Camino de la cruz

El cine és una de les belles arts. Per tant té un llenguatge propi que n’integra d’altres. Però també és una mirada que ens retorna la imatge que tenim del món i de nosaltres mateixos. Una bona pel·lícula ens obre interrogants alhora que proposa possibles respostes que ens poden marcar per sempre més.

Jaume Cela
 

Catorze estacions té el Via Crucis. Aquesta pel•lícula de Dietrich Brüggemann ens mostra en catorze plans seqüència el via crucis personal d’una adolescent que pertany a una família catòlica que segueix fidel a aquella part de l’església catòlica que es va girar d’esquena al Concili Vaticà II.

La noia vol ser santa i inicia un camí de sacrifici amb l’esperança que es faci realitat un miracle. Caldrà que ofereixi a Déu la seva vida per arribar a assolir el que desitja. La mare té un paper protagonista, el seu integrisme –una mica caricaturesc en alguns moments- marca una família on el pare és una presència absent que no gosa contradir la mare en cap moment, llevat del final de la pel•lícula, quan res pot tornar a ser com abans i ell no diu res, però fa un gest prou evident. L’última estació és desoladora, una imatge que et queda a la retina impresa amb la força del foc.

La pel•lícula, premiada a diversos festivals, és d’una sobrietat impressionant que es converteix en un segell de qualitat que la fa inoblidable. Quan surts del cine penses que no podia ser filmada de cap altra manera si volia transmetre un terror interior que no necessita de cap escena de guinyol per viure’l intensament. Et fa pensar en il•lustres antecedents. Per un costat, “Ordet” de Dreyer. Per un altre penses en Haneke i la manera de mirar que té la part fosca de la vida o en Bergman, perquè hi ha tota una filosofia de la vida en joc. Per acabar, et ve a la memòria la mare de la pel•lícula “Camino”, tan allunyada de la tendresa com la que pateix la jove de “Camino de la cruz”

Una experiència inoblidable que et porta a reflexionar sobre el mal que hi ha en qualsevol integrisme, en qualsevol manifestació d`intolerància que ens porta a la destrucció o a l’autodestrucció.

Fitxa tècnica:

Camino_de_la_cruz-137790810-mainDirecció : Dietrich Brüggemann
Guió: Dietrich Brüggemann, Anna Brüggemann
Intèrprets: Lea van Acken, Franziska Weisz, Florian Stetter, Ramin Yazdani, Hanns Zischler, Birge Schade, Anna Brüggemann, Michael Kamp, Sven Taddicken
Alemanya, 2014
Duració: 107′
Estrena a Espanya: 12 desembre  2014

 (font de la fitxa tècnica i del cartell: www.filmaffinity.com)

About Jaume Cela

Mestre, fins l'any passat director de l'escola Bellaterra i escriptor. More Posts

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*