Escola inclusiva i escola per la pau, els nous llibres d’El Diari de l’Educació per als subscriptors

Els subscriptors d’El Diari de l’Educació reben aquests dies a casa seva dos nous llibres de la nostra col•lecció, que són reflex i proposta de dos dels debats educatius més actuals. Encara no ets subscriptor/a?

Redacció - El Diari de l'Educació
 

Escrits per una escola inclusiva, de Josep Maria Jarque, i Societat i escola en pau+, coordinat per Mari Carme Boqué. Aquests són els títols dels llibres que aquests dies estan rebent a casa seva els subscriptors d’El Diari de l’Educació. I que rebran aquells qui es facin subscriptors al llarg d’aquest any. A banda, després de l’estiu els arribarà també el número 4 de la revista ED i dos nous llibres de la nostra col·lecció. Fer-se subscriptor té un cost de només 5 euros al més i sobretot contribueix a mantenir el projecte d’El Diari de l’Educació.

Escrits per una escola inclusiva conté una selecció d’articles publicats per Josep Maria Jarque a diversos diaris i revistes des dels anys 70 fins a la seva mort, ocorreguda el 2016. Considerat el pare de l’escola inclusiva a Catalunya, Jarque va ser un dels primers articulistes que va tenir El Diari de l’Educació quan va aparèixer el gener de 2014. Per a l’edició d’aquest llibre ha estat fonamental la col·laboració de la seva família, que ha rescatat dels arxius de Jarque alguns dels escrits publicats als anys setanta i vuitanta, i que havien quedat en l’oblit. Tornar-ne a llegir ara una selecció posa de manifest com de llarga ha estat (i segueix sent) la lluita per a una escolarització de qualitat dels alumnes amb discapacitat catalans.

La iniciativa de publicar un llibre que recopilés el pensament (i, d’alguna forma, el llegat) de Jarque sorgeix de la Plataforma Ciutadana per una Escola Inclusiva, a la qual també estava vinculat el pedagog des de la seva constitució l’any 2001. El pròleg el firmen la portaveu de la Plataforma, Noemí Santiveri, i Víctor Saura, director d’El Diari de l’Educació. “Les mares i pares de les persones amb discapacitat nascudes en els darrers trenta anys tenim un deure de gratitud amb el Josep Maria Jarque. El que avui és una normalitat, la presència dels nostres fills i filles a l’escola dels seus germans, seguiria sent una anomalia sense l’empenta de molta gent, però molt especialment la del Josep Maria”, escriuen.

El proper 17 d’abril es farà un acte de presentació del llibre i d’homenatge a la figura de Jarque al departament d’Ensenyament. Ja hi ha l’assistència confirmada de moltes personalitats de la comunitat educativa que van col·laborar amb Jarque en un o un altre moment de la seva dilatada trajectòria. Més endavant, el 24 de maig, per iniciativa de la seva família se’n farà una altra als Amics de les Arts de Terrassa, la ciutat de Jarque.

Quinze veus d’escola i pau

Si el primer llibre és un recull d’articles, el segon és un recull d’entrevistes. Les seves diverses autores, coordinades per Maria Carme Boqué, van voler entrevistar un seguit de personalitats de la societat civil catalana entorn al paper que juga l’escola en la conscienciació i promoció de la pau. Els entrevistats són gent tan polièdrica com Jordi Sànchez, Arcadi Oliveres, Joan Dausà, David Fernández, el pare Manel, Pepa Plana, Francesc Torralba, Pilar Gargallo, Gemma Parellada, Leticia Armendáriz, Jordi Capdevila, Susanna Barranco, Montserrat Vendrell, Jordi Palou i Josep Mayoral.

Diuen les autores que “la gran majoria de portes a què hem trucat per conversar sobre la pau se’ns han obert de bat a bat, amb un esperit de fraternitat que ens convenç que el nostre interès a fer més real la pau al món és ampliament compartit ”. I afegeixen: “La franquesa, l’amabilitat, la profunditat i el rigor amb què tothom ha respost les nostres preguntes, compartint idees valuoses i experiències significatives, s’han transformat en les tessel·les d’un mosaic que sempre encaixa”.

Fins ara El Diari de l’Educació, en col·laboració amb l’editorial Octaedro, ha publicat sis llibres. Els altres quatre títols són: Coeducació, aposta per la llibertat, de Marina Subirats; Escola, famílies i comunitat, de Jordi Collet i Antoni Tort; Innovació i equitat, de Xavier Martínez Celorrio; Educació emocional i formació del professorat, coordinat per Pere Darder. Aquests llibres s’envien de forma gratuïta als subscriptors del diari, però també poden ser adquirits individualment escrivint a: redaccio@diarieducacio.cat

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. El Diari de l’Educació fa 5 anys, ajuda’ns a fer-ne molts més!

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*