‘El Diari de l’Educació’ rep una beca internacional per investigar sobre la cooperació sud-sud

Un projecte participat per El Diari de l'Educació obté una ajuda de l'European Journalism Centre per fer recerca sobre la cooperació entre països del sud (El Salvador, l'Índia, Indonesia, el Senegal) en matèria d'infància i ensenyament

Redacció - El Diari de l'Educació
 

El Diari de l’Educació investigarà la cooperació sud-sud en materia d’educació gràcies a una beca de l’European Journalism Centre destinada al projecte Quan l’ajuda ve del Sud, del periodista Benoît Cros, cofundador de la Fundació Periodisme Plural. El resultat periodístic del projecte el publicarem el tercer trimestre d’aquest any.

La cooperació entre països del sud és una fenomen poc conegut però no és nou: la conferència de Bandung (1955) dels “països no alineats” ja la va impulsar, però ha adquirit una nova dinàmica des dels inicis d’aquest segle sota l’impuls dels anomenats països BRICS (el Brasil, Rusia, l’Índia, la Xina, Sud-Àfrica).

Per analitzar el potencial transformador d’aquesta cooperació, el projecte es basarà amb dades que en mostraran l’evolució però també informarà d’iniciatives concretes des del terreny. Un dels temes serà l’anomenada “Xarxa electrònica panafricana”, finançada pel govern indi, i que permet a universitats africanes col·laborar amb universitats índies. També inclourà un reportatge sobre l’exportació de la iniciativa Fam Zero del Govern brasiler a altres països. Aquest programa impulsat pel govern Lula va implicar escoles i productors locals i va permetre un descens ràpid de la malnutrició infantil. El Brasil assessora ara països de l’Amèrica Llatina que desitgen replicar la iniciativa.

El projecte final, que també està participat per mitjans internacionals com De Correspondent (Països baixos), Internazionale (Itàlia) i El Español, comptarà amb reportatges des de El Salvador, el Senegal, l’Índia i Indonèsia.

Innovation in Development Reporting Grant Programme (IDR) és un projecte de finançament dels mitjans impulsat per l’European Journalism Centre (EJC) i amb el suport econòmic de la Fundació Bill & Melinda Gates. El programa de beques té com a objectiu “promoure enfocaments creatius que permetin una millor cobertura de temes de desenvolupament internacional”. Segons informen a través de la seva pàgina web, “pretén crear consciència sobre aquests temes en permetre la producció d’històries que tenen un fort impacte en el públic dels mitjans de comunicació de nou països europeus: Dinamarca, França, Alemanya, Itàlia, els Països Baixos, Noruega, Espanya, Suècia i el Regne Unit “.

El periodista Benoît Cros ja va guanyar aquesta beca l’any passat amb el projecte Àfrica es posa verda, que tractava sobre el creixement de les energies renovables en aquest continent. El projecte es va publicar a eldiario.es i un dels reportatges va rebre el Premi Milà de Periodisme per a la Igualtat de Gènere, otorgat per la Paeria de Lleida.

Per poder seguir participant en projectes d’aquesta envergadura necessitem el suport dels subscriptors!

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*