Sharon comparat amb Moisès: el currículum a Israel (i Palestina), una qüestió política

Les escoles israelianes estudiaran la controvertida figura de l'exprimer ministre Ariel Sharon amb un evident culte a la personalitat i obviant passatges foscos de la seva vida, segons el diari Haaretz. I és que el currículum escolar, tant a Israel com a Palestina, és una qüestió política, d'acord amb un reportatge del The New York Times.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 

L’exprimer ministre israelià Ariel Sharon. /Credit: Jim Wallace (Smithsonian Institution)

L’exprimer ministre israelià Ariel Sharon. /Credit: Jim Wallace (Smithsonian Institution)

“El líder com a pastor: En aquesta unitat, els alumnes estudiaran la imatge de pastor adoptada per Ariel Sharon comparada amb la de Moisès, el pastor fidel, i n’escriuran conclusions en comparació amb la visió del lideratge de Sharon descrita pel president [en referència a Shimon Peres, que li va dedicar un panegíric recentment]. Aquest és un extracte del currículum, publicat pel Ministeri d’Educació israelià, que ha de servir per ensenyar als estudiants la controvertida figura d’Ariel Sharon, exprimer ministre mort l’11 de gener passat. El material, a meś a més, obvia episodis foscos de la vida de Sharon com la Guerra del Líban o la massacre de Sabra i Xatila.

Així ho ha publicat aquesta setmana el diari israelià Haaretz, que aporta exemples d’altres apartats del currículum on s’enalteix la figura de Sharon, com el capítol El darrer Ariel Sharon, un líder infatigable. O d’altres que passen per alt fets controvertits de la seva carrera, com l’atac a Qibya (Jordània) que va acabar amb morts d’innocents. El currículum menciona la “creació de la Unitat 101, l’any 1953″, una unitat que “va dur a terme actes de represàlia en resposta a atacs terroristes perpetrats per palestins”. Però en cap cas concreta que aquestes represàlies van ocasionar la mort de persones innocents.

El currículum israelià o palestí, opció educativa i política

També aquesta setmana, The New York Times ha publicat un extens reportatge sobre la trascendència que pren per a les famílies la decisió del currículum que seguiran els seus fills, una opció més política que educativa. El rotatiu nordamericà explica el dilema de Yaser Alyan, resident a un suburbi àrab de Jerusalem, que no sap si matricular el seu fill amb el currículum elaborat per l’Autoritat Palestina, perquè conegui la seva cultura i història -i reforci la seva identitat nacional- o amb l’israelià, que li obrirà les portes d’universitats d’alt nivell i millors perspectives laborals.

Les acusacions mútues entre les autoritats palestina i israeliana d’adoctrinar i fer propaganda amb l’educació són constants. A més, recentment, el districte de la ciutat ha ofert incentius financers a les escoles palestines de Jerusalem Est que vulguin incorporar el currículum israelià. 550 dòlars per cada estudiant que l’esculli. Ja han acceptat quatre escoles, fet que ha generat indignació entre molts palestins.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*