50 anys de Rosa Sensat: i ara què?

Francina Martí
 
 

equip funddor RSFoto del 2001 dels mestres fundadors: d’esquerra a dreta Enric Lluch, M.Teresa Codina, Anna M. Roig, Jordi Cots, Pere Darder, Marta Mata i M. Antònia Canals.

I ara què? Aquest és l’interrogant que se’ns obre als que avui formem part de Rosa Sensat quan veiem i compartim el llegat que ens han deixat tants mestres i pedagogs del segle passat. “Fa cinquanta anys un grup va posar en marxa el somni col·lectiu de refer l’escola catalana en llengua, cultura i pedagogia que el feixisme havia destruït”

I ara què? Doncs ara ens comprometem a mantenir-nos fidels per sempre més al servei dels infants i joves d’aquest poble, que fa cinquanta anys era més petit i que ara ha crescut i s’ha obert al món.

En primer lloc sentim orgull de formar part d’aquesta comunitat, d’aquests mestres, que van somiar, que van projectar i que van fer, en paraules de Rosa Sensat i Vilà, una escola nova que “contribuís a realitzar els ideals de progrés, material i moral, que sostenen la vida dels pobles”.

En segon lloc sentim responsabilitat. La responsabilitat de ser fidels als ideals que tots ells van perseguir i pels quals van lluitar perquè aquesta escola nova fos possible. I sentim la responsabilitat de contribuir perquè aquest projecte, que encara no s’ha fet realitat del tot, es faci extensiu, a tot arreu.

Aquest orgull i aquesta responsabilitat ens porten a prendre un compromís valent perquè tot el que van somiar, projectar i fer segueixi el camí de l’acció encara no acomplerta. Perquè sabem que la renovació pedagògica no s’acaba mai, sinó que es va adequant a les necessitats dels temps. Perquè en aquest projecte hi ha una gran part d’utopia, la utopia necessària que fa de motor, perquè avancem i no defallim en la voluntat de servei a l’educació de tots els infants i joves. De tots.

I ara què? Què som avui?

Per dir-ho clar i en xifres, avui, al 2015, som més d’un miler de socis, més de mig miler de voluntaris, prop de 2.300 persones fent cursos cada any, 300 persones formadores, 17 grups de treball, gairebé 300 llibres en catàleg, 7 revistes, una biblioteca amb prop de 70.000 documents i un important arxiu històric, més de 17.000 seguidors a Facebook, més de 15.000 a Twitter, i gairebé 200 vídeos publicats a Internet.

Però més que amb xifres, ens sentim més còmodes descrivint la Rosa Sensat d’avui amb substantius, perquè d’aquesta manera en dibuixem l’essència a més de la realitat. Avui som compromís, som participació, creativitat, xarxa, recerca, utopia, diversitat, som formació, som acció i emoció, som història, present i futur. Som mestres.

I què demà? Parlem de futur?

Parlar de futur sempre és aventurar-se en un terreny incert i desconegut. El futur és incert i no tenim cap bola de vidre. El que sí que sabem avui són els eixos i les coordenades que, com a Associació de Mestres Rosa Sensat, ens han de marcar el camí. Ho hem resumit en sis punts, però en podrien ser més:

  • Mantenir el compromís ètic amb l’escola pública, una escola que volem que sigui de qualitat per a tots, sense adjectius.
  • Vetllar per tenir uns referents sòlids que justifiquin la nostra acció com a mestres
  • Treballar de manera col·lectiva, en equip, tot bastint una xarxa oberta al món
  • Adequar-nos a les necessitats dels temps, amb una adaptació constant a les novetats que vagin sorgint, perquè avui no sabem què caldrà demà
  • Contribuir perquè el lloc que ocupi l’infant en aquest projecte sigui el central. En paraules d’una de les nostres pedagogues, que l’infant ocupi el lloc de plena llum, i que el paper del mestre sigui més modest, en un lloc de penombra
  • Fer-ho sempre des d’una actitud d’humilitat, perquè no ho sabem tot, però també amb convenciment i amb una actitud tossuda i ferma.

I sobretot, fer-ho amb plaer, amb passió, gaudint de la nostra feina, amb humor i entusiasme… Per molts anys!

 

Francina Martí
About Francina Martí

Professora de llengua i literatura. Presidenta de l'Associació de Mestres Rosa Sensat Contact: Twitter | More Posts

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*