Spotlight

Al 2002, un equip de reporters d'investigació del Boston Globe va destapar els escàndols de pederàstia comesos durant dècades per sacerdots de Massachussets. La publicació d'aquests fets, que l'arxidiòcesi de Boston va intentar ocultar, va sacsejar la Església Catòlica com institució.

Jaume Cela
 

https://youtu.be/vwae8QE21UY

No és la primera vegada que el cinema tracta el tema dels abusos sexuals que pateix la infància. L’ha mostrat des de perspectives diferents amb resultats irregulars. Em ve a la memòria la magnífica La caza de Thomas Vinterberg, que també va abordar-lo  en una de les seves anteriors obres. Parlo de La celebración, esplèndida també.

Un altre Thomas, en aquest cas Thomas McCarthy, ha dirigit Spotlight on narra tota la feina que va fer l’equip de periodistes del Boston Globe, els primers anys d’aquest segle per destapar els casos de pederàstia patida per moltes criatures i joves que pertanyien a comunitats catòliques de Boston i exercida per capellans amb el silenci de les autoritats eclesiàstiques.

A la pel·lícula veiem com aquest grup de periodistes ha de situar l’ètica del seu ofici per damunt de qualsevol altra consideració. Tenen el deure d’informar i de denunciar i han de fer-ho bé. Veiem les seves anades i vingudes buscant possibles víctimes, reunions sobre què poden publicar i quan, sobre quines repercussions podran tenir els seus articles i veiem les respostes, diferents també, de les víctimes i el silenci dels botxins i dels seus encobridors, perquè darrera la pederàstia sempre hi ha la imposició d’un determinat tipus de poder.

Una excel·lent pel·lícula que ens mostra aquest gènere periodístic que en diem d’investigació, tan necessari en una societat que vol ser democràtica i respectuosa dels drets dels infants.

A més, és una pel·lícula molt oportuna i faig aquesta afirmació amb pena i dolor perquè desgraciadament el problema està present aquests dies a la nostra societat amb tota la seva cruesa.

Les magnífiques interpretacions d’aquesta obra coral, el ritme ben trobat i la direcció ajustada i sense estridències de cap mena fan que anar-la a veure sigui gairebé imprescindible.

Fitxa tècnica:

Direcció: Thomas McCarthy. Guió: Thomas McCarthy, Josh Singer. Interpretació: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber, John Slattery, Stanley Tucci, Brian d’Arcy James, Gene Amoroso, Billy Crudup, Elena Wohl, Doug Murray, Sharon McFarlane, Jamey Sheridan, Neal Huff, Robert B. Kennedy, Duane Murray, Brian Chamberlain, Michael Cyril Creighton, Paul Guilfoyle, Michael Countryman  USA, 2015. Duració: 121′. Estrena a Espanya: febrer 2016

About Jaume Cela

Mestre, fins l'any passat director de l'escola Bellaterra i escriptor. More Posts

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*