El negoci de la desesperació: esclaus del segle XXI

La situació estratègica de Líbia, abocada a la Mediterrània i a tocar de la desitjada Europa, la converteix en el centre neuràlgic de les màfies que trafiquen amb persones. No només els venen el somni d’un futur millor sinó que els converteix directament en mercaderia. Un vídeo enregistrat per la cadena estatunidenca CNN, denuncia el que era més que un rumor. La venda d’immigrants en una subhasta com si de maquinària es tractés.

Carolina Clemente
 

IMATGE DEL VIDEO DE LA CNN / Centre d’internament d’estrangers a Líbia

L’any passat va esclatar la crisi dels refugiats, principalment per la guerra siriana, i els focus dels mitjans de comunicació van deixar en segon terme altres fluxos d’emigració. Principalment, el d’homes i dones subsaharians que abandonen els seus països d’origen, sovint estats fallits, corcats per la corrupció, la desigualtat econòmica, la pobresa, la fam o la inestabilitat social. Refugiats, al cap i a la fi que paguen un preu molt alt en la recerca d’un futur millor.

La situació estratègica de Líbia, abocada a la Mediterrània i a tocar de la desitjada Europa, la converteix en el centre neuràlgic de les màfies que trafiquen amb persones. No només els venen el somni d’un futur millor sinó que els converteix directament en mercaderia. Un vídeo enregistrat per la cadena estatunidenca CNN, denuncia el que era més que un rumor. La venda d’immigrants en una subhasta com si de maquinària es tractés.

Una filera d’homes espera el seu torn en silenci. Un per un fan un pas endavant i comença la licitació. Preu de sortida, 400 dòlars. La periodista que ho va enregistrar també va visitar un centre d’internament d’estrangers a Líbia. Uns centres que les organitzacions humanitàries defineixen com a presons. Els immigrants que es trobaven tancats corroboraven les imatges de la filmació. Afirmaven que havien estat venuts i maltractats per realitzar treballs forçats.

Denúncia internacional

L’existència d’esclavatge en ple segle XXI ha tornat a manifestar la necessitat de posar l’emigració i el respecte dels drets humans en el centre del debat global. Europa va confiar a Líbia, un país sumit en el caos, el control de la porta d’entrada més important al vell continent. Després d’aquests fets, demana que les autoritats líbies persegueixin els seus responsables en un compromís amb els països africans i la ONU per “garantir el respecte dels drets humans i millorar les condicions de vida”.

La Unió Africana, per la seva banda, va demanar als seus països membres a què retornessin els immigrants presents a Líbia. El Camerun ja va rebre 250 persones i Ruanda va afirmar estar preparada per acollir 30.000 immigrants. Espanya, per la seva banda, s’ha limitat a recordar a Líbia que forma part del protocol en defensa dels drets humans i insta a les seves autoritats a complir-lo.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*