CINEFÒRUM A VALÈNCIA| Presentació d’El Diari de l’Educació i passi del documental ‘El retratista’

L'equip d'El Diari de l'Educació serem el proper 27 de novembre a València per presentar-hi el diari i fer-hi un cinefòrum amb el documental 'El retratista', sobre el mestre Antoni Benaiges

Redacció - El Diari de l'Educació
 

verkami_f3b42628d207066f0b467e954435116eL’equip d’El Diari de l’Educació serem el proper 27 de novembre a València per presentar-hi el diari -després de 10 mesos de funcionament- i fer-hi un cinefòrum amb el documental ‘El retratista’, sobre el mestre Antoni Benaiges, desaparegut durant la Guerra Civil Espanyola després de desenvolupar una tasca pedagògica pionera amb els infants de l’escola de Bañuelos de Bureba, a Burgos.

L’acte tindrà lloc a la Facultat de Magisteri de la Universitat de València, el dia 27 a les 19 h, a la sala PB 04 de la facultat. Es farà una breu explicació del projecte ‘El Diari de l’Educació’, i en acabat introduiran el documental el seu director, Alberto Bougleux, i el periodista i pedagog Jaume Carbonell. En acabat del passi, el director i els periodistes del diari respondran les preguntes de l’audiència, tant les que estiguin relacionades amb la història narrada pel documantal com les que es refereixin a ‘El Diari de l’Educació’.

A continuació, podeu aprofundir en el contingut del documental. I si voleu conèixer més detalls sobre El Diari de l’Educació, aquí teniu tot el que necessiteu saber.

‘El retratista’

El documental El retratista, basat en el llibre Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar, és una contribució documentada i emotiva que desenterra del silenci la vida i l’obra d’aquest mestre català, Antoni Benaiges, que va desaparèixer en esclatar la Guerra Civil.

Qui era Antoni Benaiges? Un mestre català que, destinat a l’escola rural de Bañuelos de Bureba (Burgos), va aplicar la pedagogia Freinet, amb la participació cooperativa de l’alumnat i l’ús de la impremta per confeccionar una revista escolar -encara se’n conserva algun exemplar- a partir dels textos lliures dels infants.

Qui ha contribuït a recuperar la seva memòria? Des de Montroig del Camp, els seus familiars; des de Mèxic, mestres exiliats com el seu amic Patricio Redondo i alguns investigadors; des de la fossa comuna de la Pedraja (Burgos), els antropòlegs que miren de recuperar la memòria històrica; i, naturalment, els autors del llibre que ha inspirat aquest documental, que han anat unint tots els fils d’una història que ens mostra el retrat viu i poètic d’un de tants mestres que van convertir la II República en una de les pàgines més brillants de la nostra renovació pedagògica.

Fitxa tècnica:

Direcció, fotografia, muntatge: Alberto Bougleux.

Idea original i investigacions: Sergi Bernal

Any de producció: 2013

Idioma: català, castellà

Duració: 52’

 

 

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Freinet, sempre Freinet: (la) Collita de 2018

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*