Portugal: No és país per a doctors

La darrera resolució de beques doctorals i postdoctorals mostra una situació dràstica per als investigadors lusos. En només dos anys el nombre de beques doctorals s'ha reduït en un 40%.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 

Nombre de candidats (en taronja) i de beques concedides (en vermell) / Publico.pt

Nombre de candidats (en taronja) i de beques concedides (en vermell) / Publico.pt

La retallada en les beques ha fet que formar-se com a doctor a Portugal sigui tot un repte, segons mostren les dades publicades aquest dimecres al rotatiu lus Público. La resolució de les beques de la Fundació per a la Ciència i la Tecnologia (FCT) portuguesa publicada avui mostra que dels 3416 candidats a beques doctorals, només 298 l’han aconseguit, i en el cas dels postdoctorals, 233 de 2305.

El creixent finançament de la recerca, que va situar en nombre de doctors de Portugal en nivells europeus, va arribar al seu màxim l’any 2007, quan la FCT va concedir 2031 beques doctorals i 914 postdoctorals, però des de llavors pateixen una davallada que s’ha accentuat ràpidament. La reducció de beques postdoctorals des del 2012 és d’un 65% i, en el cas de les doctorals, tot i sumar-hi un nou programa de beques de la FCT, la reducció és del 40%.

L’Associació de Becaris de Recerca Científica ja ha convocat una manifestació per al proper dia 21 i assegura en un comunicat que aquestes dades mostren una “política de desinversió i d’abdicació dels interessos nacionals en detriment de les opcions dictades en esferes internacionals”.

Els deutes dels pares no seran impediment per demanar beca

No obstant, no tot són males notícies. El mateix diari portuguès informava el dimarts que el Ministeri d’Educació i Ciència ha ordenat aquesta setmana que els deutes fiscals dels pares d’un estudiant deixin der ser impediment perquè pugui demanar beques, com passava fins ara. La decisió va estar inspirada per una recomanació del Defensor del Poble, que deia que els estudiants només podien veure’s impedits per irregularitats que fossin de la seva pròpia responsabilitat.

Mentrestant, a Catalunya:

L’equitat del sistema universitari, en entredit

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*