El veredicto

Jaume Cela és mestre i escriptor; des de sempre li ha agradat llegir i anar al cinema. Per a ell, l'educació, el cine i la literatura formen un tot indestructible, a través del qual ens explica com mira el món i com es veu ell en aquest món que intenta conèixer, entendre i millorar. En aquesta secció escriu sobre les pel•lícules que ha vist, històries i personatges que parlen del temps que ens toca viure, que ens fan pensar o ens conviden a imaginar i emocionar-nos. Qui ho llegiu, podreu gaudir amb els arguments, o potser tindreu més informació per escollir la vostra pel•lícula en l'actualitat de la cartellera setmanal, o disposareu d'un bon recurs per reflexionar amb infants i joves sobre temes significatius. O simplement propiciarà una bona tertúlia amb les amistats. En qualsevol dels casos... ens trobarem a la cua.

Jaume Cela
 

El títol no enganya: va de judicis. Quina és la seva originalitat? En faig un resum: després de veure com assassinen d’una manera despietada la seva dona i com pocs segons després perd la seva filla, un home que ho tenia tot per ser feliç es troba que la vida li ha fet un canvi de cent vuitanta graus i a pitjor, és clar.

Però encara pot anar més avall, tot plegat, perquè per un problema legal, un error judicial aquest home de bé veu com l’assassí de la seva dona i el causant indirecte de la mort de la seva filla surt de la presó i pot fer vida normal.

La decisió que pren es pot considerar una venjança o és la manera de posar a la picota un sistema judicial que pot cometre errors imperdonables –per donar totes les garanties de defensa possibles- que deixin l’assassí lliure perquè pugui continuar amb la seva vida?

Els parlaments dels advocats –fiscal, acusació particular i defensa- són una bona mostra del debat que conté aquesta interessant pel•lícula, d’una sobrietat extraordinària si exceptuem els cinc primers minuts, on la violència del crim està rodada sense amagar la sang i els cops.

Dirigida per Jan Verheyen i interpretada per Koen de Boun és una proposta molt estimulant sobretot per aquells espectadors i aquelles espectadores que els agradi reflexionar sobre temes legals, sobre els models de justícia, sobre les seves imperfeccions i sobre la base filosòfica que tenen.

Fitxa tècnica:
elveredictoDirecció i guió: Jan Verheyen
Intèrprets: Koen De Bouw, Johan Leysen, Veerle Baetens i Jappe Claes
Bèlgica, 2013
Duració: 112′
Estrena a Espanya: 3 octubre 2014

(font de la fitxa tècnica i del cartell: www.labutaca.net)

About Jaume Cela

Mestre, fins l'any passat director de l'escola Bellaterra i escriptor. More Posts

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*