Google Analytics. A continuació, un gràfic amb les xifres de visites per setmanes durant els sis mesos de vida del diari:

Número de visites per setmana durant els més de cinc mesos de vida d’El Diari de l’Educació. /Google Analytics.

Número de visites per setmana durant els més de cinc mesos de vida d’El Diari de l’Educació. /Google Analytics.

Per tancar aquest apartat, no podem fer un balanç de la comunitat que envolta El Diari de l’Educació sense parlar de l’impacte que ha tingut el diari a les xarxes socials, un espai que consideren crucial per donar-nos a conèixer, per una banda, però sobretot per rebre el feedback dels lectors, de l’altra. Així, tanquem el curs amb una xifra de més de 3.700 seguidors a Twitter i 2.700 a Facebook.

Projectes i novetats per al curs vinent

En un moment en què tant l’exercici com la viabilitat econòmica del periodisme estan en constant replantejament, a El Diari de l’Educació creiem fermament que el futur de l’ofici passa, entre altres coses, per crear una comunitat robusta de persones compromeses, en menor o major mesura, amb el nostre mitjà de comunicació. Lectors que confiïn en el diari pel seu rigor i coneixement de la comunitat educativa, i capaços d’implicar-s’hi per mantenir-lo viu.

Per això, a partir de setembre, o durant els mesos següents, comptarem amb una sèrie de novetats que aniran en la línia d’ampliar la nostra comunitat de lectors.

1. Més blogs per eixamplar la participació. Actualment estem molt contents de poder comptar amb la participació d’entitats i col·lectius de primer nivell en el sector educatiu català, que amb periodicitat ens aporten punts de vista i reflexions molt enriquidores des dels seus blogs allotjats a El Diari de l’Educació. Comptem amb El blog de la Fundació Jaume Bofill, el blog de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, el blog En Càpsules Legals, el blog l’Escola Graó a Graó, el blog de la federació catalana d’ONG #Edutransforma i el blog Racons de Pensar, fet per Jordi Mir i Paula Veciana.

De cara al setembre estem treballant en noves incorporacions, que encara no estan prou madures com per anunciar-les, però que com a mínim seran tres.

2. Remodelació del web. Com ja hem dit abans, hi haurà novetats al web del diari. Envieu-nos suggerències, si voleu, al correu redaccio@diarieducacio.cat.

3. Subscripcions: més regals. La quota de subscripcions es mantindrà en 5 euros al mes. Però hi haurà nous regals per als subscriptors. De moment, aquest mes n’estrenem un: 3 mesos de pel·lícules gratuïtes als Cinemes Girona, que se suma al pack regal de benvinguda.

4. Presentacions arreu del territori. Encara n’estem acabant de dissenyar el format, però ja podem anunciar que a partir de la tardor l’equip d’El Diari de l’Educació comencem una gira arreu de Catalunya per presentar el projecte. Perquè ens pugueu fer totes les preguntes i retrets que vulgueu! No podem anunciar encara dates i llocs perquè no estan decidides. Aprofitem, això sí, per dir-vos que podeu proposar que vinguem al vostre poble o ciutat escrivint-nos a redaccio@diarieducacio.cat.

D’aquesta manera, volem trencar dues barreres: la territorial i la que separa els periodistes dels seus lectors.

5. Publicacions en paper. Entre els projectes més ambiciosos que tenim entre mans hi ha el de portar a impremta una revista en paper, amb una periodicitat que no superi les quatre publicacions a l’any, però que tingui un caràcter exclusiu i d’alta qualitat. Així pretenem arribar a tots aquells potencials lectors que no estan familiaritzats amb els diaris digitals, i a la vegada obsequiar els nostre subscriptors, als quals regalaríem la revista.

Aquesta iniciativa, per qüestions de calendari, no la podrem posar en marxa al setembre, però sí que esperem fer-ho abans del mes de desembre.

 

Abans d’acabar, ens agradaria recordar-vos que aquesta iniciativa periodística només és viable gràcies a les aportacions econòmiques dels subscriptors, que fan que esdevingui un mitjà verdaderament independent. Per això, encoratgem a tots els lectors a que se subscriguin.

Clica aquí i subscriu-te!

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*