I la biblioteca escolar?

He llegit els programes electorals dels principals partits que es presenten a les eleccions del 21 de desembre per veure què hi diuen i què proposen sobre la biblioteca escolar, però, ai, las! no he trobat res aprofitable. La majoria ni en parlen i quan apareix la biblioteca escolar és per dir frases buides de contingut.

Jaume Centelles
 
 

La bibliotecària de Rosa Sensat, Amàlia Ramoneda, presentant novetats bibliogràfiques infantils i juvenils.

Sabem que la biblioteca escolar no és cap reivindicació, és un dret irrenunciable, essencial, avalat per les lleis dels estaments als quals pertanyem com a país. Sobre el paper, no és una opció. Es tracta d’un mandat regit per acords nacionals i internacionals. Tenim el document que l’ONU va promoure l’any 2000 on indica quin ha de ser el funcionament, el finançament, el personal, els serveis, etc. que ha d’oferir la biblioteca escolar. També, l’article 148 de la Constitució Espanyola i les diferents lleis d’educació que hem tingut han considerat com a beneficiós i recomanable el bon funcionament de la biblioteca escolar. A més, els nombrosos estudis –fins a seixanta en els darrers deu anys– que s’han realitzar arreu del món constaten que a les escoles que disposen d’una biblioteca escolar de qualitat i d’un bibliotecari qualificat –com és el cas dels centres educatius amb batxillerat internacional– els alumnes tenen més oportunitats d’èxit i els seus resultats acadèmics són millors.

Això ho sabem i per aquest motiu fa dos anys el grup de mestres que formen Bibliomèdia van iniciar una campanya amb el lema «Per una biblioteca escolar viva», preocupats pel deteriorament del servei i la minva constant dels recursos materials i humans que s’hi dediquen. Van fer una ronda d’entrevistes amb tots els portaveus dels grups parlamentaris de la Comissió d’Ensenyament i la resposta va ser prou bona, derivant en diverses actuacions —encara pendents— com entrevistes amb la Direcció General de Centres Públics, una compareixença davant la Comissió d’Ensenyament del Parlament i una Proposta de resolució del Parlament de Catalunya instant al Govern a reactivar i donar continuïtat a les biblioteques «puntedu» incorporant la figura del responsable de biblioteca a mitja jornada, dotant als centres del maquinari i fons documental pendent i demanant que el Consell Interuniversitari inclogui una matèria comuna en la formació inicial dels mestres i una formació especifica pel responsable de biblioteca, reconeixent-la com especialitat.

Tot va quedar en stand by pendent dels esdeveniments polítics que estem vivint i dels quals les escoles i instituts en som protagonistes directes. Als claustres de mestres es parla d’ètica, es recorda la neutralitat que exigeix el nostre comportament i la imparcialitat que els alumnes i els pares i mares esperen de nosaltres. Són pensament que es van repetint quan hi ha eleccions però ara el moment és particularment intens perquè hem vist professors declarant davant del jutge, escoles que aparquen temes relacionats amb els Drets Humans, mestres que han deixat d’usar el diari com a element d’aprenentatge de la lectura, etc. La tensió entre el que es pensa i el que es pot dir a classe fa que s’evitin polèmiques i situacions delicades.

Tornant a l’inici, la intenció era comparar els programes electorals i veure cap a on enfoca cadascun d’ells la situació de la biblioteca escolar, però, ai, las! no he trobat res aprofitable. La majoria ni en parlen i quan apareix la biblioteca escolar és per dir frases buides de contingut. És una llàstima perquè no hauríem de desaprofitar l’empenta de tants i tants mestres que hi creuen, de les editorials que malden per col·laborar amb els centres educatius, dels autors i autores que s’organitzen en plataformes per defensar la qualitat dels seus relats, d’entitats com la Fundació Bofill que promou accions com la Biblio(r)evolució, de les persones valentes que obren llibreries de proximitat, d’un país, en definitiva, que vol ser lector i mereix unes biblioteques escolars de qualitat.

 

Jaume Centelles
About Jaume Centelles

Mestre jubilat. Forma part del Grup de treball “Passió per la lectura" de l’Associació de Mestres Rosa Sensat. Contact: Lloc web | Facebook | Twitter | More Posts

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*