La força bruta de les imatges

10 d'octubre de 2017 - Ramon Miravitllas

Els plànols reiterats de suma violència a càrrec de guàrdies civils i policies nacionals contra pacífics votants parlen per si sols, marquen una conducta i una jornada. Però atenció: no s´hi val a quedar-se a la superfície dels cops de porra reduint la notícia del dia a la violència, ja que oblidaríem els subjectes polítics de fons, la qüestió

L’1 d’Octubre, o la dura recerca de la veritat

10 d'octubre de 2017 - Víctor Saura

Un anàlisi complet i rigorós només pot fer-se amb la perspectiva del temps i la distància de les emocions. I res d’això ho tenim ara. Estem impactats per la repressió policial. Indignats. Però encara tenim montes més preguntes que respostes


La no-violència és el motor per transformar la societat

10 d'octubre de 2017 - Carolina Clemente

La violència estructural és aquella que trobem a la pròpia configuració de la societat. Per exemple, les desigualtats socials, siguin econòmiques, racials, de gènere, són una manifestació de la violència estructural. La no-violència és un principi d’actuació pel qual es renuncia a l’ús de la força per aconseguir un canvi transformador, sigui social o polític.


Per què Espanya lidera l’abandonament escolar precoç?

12 de juliol de 2017 - Carolina Clemente

El sindicat Comissions Obreres (CCOO) ha realitzat un informe en què desgrana les causes de l’abandonament escolar precoç. Segons les seves dades, conclou que actualment 687.430 joves d’entre 18 i 25 anys no tenen el graduat d’ESO i no estudien. Però, què es el que reté els joves a les aules? Per què a Espanya hi ha més abandonament que a la resta d’Europa? CCOO troba la resposta a les polítiques educatives i a les variacions de la situació econòmica i el mercat laboral.


Gentrificació: mutació social de les ciutats

12 de juliol de 2017 - Carolina Clemente

A poc a poc, aquestes zones que han patit el procés de gentrificació veuen erosionada la seva personalitat que se substitueix per una identitat prefabricada vulnerable a les tendències de moda i les voluntats dels turistes. Els veïns tradicionals es muden als barris perifèrics on el preu del lloguer i l’habitatge és més assequible a les seves butxaques.


Calor als mars: canvi biològic i sequera econòmica

5 de juliol de 2017 - Carolina Clemente

L’efecte dòmino que provoca el canvi climàtic en els ecosistemes sembla no tenir aturador. L’augment de les temperatures, els climes extrems, les sequeres, el desgel dels pols, la pujada del nivell del mar i també l’escalfament de les seves aigües.


L’addicció, malaltia crònica

5 de juliol de 2017 - Carolina Clemente

Es defineix l’addicció com una malaltia crònica del cervell. Les substàncies psicoactives modifiquen la seva estructura i el seu funcionament. La persona addicta sentirà una necessitat imperiosa de consumir arribant a conductes perilloses i alterant les relacions humanes.


1 2 3 9