Per què és important la UNESCO?

La institució va ser creada després de la II Guerra Mundial per reconstruir els sistemes educatius europeus per fer front a la postguerra. Des de llavors, la seva missió se centra en consolidar la pau entre nacions a través de programes culturals i educatius. Sovint es relaciona la UNESCO amb la conservació del Patrimoni cultural però també contribueix a l’eradicació de la pobresa o el foment de la igualtat entre nens i nenes.

Carolina Clemente
 

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura, UNESCO per les seves sigles en anglès, viu una situació particular. La retirada dels Estats Units de la institució, que ha estat secundada també per Israel, compromet el finançament dels seus programes i, per tant, la seva consecució. No només és un tema econòmic sinó de necessitat d’amplificar, ara més que mai, el missatge en favor de la pau que durant més de setanta anys s’ha encarregat de portar a terme la UNESCO. En un moment en què el món pateix vàries formes de terrorisme salvatge; el coneixement, l’apropament i el diàleg cultural entre nacions s’erigeix com a una arma fonamental i potent en favor de la pau.

La retirada dels Estats Units de la UNESCO s’emmarca en una política d’abandonament d’alguns dels acords clau a escala mundial. El president dels Estats Units, Donald Trump, ja va anunciar el passat juny la retirada del país de l’acord de París sobre el canvi climàtic i ara amenaça amb fer el mateix amb l’acord nuclear amb l’Iran. La continuïtat del país nord-americà a Nacions Unides també ha estat qüestionada. A banda de les conseqüències econòmiques que comporta que la principal economia mundial es retiri d’aquests pactes, el perill també resideix en què altres països decideixin imitar els Estats Units i abandonar els tractats.

Estats Units argumenta que la UNESCO ha dut a terme una política antisraeliana en les seves polítiques. De fet, el conflicte amb la UNESCO data de 2011 quan l’organisme internacional va decidir acceptar Palestina entre els seus estats membres.

Un cop anunciada la seva retirada, els Estats Units participaran a la UNESCO com a estat observador.

En favor de la pau i el diàleg

La institució va ser creada després de la II Guerra Mundial per reconstruir els sistemes educatius europeus per fer front a la postguerra. Des de llavors, la seva missió se centra en consolidar la pau entre nacions a través de programes culturals i educatius. Sovint es relaciona la UNESCO amb la conservació del Patrimoni cultural però també contribueix a l’eradicació de la pobresa o el foment de la igualtat entre nens i nenes.

Actualment, les prioritats de la UNESCO són el continent africà i aconseguir la igualtat de gènere, és a dir, que homes i dones gaudeixin dels mateixos drets i obligacions.

Nova directora

L’abandonament dels Estats Units i Israel de la UNESCO arriba en un moment en què canvia la seva directora general. L’ucraniana Irina Bokova, al capdavant de la institució durant els últims vuit anys, serà substituïda per l’exministra de Cultura francesa, Audrey Azoulay. La francesa, d’origen marroquí, es va imposar a la del catarí Hamad bin Abdulaziz Al-Kawari per un estret marge de dos vots de diferencia.

Tot i que és una norma no escrita, la zona de procedència del director de la UNESCO, canvia any rere any. En aquesta ocasió, però, una europea tornarà a dirigir la institució, davant el malestar dels països àrabs, que havien presentat fins a quatre candidats.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*