Carta a l’alcaldessa de Barcelona

Irene Balaguer
 
 

balaguer i colau

L’expresidenta de Rosa Sensat, Irene Balaguer, a l’acte d’inauguració de la 50a Escola d’Estiu (juny 2015), en presència de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Foto: Pablo Ramírez.

El que avui faig a través d’unes línies als mitjans és comentar un dels temes sobre les escoles bressol de l’Ajuntament de Barcelona que m’hauria agradat poder parlar personalment amb l’alcaldessa, senyora Ada Colau, però com que fins ara no ha estat possible he decidit fer-ho públicament.

Comparteixo plenament la voluntat del nou ajuntament de posar fi a l’externalització de les escoles bressol municipals, i per tant cal felicitar la capacitat que s’ha demostrat de trobar la manera de pontejar la «norma» quan és contrària a la voluntat política i al compromís contret amb la ciutadania.

Tota externalització de l’educació és negativa, en tant que intrínsecament reconeix i comporta que algú, en general una empresa, tingui uns beneficis econòmics gràcies a un bé comú o a un dret com és l’educació

Una manera d’actuar que m’ha recordat la de l’Ajuntament de Barcelona quan en la primera dècada del segle xx va començar a crear les escoles municipals, la primera de les quals l’Escola de Bosc, amb Rosa Sensat al capdavant, i l’habilitat d’Artur Martorell per recuperar-les i protegir-les en la postguerra.

Les escoles bressol de l’Ajuntament de Barcelona són totes de titularitat municipal, també les tres plenament externalitzades que ara, amb aquesta troballa jurídica al servei de la voluntat política, seran com les altres.

I és en aquest aspecte que he de manifestar el meu dubte o desacord amb la decisió presa. Perquè, des del meu punt de vista, tota externalització de l’educació és negativa, en tant que intrínsecament reconeix i comporta que algú, en general una empresa, tingui uns beneficis econòmics gràcies a un bé comú o a un dret com és l’educació.

En educació cal garantir que tots els recursos públics són per oferir les millors condicions possibles als infants

Per tant, el tema de l’externalització de les escoles bressol municipals té molt més abast que el dels tres centres totalment externalitzats, perquè avui més del 60% del personal de les escoles bressol municipals està externalitzat. La majoria de les persones que hi treballen estan contractades per una empresa que ha guanyat un concurs, amb un plec de condicions, com tants altres serveis municipals, i per tant té un cost que no repercuteix al cent per cent ni en els infants ni en una millora per a l’educació.

En educació, respectada alcaldessa, cal garantir que tots els recursos públics són per oferir les millors condicions possibles als infants, i en conseqüència tot tipus d’externalització, sigui total o parcial, no garanteix aquest principi bàsic. Per tant, felicitats per la vostra audàcia, però ha quedat curta.

About Irene Balaguer

Pedagoga. Expresidenta de l'Associació de Mestres Rosa Sensat. Contact: Lloc web | Facebook | Twitter | More Posts

1 Comment on Carta a l’alcaldessa de Barcelona

  1. “A cal barber preguntaré perquè el món no podrà anar mai bé, o potser si, al monestir” Sisa

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*