Techo y comida

És la primera pel·lícula del director Juan Miguel del Castillo . Un esplèndid retrat dels efectes de la crisi que pateix una bona part de la societat. Ens mostra, a través d'una jove mare, un abisme entre rics i pobres cada vegada més evident.

Jaume Cela
 

https://youtu.be/ZujqnlK4OdM

“Techo y comida” és la primera pel·lícula del director Juan Miguel del Castillo. És un esplèndid retrat dels efectes de la crisi que pateix una bona part de la societat. Aquest és el tema general, però el director ens mostra com aquesta crisi, que ha provocat que l’abisme entre rics i pobres sigui encara més evident, afecta una mare jove –mai sabem les causes de la seva solitària maternitat- no té feina -en busca durant tota la pel·lícula- llevat de repartir de tant en tant publicitat al carrer, no rep ajudes socials –està en llista d’espera- deu el lloguer de vuit mesos i el propietari, que tampoc neda en l’abundància, decideix denunciar-la. I d’on treu el que mengen ella i el seu fill? Molt sovint del que troba als contenidors de les escombraries i dels que els dóna una veïna.

Tot i això, Rocio, aquest és el nom de la protagonista, intenta fer una vida normal davant de la gent amb qui conviu, que és molt poca.

Estem davant d’una magnífica denúncia social, la denúncia d’una societat que no veu a qui té al costat, d’una societat que abandona els més febles a la cuneta de la vida amb el cartell de “ja t’apanyaràs”.

Aquest cine social, extremadament dur, és el veritable cine de terror de l’actualitat. No cal patir perquè un psicòpata ens persegueixi pel camp amb una màquina de tallar branques o amb un fenomenal ganivet pel passadís de casa fins que ens arracona a la dutxa. Només cal pensar en com la nostra mirada vers els problemes de la gent que viu al nostre costat és opaca. Si llencem a les escombraries la brossa i algunes coses més, també podem abandonar-hi les persones. Aquest és el terror del present.

Natalia de Molina té la responsabilitat de donar rostre, cos i veu a aquesta jove. Se’n surt amb una nota altíssima, tant que mereix tota mena de reconeixements, a més dels que ja ha rebut.

 

Fitxa tècnica:

Direcció i guió: Juan Miguel del Castillo. Interpretació: Natalia de Molina, Mariana Cordero, Jaime López, Mercedes Hoyos, Gaspar Campuzano, Montse Torrent, Natalia Roig, Manuel Tallafé. Espanya, 2015. Duració: 90′. Estrena a Espanya: desembre 2015.

About Jaume Cela

Mestre, fins l'any passat director de l'escola Bellaterra i escriptor. More Posts

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*