Truman

Una magnífica història que ens mostra el valor de l'amistat a través de dos amics que es retroben en circumstàncies molt especials.

Jaume Cela
 

El setè art ens ha regalat magnífiques històries que ens mostren el valor de l’amistat. “Truman”, del director Cesc Gay, és una de les millors que he vist en tota la meva vida.

La història que explica és ben senzilla d’explicar: el retrobament de dos amics durant quatre dies. Tomás viatja des del Canadà per conèixer de primera mà com està el seu amic Julian, malalt de càncer i que ha pres una decisió molt difícil d’assumir.

En Tomás està separat, però amb una bona relació amb la seva exparella i tenen un fill que estudia a Dinamarca, -la trobada pare-fill és d’una bellesa i d’una contenció dramàtica que no oblides mai més.

Però no penseu que us passareu la pel·lícula plorant i sanglotant, tot i que hi ha moments d’una intensitat dramàtica que et fa desitjar traspassar la pantalla, com ja ens va ensenyar Allen, i abraçar els dos amics, demanar-los que et deixin formar part d’aquella relació intensa i plena d’humor, perquè hi ha moments que rius com si es tractés d’una pel·lícula còmica. El bon humor ajuda a superar moltes de les circumstàncies que viuen els dos principals personatges.

Cal afegir el contrapunt emocional i racional d’una íntima amiga de la parella que no està disposada a acceptar en silenci la decisió que pren Julian.

Encara hi ha un altre personatge molt important: Truman, un gos vell i bon jan. El seu benestar serà una de les principals preocupacions de Julian. I com acostuma a passar en les pel·lícules de Cesc Gay, obres molt corals, un munt d’actors i d’actrius que tenen dos o tres minuts d’interpretació i com que són habituals en altres pel·lícules seves deuen aprofitar el rodatge per recordar i recordar-se.

Cal una gran menció, però molt gran, pels dos intèrprets principals premiats a Sant Sebastià: Javier Cámara i Ricardo Darín. Quins dos actors! Impressionants, una lliçó d’interpretació! Amb una mirada en tenen prou, amb un gest o un mig somriure et donen el seu món interior en safata. Aprofiteu la tarda i aneu a veure “Truman” esplèndidament dirigida per Cesc Gay i aprofiteu per fer sessió doble i veieu la d’en Recha, que us vaig recomanar en la meva última ressenya.
Quina tarda us espera!

Fitxa tècnica:

Direcció: Cesc Gay. Guió: Cesc Gay i Tomàs Aragay. Interpretació: Ricardo Darín, Javier Cámara, Dolores Fonzi. Espanya i Argentina, 2015. Duració: 108′. Estrena a Espanya: octubre 2015.

About Jaume Cela

Mestre, fins l'any passat director de l'escola Bellaterra i escriptor. More Posts

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*