Per què manifestar-se per acollir refugiats

Manifestar-se serveix per protestar i reclamar que s’actuï davant una situació que es considera injusta.

Elianne Ros
 
 

FOTO: Sandra Lázaro

Milers de persones van sortir al carrer el dissabte 19 de febrer per manifestar-se a Barcelona. Ho van fer per demanar als governants solidaritat amb els refugiats que fugen de la guerra i de la misèria. Molts portaven una pancarta de color blau que deia: «Prou excuses! Acollim ara!». Van ser tants –segons la guàrdia urbana 160.000 persones– que es va convertir en la marxa més important que s’ha celebrat a Europa a favor d’obrir les fronteres i ajudar els refugiats.

La manifestació va ser organitzada per l’associació Casa Nostra Casa Vostra, iniciativa d’un grup de voluntaris que ha treballat en els camps de refugiats que hi ha a Grècia. Ells han vist amb els seus propis ulls el drama que pateixen les persones que han hagut de deixar les seves cases i el seu país a causa de la guerra. La gran majoria d’aquests refugiats vénen de Síria, país que pateix una guerra civil des de fa cinc anys i d’on han sortit més de 4 milions de refugiats. S’hi afegeixen els immigrants procedents de països africans que escapen de la pobresa extrema –i també de governs opressius– i intenten arribar a Europa creuant la Mediterrània en embarcacions precàries. Tan sols el 2016, més de 5.000 persones van morir durant la travessia.

Manifestar-se serveix per protestar i reclamar que s’actuï davant una situació que es considera injusta. Espanya només ha rebut prop de 1.000 dels 17.337 refugiats que es va comprometre a atendre amb la Unió Europea el setembre del 2015. Avui molts refugiats són sirians i africans, però el segle passat, després de la guerra civil espanyola, l’any 1939, més de 400.000 espanyols es van veure obligats a travessar el Pirineu per buscar refugi a França. No van ser ben rebuts. Els van ficar en camps de concentració, on les condicions de vida eren molt dures. Potser algun dels vostres besavis era entre ells.

 

Elianne Ros
About Elianne Ros

Sóc una empordanesa universal. Vaig estudiar periodisme a la UAB i m'he fet periodista treballant a diferents diaris. Primer a Girona (El Punt, La Vanguardia, El País), desprès com especialista de política (El Mundo, El Periodico) i durant nou anys, fins a finals del 2014, com a corresponsal a París per El Periodico i RAC1. Actualment col·laboro amb La Vanguardia. Contact: Twitter | More Posts

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*