‘Karoshi’ o la mort per excés de treball

Tot i que el compromís amb l'empresa forma part dels valors laborals al Japó, el karoshi està reconegut al país des de 1987, data a partir de la qual el Ministeri de Treball va començar a recopilar dades i elaborar estadístiques. Llavors les mitjanes anuals de morts per excés de treball ascendien a uns dos-cents casos davant de les més de 2.000 víctimes actuals.

Carolina Clemente
 

Disciplina, esforç i dedicació són tres adjectius que s’associen a la cultura laboral japonesa. Tot i que a primera vista poden considerar positius, treballadors i empresaris japonesos l’han portat fins a tal punt que les morts per excés de treball, o karoshi per la seva terminologia japonesa, són considerades un problema de salut pública. Segons el Ministeri de Treball Japonès, entre març de 2015 i 2016 més de 2.000 persones es van suïcidar a causa del estrès relacionat amb la feina, prop de 700 per cansament. Molts altres van patir infarts i altres afeccions derivades de l’estrès laboral.

Perquè el Govern reconegui una mort per karoshi, la víctima ha d’haver treballat més de 100 hores extra al mes previ a la seva mort, o 80 durant dos o més mesos previs a la mort. La llei laboral japonesa estableix que no s’han de superar les 40 hores de treball setmanal però permet les hores extra sempre que ocupador i empleat arribin a un acord.

Les dimensions del fenomen han portat a grans multinacionals a reconèixer morts per excés de treball. Això implica que les famílies reben una compensació de fins a 1,6 milions de dòlars, per part de l’empresa, i fins a 20.000 per part del Govern. Tot i així, de les prop de 2.000 peticions de compensació que rep l’executiu nipó, només prop del 40% prosperen, de manera que les xifres de morts per excés de treball podrien ser encara més elevades.

Tot i que el compromís amb l’empresa forma part dels valors laborals al Japó, el karoshi està reconegut al país des de 1987, data a partir de la qual el Ministeri de Treball va començar a recopilar dades i elaborar estadístiques. Llavors les mitjanes anuals de morts per excés de treball ascendien a uns dos-cents casos davant de les més de 2.000 víctimes actuals.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*